Krvavec síköszpontA síelés Szlovéniában nemzeti sportnak számít, maguk a helyiek is örömmel hódítják meg a lejtőket a téli hónapokban, nem csoda, hogy a síszezon kezdetekor hamar megtelnek a pályák. Az elmúlt néhány évben a síelés lassan, de biztosan a szlovén turizmus húzóágazatává vált. Az anyatermészet bőséges havazással támogatja azokat a törekvéseket, melyek a szlovén sípályák folyamatos fejlesztését célozzák. Olaszország, Ausztria vagy Svájc világhírű pályáival összehasonlítva ugyan kevésbé elegáns és fényűző síterepeket találunk itt, de Szlovénia ilyen szempontból sem nevezhető idejét múltnak. A szálláslehetőségek, a szolgáltatások, a pályák színvonala tekintetében egyaránt megállja a helyét Európa síparadicsomai között.

A síelésnek és minden hozzá kapcsolódó fogalomnak mély hagyományai vannak a szlovénoknál. Ezt tanúsítják Sigmund von Herberstein írásai is 1549-ből, melyekben már szó esik a helyi síelőkről. 1689-ben egy könyvben a síelést mint a helyiek téli közlekedési módját említik. A Bloke-fennsík a szlovén síelés bölcsője, Európában ez a legrégebbi terület, ahol a téli sportokat szinte néphagyományszerűen űzték.

Kranjska GoraSzlovéniában több tucat sípálya van, melyeket gondosan karbantartanak és liftekkel is felszereltek. A legismertebbek Kranjska Gora és a Szlovénia második legnagyobb városa mellett fekvő Mariborsko Pohorje, mindkettő otthont ad az alpesi sí világkupa versenyeknek. Szlovénia legmagasabban fekvő pályája a Kanin-hegyen található, az ország nyugati részén, kilátással az Isonzó-folyó (szlovénül Soča) völgyében fekvő Bovec kisvárosára. Mivel ezek a pályák 2000 m feletti magasságban találhatók, a síszezon egészen májusig eltarthat. Innen tiszta napokon belátni az Alpok lejtőit és az Adriát is. Az olasz határhoz való közelsége miatt akár egyszerre két ország lejtőit is meghódíthatjuk.

Kranjska Gora az ország legendás síterepe. Pályái a szlovén, osztrák és olasz hármashatár közvetlen közelében fekszenek, körülöttük a Júlia-Alpok csúcsai magasodnak. Sok szlovén itt csatol a lábára először sílécet és itt tanulja meg a síelés alapjait. A téli szezonban kétségkívül ez az ország legnépszerűbb úticélja, ahol hatalmas nemzetközi tömeg gyűlik össze, beleértve a családokat és profi síelőket is. Mindehhez hozzáadva az éttermeket, bárokat és a szállásokat, azt láthatjuk, hogy Kranjska Gora Szlovéniának olyan, mint Amerikának Aspen. Ideális kezdőknek és haladóknak, a szállások skálája pedig a luxushotelektől a panziókig terjed, de ha ennél nagyobb kalandra vágyunk, akár igluban is tölthetjük az éjszakákat. Nemrég hozták létre a szálláslehetőségeket még változatosabbá tevő Iglu Falut, ahol nagyobb, 10-12 fős csoportok is elférnek, de vannak kétszemélyes igluk kifejezetten romantikára vágyó pároknak is.

A ljubljanaiak kedvence Kravec, mely csupán félórás autóútra van a fővárostól. Pályái legelőkön fekszenek, ezért nincs szükség óriási mennyiségű hóra ahhoz, hogy síelni lehessen. Átlagos körülmények között a síszezon mintegy 150 napot tesz ki itt, általában május elejéig síelhető a terep. A fővároshoz és annak nemzetközi repülőteréhez való közelsége miatt a külföldiek is előnyben részesítik a Kravec lejtőit. Ide azoknak is érdemes eljönni, akik csak hobbiból, kikapcsolódásként síelnek, de a profik és a megszállottak is megtalálják a megfelelő körülményeket.
A Stajerska régióban található Rogla szintén népszerű síelőhely, melynek gyógy- és rekreációs központja és a Terme Zrece termálfürdőhöz való közelsége – melyet az ország egyik legjobb gyógyfürdőjeként tartanak számon – nem kis mértékben növeli vonzerejét.

Vogel-hegyA Vogel-hegy legnagyobb előnye, hogy a Bohinji-tó felett fekszik, lejtőit mindig természetes hó borítja és fantasztikus panorámát kínál a környező területekre. Ide még akkor is megéri eljönni, ha nem síelni szeretnénk, csak nyugodt pihenésre vágyunk egy gyönyörű helyen. Kezdők, haladók és a gyerekek is jól fogják magukat érezni itt. Rogla mellett az itteniek a legjobb snowboard pályák egész Szlovéniában.

A 2010-2011-es szezonban az ország legjobb síterepének választották Cerknot, mely Szlovéniában az egyik legjobban felszerelt síközpont. Ez az egyetlen hely, ahol fedett felvonókabinok szállítják a síelőket és a leggyorsabb 4-6 személyes ülőfelvonóval is Cerkno büszkélkedhet. A különböző szintű sípályák mellett egy csodás, panorámás éttermet és luxusaparmanokat is találunk itt, a Brdo-hegy tetején. A gyerekek sem fognak unatkozni, játszótér, külön a számukra kialakított síterep és versenyek várják őket.

Szlovéniában nemcsak síelésre nyílik lehetőség, de a téli sportok számos válfajához ideálisak a körülmények. A szlovén hegyekben eltöltött téli pihenést felejthetetlenné tehetik a motorosszános kirándulások, a kutyaszános és lovasszános túrák. Szánkóval lesiklani a Vrsic és Mangart hágóin a legjobb havas élmény.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here