Plitvice ősszel

Az idei nyaralás már a hátad mögött? Ne keseregj, az élet nem áll meg augusztus végén! Figyelj csak!

A szeptember és az október nagyon szép Horvátországban. A tikkasztó kánikula ekkorra már lecsillapodik és helyébe kellemes, langyos idő lép. A tenger általában október közepéig alkalmas a fürdőzésre, attól sem kell tartani, hogy hely szűkében leszel a strandon.

Az idegenforgalom természetesen alábbhagy, a fojtogató tömeg eloszlik, ami elég kedvező tényező. Képzeld el, mennyivel kényelmesebb az élet, ha nem kell korgó gyomorral sorbaállnod az étterem előtt, hogy felszabaduljon végre egy asztal és az autódat a belvárosban is leparkolhatod, míg nyáron csak kilométerekre találsz szabad helyet. Ugyanakkor a szállodák még nyitva tartanak és a kompok is nyári menetrend szerint közlekednek általában szeptember végéig. Így arról sem kell lemondanod, hogy áthajózz valamelyik szigetre.

A nyári szezon végét jelzi, hogy szeptembertől már a téli árakon számolnak a szállodák és ez a következő szezon beindulásáig, hat hónapon keresztül így is marad. Nemcsak a szállások, de a kompok is olcsóbbak lesznek és sokkal könnyebb véghezvinni bizonyos dolgokat, mint például a szobafoglalást vagy az autókölcsönzést, hiszen jóval kevesebb turistával kell megküzdened érte.

November közepén aztán beköszönt az igazi téli időszak. Rövidülnek a nappalok, amik már a városnézés idejét is jelentősen beszűkíthetik és az idő is sokkal hűvösebbre fordul. A szállodák nagy része bezár, a strandról, fürdőzésről pedig a következő nyárig felesleges ábrándozni.

Ősszel érdemesebb Horvátország belső területeit felkeresni. A nemzeti parkok, a nagyvárosok – Split, Dubrovnik, Zágráb – semmit sem vesztenek nyári varázsukból, sőt élénkebb kulturális életet élnek, mint a turizmus csúcsidőszakában. Ha az idő rosszra fordulna – minél később mész, annál inkább számolj az időjárás kiszámíthatatlanságával és készülj fel nagyobb esőzésekre is -, biztosan akad egy múzeum vagy egy hangulatos, csendes kis étterem, ahova behúzódhatsz.

Összességében, ha végiggondolod, rájössz, hogy az ősz és a nyár között nincs igazán nagy különbség Horvátországban, főleg, ha minél délebbre mész. Az elviselhetetlen kánikulát megúszod, fürdeni is tudsz még, ha szerencsés vagy – persze ehhez nem novemberben kell útra kelned – és bepillantást nyerhetsz, milyen az élet turisták nélkül a horvát üdülőparadicsomokban. Nyáron ezt sem tehetnéd meg, akkor minden a turizmusról szól és persze arról, hogy minél több bevételhez jussanak az idelátogatók által. Ez így természetes. Ugyanakkor, ha jobban szeretsz egy kicsit a dolgok mögé látni, megismerni azt, milyen ezeknek a nyáron éjjel-nappal nyüzsgő városoknak és falvaknak a valódi élete és nem szeretsz ugyanazokért a dolgokért dupla árat fizetni, az őszi Horvátországot neked találták ki.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here