WestendorfAusztria télen még azok számára is vonzó, akik nem a sípályák ördögei. De azok, akik a telet elképzelni sem tudják téli sportok nélkül, a határt átlépve a Mennyországban érezhetik magukat.
Úgy tartják, az igazi megszállottak Svájc lejtőit veszik célba, a baráti társaságok Franciaországba járnak síelni, akik olcsón szeretnék megúszni, Bulgáriát és Andorrát választják. Hogy kik járnak Ausztriába síelni? Azok, akik nem hajlandók lemondani az alpesi falvak fantasztikus hangulatáról, a meleg fogadtatásról és a síelés után kincset érő osztrák süteményekről.

1. Westendorf

A kezdők, akik szeretnék elkerülni a tömeget és a forgalmas pályákat, Westendorfban a legjobb helyen járnak. A hangulatos üdülőhely a turizmus hatására növekszik és fejlődik, de eredeti bájából mit sem veszített. A felvonó közvetlenül a falu szívéből indul és visz fel a kék pályához, ami csak nagyon ritkán nevezhető zsúfoltnak. Westendorf csendes hely, de ez nem jelenti azt, hogy naplemente után vissza kell vonulnunk a szobánkba. Több bár és étterem várja a turistákat és külön értéke a falunak, hogy síszezonon kívül is zajlik itt az élet, tehát minden létesítményt és szolgáltatást megtalálunk itt, ami egyébként egy kisvárostól elvárható.

2. Filzmoos

Filzmoos

Tökéletes választás azoknak a családoknak, ahol a kisgyermektől a tinédzserig több korosztály is szeretné magát jól érezni. A szülők dolgát megkönnyítik a bababarát hotelek, a tinédzserek pedig biztosan nem fognak unalmasan töltött órák miatt panaszkodni. A pályák a kezdők számára is ideálisak, működik itt snowboard iskola és családbarát bárok, ahova síelés után térhetünk be lazítani. Kellően pörög az élet ahhoz, hogy a kamaszok is feltalálják magukat, mégsem uralkodik party hangulat. Maga Filzmoos képeslapra kívánkozóan csinos kis település hagyományos faházakkal és egy mesés, esténként kivilágított szánkópályával.

3. Oberau

Az egyik legcsendesebb tiroli üdülőhely, ahol még a főszezon csúcsán is úgy érezhetjük magunkat, mintha egy világvégi kis faluba utaztunk volna el síelni. Oberauban mindössze néhány szálloda és üzlet, valamint egy fogadó található, ami alapvetően megadja romantikus hangulatát. A békés kis hegyi falu közelében Ausztria legkedveltebb síterepei sorakoznak, például Niederau, ahol jóval több létesítmény várja a turistákat, de Oberau éppen ettől a viszonylagos érintetlenségétől válik különlegessé. Az itt töltött időt a falusiak lassú életritmusában élvezhetjük, délután forrócsokit kortyolgathatunk, szuvenírként pedig hazavihetjük a helyben készült tradicionális fazekas termékeket. Az Alpok egyik legbarátságosabb települése ez, ahol az éjszakai síelést nem szabad kihagyni.

4. St. Anton

Ha nemcsak a síelés miatt utazunk, hanem azért is, hogy barátainkkal kikapcsolódhassunk, St. Anton híres éjszakai élete nem fog csalódást okozni. Az alpesi síelés bölcsőjének is nevezett város az utóbbi időben egyre inkább kezd egy modern síparadicsommá átalakulni és sokan ráerőltetik a “legkorszerűbb” jelzőt is, de ha jobban megnézzük, valójában ez is egy a hagyományos osztrák hegyi falvak közül. Alpesi faházak és hamisítatlan tiroli hangulat jellemzi St. Antont. Ami megkülönbözteti a többi településtől, az elsősorban üzletekkel szegélyezett sétálóutcája és bárjai, melyekből a város méreteihez képest sok található itt. Síterepként kiváló, számos pálya közül lehet válogatni, az itt váltott bérlettel pedig Arlberg valamennyi terepén síelhetünk, beleértve Lecht, Zürst és Stubent is. Azt mondják, aki St. Antonban tölti a szabadságát, hazatérve szüksége lesz még egy hétre, hogy kipihenje a rengeteg bulizást.

