Whitby apátság romjaiYorkshire hatalmas és gyönyörű vidék. Anglia legnagyobb megyéje, területén három nemzeti parkkal, két világörökségi helyszínnel, mocsárvidékkel, háborítatlan, dombos tájakkal, Európa leghosszabb hullámvasútjával és lenyűgöző partszakaszokkal. Yorkshire méltán büszke történelmi és ipari múltjára, melyet az apátságokon, kastélyokon és múzeumokon keresztül ismerhetünk meg közelebbről. Az idelátogató turisták száma egyre nő, évente átlagosan 8 millióan választják Yorkshire-t úticélnak.

Whitby apátság romjai

Nagy-Britannia legromantikusabb romjának tartják a tengerparti Whitby városa felett, egy sziklán ülő apátság épületének maradványait. A 657-ben Szent Hilda által alapított apátság valaha nagy jelentőséggel bírt. Egyike volt azon kevés kolostoroknak, melyeket nők alapítottak és ahol működésük során együtt éltek a szerzetesek és az apácák. A kelta és a római egyház papjainak találkozási pontja, királyok temetkezési helye, később szentté avatottak otthona és Bram Stroker megihletője a Drakula című regény megírásához. A kolostor utolsó virágkora a 13. századra tehető, később VIII. Henrik törvényeinek esett áldozatul. A nagymúltú apátság a szigetország egyik leggazdagabb régészeti lelőhelye, látogatóközpontjában interaktív kiállításokon mutatják be az innen előkerült leleteket.

Richmond vár

Richmond vár

A Swale-folyó feletti sziklás hegyfokon káprázatos látványt nyújt Nagy-Britannia egyik legrégebbi normann erődje. Építésének ideje 1071 körülre tehető, stratégiailag fontos szerepet töltött be, de története során soha egyetlen ostromot sem szenvedett el, talán éppen hatalmas méretei riasztották el a támadókat. Különlegessége, hogy kőből épült, pedig ez az építkezési forma csak a 12. században vált általánossá. A normannok bevett szokása volt, hogy gyorsan felhúztak egy földvárat a védekezés szempontjából fontos helyeken, de a régészeti ásatások szerint ennek az erődnek a helyén sohasem állt földből és fából készült épület. A vár tetejéről gyönyörű kilátás nyílik Richmond városára, amit György-korabeli épületei miatt szintén érdemes meglátogatni.

Studley Királyi Park és a Fountain apátság romjai

Egy egész napot is kellemesen eltölthetünk ezen a világörökségi helyszínen, melynek fénypontjai a fenséges gótikus apátság maradványai, a vízikert és a vadaspark. Az apátságot 1132-ben alapítottak a ciszterciek, akik életüket az imának, a munkának és a csendnek szentelték. Az épületek egy részében, ahol a laikus testvérek éltek, jóval élénkebben zajlottak a hétköznapok. Az apátság mellett láthatjuk Anglia egyik legrégebbi, 12. századi vízimalmának épületét, ahol megnézhetünk egy szépen felújított gyapjúszövő gépet – az itt élt szerzetesek elsősorban a gyapjú eladásából tartották fenn magukat. A György-korabeli vízipark a neoklasszikus szobrokkal és a gyönyörű látképpel, a vadaspark a szarvasokkal és a madarakkal, télen az ünnepi programok, nyaranta a színes rendezvények rengeteg látogatót vonzanak ide.

Királyi Fegyvertár

A különböző fegyverek és páncélok több mint 75 ezer darabos gyűjteménye nemcsak a brit haditörténetbe enged bepillantást, de a vadászatokhoz használt eszközökkel is megismerteti az érdeklődőket. A világhírű múzeumban a középkori lovagok és a mai katonák felszerelését, sőt, VIII. Henrik személyesen használt fegyvereit is láthatjuk, megnézhetjük az Oszmán Birodalom, a vadnyugat, Európa, Japán és India hagyományos hadászati eszközeit. A múzeum kialakítása is elképesztő, nem beszélve az érdekes ismeretterjesztő és szórakoztató programokról – számszeríj készítés, lovagi torna, csatajelenetek -, melyek folyamatosan zajlanak egész évben.

Mother Shipton barlangja

Mother Shipton barlangja

Mother Shipton egy yorkshire-i boszorkány volt, aki előre látta a jövő eseményeit és azokat rövid költemények formájában tudatta az emberekkel. Jövendölései többször is valóra váltak, számos uralkodó trónra kerülését és az 1666-os nagy londoni tűzvészt is megjósolta. Anglia mai napig leghíresebb prófétája 500 évvel ezelőtt élt, VIII. Henrik uralkodásának idején. A róla elnevezett barlangban született, de a helynek nem ez az egyetlen nevezetessége. Anglia egyik legkülönösebb természeti jelensége látható itt, egy forrás, melynek vizétől négy hónap alatt minden tárgy kővé válik. A barlang és a forrás egy gyönyörű, ősi erdő szívében találhatók, a folyóparton kilométer hosszan lehet sétálni, ideális a piknikezéshez, múzeum és játszótér is várja a látogatókat.

Saltaire ipari falu

Az UNESCO világörökségei közé tartozik ez a mintatelepülés, melyet a 19. századi textilipari mágnás, Sir Titus Salt hozott létre. Amikor úgy döntött, hogy gyárait a sötét és rideg bradfordi környezetből vidékre helyezi át, egy olyan iparnegyed létrehozását tűzte ki célul, ahol a munkásai szebb körülmények közt, boldogabban élhetnek és dolgozhatnak. A falu viszonylag jó állapotban maradt fenn, az egykori malomépületekben és lakóházakban ma üzletek, kiállítótermek és éttermek működnek.

Robin Hood-öböl

A legszebb példája Yorkshire vad és elementáris partjainak, ahol a főszerepet a nyugágyak helyett a természet erői játsszák. A toronymagas, komor sziklák fölött régi halászfalvak piros tetős házai csoportosulnak, visszarepítve a boldog békeidőkbe. A macskaköves utcák labirintusa egykor csempészek rejtekhelye volt, ma az itt álló nyaralókat és kiadó házakat a világ zajától menekülni vágyó turisták veszik birtokba. A Robin Hood-öböl történetét számos legenda festi színesre, a helybeliek rengeteg történetet tudnak a hajóroncsokról, a tengerészekről és azok kísérteteiről. A tengerparton sétálva fosszíliákat és több száz éves hajóroncsokat láthatunk, a közeli erdőben sétálva egy vízeséshez is eljuthatunk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here