Adalar - Herceg-szigetek


Adalar kilenc kis szigetből áll Isztambul központjától mindössze 20 km-re, a Marmara-tengerben. A bizánci krónikások nevezték el őket Herceg-szigeteknek, mivel akkoriban az uralkodókat száműzték ide. A szigeteken számos kolostort építettek, napjainkban viszont az isztambuliak nyári rezidenciái népesítik be őket. A törökök és a külföldi turisták kedvelt úticéljai egynapos kirándulásokhoz.

A szigetekre menetrend szerinti kompjáratokkal juthatunk át, de ezek autókat nem szállítanak, hiszen Adalar egész területén tilos az autóforgalom. Közlekedni gyalog, kerékpárral vagy lovaskocsival lehet. A szigetek közti közlekedéshez szintén a menetrendre lesz szükségünk, mivel nincsenek olyan transzferhajók, amelyekkel bármikor átmehetünk egyik szigetről a másikra. Készüljünk fel, hogy a júliusi és augusztusi hétvégéken a szigetek szó szerint megtelnek, ezért ha tehetjük, az idelátogatást inkább hétköznapra időzítsük.

A legnagyobb és legérdekesebb sziget Büyükada. A bizánci uralkodó, II. Justinianus építtetett itt palotát és kolostort, melyben a királyi család tagjai közül sokan töltötték száműzetésüket. Több történelmi épületet találunk a szigeten a 6. századi kolostor mellett, az Agia Yorgi és az Agios Dimitrios templomot, a Hamidiye mecsetet. A 20. században a gazdag görög, zsidó és örmény családok fedezték fel maguknak Büyükadat és kezdték meg a letelepedést. Ma mintegy 7000 ember él a szigeten. Mivel Adalar többi szigetéhez hasonlóan a motoros járművek innen is ki vannak tiltva, Büyükada megismerésének egyik legpraktikusabb és legromantikusabb módja, ha hintón járjuk körbe. A hegytetőn ülő Agia Yorgi templomhoz mindenképp érdemes felmenni, márcsak a panoráma miatt is, de kertjében kellemesen kávézgathatunk, bort kóstolhatunk.

BüyükadaBüyükada- és Heybeliada-szigeten találunk néhány hotelt és ha nemcsak egynapos kirándulást tervezünk, hanem több időt szeretnénk eltölteni Adalaron, nem árt jó előre lefoglalni a szállást. A hotelszobák árai nem nevezhetők kedvezményeseknek, ugyanígy megkérik az étkezés és a fuvarozás díját is. Megtehetik, hiszen Adalar az egyik legnépszerűbb turistalátványosság Törökországban, így a szigetek egész évben hatalmas forgalmat bonyolítanak.

Heybelida legfőbb nevezetessége a Tengerészeti Kadét Iskola és a hegyek közt épült Aya Triyada kolostor. A szigeten fenyőerdőkkel szegélyezett, szűk strandokat és a partmenti sétány mellett 19. századi villákat találunk. A központban bárok, kávézók, éttermek várják a kikapcsolódni vágyókat.

Burgazada
Burgazada görög hangulatú sziget, már messziről látszik a város fölé magasodó görög-ortodox Szent János templom. De van itt mecset és zsinagóga is, amik tanúsítják a szigetek kulturális sokszínűségét. Amiből Burgazada szigetén hiány van, azok a turisták. Itt leginkább helyiekkel találkozhatunk, ez a csendes, mindentől távolinak tűnő légkör a sziget fő vonzereje.

A szigetek közt van olyan is amelyik teljesen lakatlan, Büyükada viszont mind közül a legforgalmasabb. Isztambul nagyvárosi hétköznapjaiból a törökök szívesen menekülnek ide egy-egy napfényes délutánon, de a tehetősebbek az itt felépített nyaralóikban huzamosabb időt is eltöltenek. Amivel Adalar olyan sokakat csábít magához, az természeti szépsége és az Isztambulhoz való közelsége. Kis öbleiben, szűkre szabott strandjain élvezhetjük a tenger nyújtotta örömöket, az apró települések pedig a romantikus kikapcsolódáshoz szolgáltatnak tökéletes hátteret.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here