5. Alpbach

A legszebb tiroli, sőt a legszebb osztrák falu szinte már giccsesen tökéletes. A faházak ablakaiból és erkélyeiről fürtökben lógnak a színes muskátlik, hagyományos osztrák fogadók és gyönyörű, havas hegyek mindenütt. A látványt pedig még modern luxuszállodák sem rontják, meseszerű az idill. Alpbachoz csak két lejtő tartozik, ezek elsősorban a kezdőknek megfelelők. A pályák nagyobb választékát a közeli Inner Alpbach környékén találjuk, ahova busszal eljuthatunk. Alpbach kifejezetten romantikus hely, ahol szánkózni lehet az erdőben és fondue-t enni a hagyományos kis fogadókban vagy egyszerűen csak sétálni a havas tájon.

6. Galtur

Magasan a Silvretta-hegyekben fekszik Galtur, mely a szomszédos üdülőhellyel, Ischgllel együtt Ausztria leginkább hóbiztos és a legnagyobb kihívást jelentő sípályáit tartogatja a turistáknak. Az Alp Trida egy fantasztikus völgypálya, mely átnyúlik Svájcba is. Számtalan fekete és hosszú pályát találunk itt. Galtur szép falu, barokk temploma körül csoportosulnak a faházak, a hagyományos alpesi bárok és éttermek.

7. Mayrhofen

Mayrhofen

Akik azt hiszik, hogy Ausztria valójában csak egy kompromisszum a síelés tekintetében, Mayrhofen bebizonyítja, mekkorát tévednek. Minden év áprilisában itt rendezik meg a Snowbombing fesztivált, Európa legnagyobb téli zenei fesztiválját. Az elmúlt több mint egy évtized alatt ez a rendezvény az elektronikus zene világában óriási elismerést vívott ki magának. A műfaj legnépszerűbb előadói látogatnak el ide, nem kis mértéken növelve Mayrhofen vonezerejét. Sípályák szempontjából sem lehet rá panasz, de ha változatosságra vágyunk, Zillertal hatalmas síterepéhez közvetlen buszjárat közlekedik.

8. Ellmau

Előszeretettel választják a fiatal családok, akiket komolyan érdekel a síelés, ugyanakkor a kicsik szórakozását is szem előtt tartják. Ez itt mind egyszerre elérhető. A faluban is működik egy kiváló bölcsőde, de a sípályán, közel a központhoz is található síiskola és óvoda. Mivel a falu több mint 250 km-es pályájához közvetlenül a központból el lehet jutni, a szülők síelés közben is percek alatt vissza tudnak érni a gyerekekhez ebédidőben. Itt is vannak bárok és éttermek, de a közeli üdülőhelyekhez képes Ellmau viszonylag csendes hegyvidéki falunak számít.

9. Lech

Nemcsak a tengerparti, de a téli üdülőhelyek között is megtaláljuk a legcsillogóbb, híreseket és gazdagokat csábító városokat. A másfélezer lakosú Lech egy közülük, itt síelt Diana hercegnő és a második részben Bridget Jones is. Hangulatos és elegáns kis falu, melynek fogadóiból bármelyik pillanatban világhírű emberek léphetnek ki. Hosszú, kék és piros pályái a faluhoz futnak, melyet festői hegyi kunyhók tarkítanak, rumos forrócsokit és gyönyörű panorámát kínálva a látogatóknak.

10. Igls

Örök dilemma, amikor a pár egyik tagja él-hal a síelésért, a másik hallani sem akar róla. Ha ebben az esetben Igls-ben kötnek ki, a lehető legkevesebb konfliktussal oldhatják meg a problémát. Ez a falu ugyanis mindkét esetben ideális. Igls alig pár pernyire található Innsbrucktól, ahol számos lehetőség van a városnézésre, vásárlásra, a szabadidő tartalmas eltöltésére és garantáltan egyetlen sípálya sincs a láthatáron. Igls-ben 18 km hosszú lejtőt vehetünk birtokba, választhatjuk az olimpiai vagy a családi pályát. A Patscherkofel tetején, 2246 m magasan lévő étterem panorámája még azokat is megbabonázza, akik nem rajonganak különösebben a havas tájakért. Ide felvonóval kényelmesen feljuthatunk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here