Kezdőlap Olaszország Szardínia szigetén

Szardínia szigetén

0

Vitorlázni a smaragd színű tengeren, a hófehér homokkal borított öblök között – ezt is megtehetjük Szardínián, a szigeten, mely természetes kontrasztjaival, a régi hagyományokat őrző régió színeivel és fényeivel hamar belopja magát a turisták szívébe. A Földközi-tenger közepén fekvő sziget területének nagy része hegyes, magas csúcsokkal, természetes vidékekkel. A városokon kívül valóban úgy tűnik, emberi kéz nem érintette a tájait. A buja erdőkben még évezredes fákat is találni, mocsaras területeit szarvasok, vadlovak és ragadozó madarak lakják.

A Földközi-tenger és Olaszország második legnagyobb szigete változatos történelmet tudhat maga mögött. Az elmúlt évszázadok során harcoltak érte a főníciaiak, a bizánciak, az arabok és a rómaiak, míg a 15. században spanyol uralom alá került, amit Olaszország négyszáz év múlva tudott megtörni. Az 1950-es években a gazdasági nehézségek, munkanélküliség sújtotta sziget fantasztikus adottságaira támaszkodva próbált újra talpraállni. Ekkor kezdtek bele a turizmus tudatos fejlesztésébe és azóta is egyre több külföldi érkezik ide, hogy megcsodálja a partokat, az ókori emlékeket és átélje Szardínia különleges hangulatát.

Szardínia leghíresebb pontja a

Costa Smeralda

, a 10 km hosszú Smaragd Part, mely már nevében is sokat ígér az utazóknak. A napsütés, a tenger, az öröm mágikus koktélja ez, aminek szinte lehetetlen ellenállni. Álomszerű strandok, magányos öblök köré épült Olaszország egyik legjelentősebb üdülőkörzete a sziget északi csücskén. Az ötcsillagos szállodák előtt a kikötőből hatalmas yachtok futnak ki, talán éppen az öblök felfedezésére indulva. A Costa Smeralda valójában a világ egyik legfényűzőbb üdülőhelye, ahogy az olaszok mondják, a gazdagok és híresek játszótere. Legalábbis az elmúlt évtizedekben ez volt a jellemző, de a sztereotípia lassacskán megdőlni látszik. Ha átverekedtük magunkat a luxushotelek, luxusapartmanok, luxusüzletek és luxuséttermek során, mindenből találunk alacsonyabb árfekvésű kínálatot is.
Costa Smeralda központja

Porto Cervo

, a mindössze 200 lakosú település, melyet 1962-ben alapított Karim Aga Khan herceg, hogy turistaparadicsomot kovácsoljon a strandokból, a sziklákból és a hegyekből. Híres építészekkel terveztette meg a falu mediterrán arculatát, mindent az exkluzivitás jegyében. Porto Cervo központja a kikötő, itt találhatók az üzletek és a közelben az elegáns yacht klub. Mozirajongóknak érdekesség, hogy a falu egyik – a világ 7. legdrágább – hoteljében forgatták az 1977-es James Bond filmet.
Azonban minden fényűzés hiábavaló lenne a gyönyörű strandok nélkül, melyek Porto Cevro körül sorakoznak. Köztük is a legszebbek a Rena Bianca, Liscia Ruja vagy a Capriccioli.

Cagliari

a sziget nyüzsgő fővárosa, ahol minden kerületnek megvan a maga sajátos varázsa. A kikötő környékét a bárok és az éttermek uralják, a Via Manno apró üzleteivel bűvöl el, a Stampace templomairól híres, míg Castello a hegytetőn középkori hangulatával és múzeumaival teszi teljessé a városnézést. Ez a város középkori központja, ahol 13. századi utcák, városfalak és tornyok árnyékában sétálhatunk, melyek közül a két leghíresebb az Elefánt- és a Pacras-torony. Legszebb épületeinek egyike a Santa Cecilia székesegyház, melyet 1312-ben építettek. A San Remy bástya a régi városfalakon épült az 1800-as években, több városnegyedet kapcsol össze. Érdemes ellátogatni a római amfiteátrumhoz, ahol nyaranta szabadtéri előadásokat tartanak, valamint a tőle dél-nyugatra fekvő Botanikus Kertbe is.

A mészkő fennsíkon fekvő

Sassari

Szardínia második legnagyobb települése. Érseki és egyetemváros, emellett fontos kereskedelmi és közigazgatási központ. Két híres fesztivált is tartanak itt, a Calvacata Sarda májusban, a Festa dei Candelieri pedig augusztus közepén kerül megrendezésre. A város leghíresebb épülete a barokk homlokzattal ellátott San Nicola katedrális, tőle jobbra találjuk a Santa Maria di Betlem templomot, mely modern stílusa mellett homlokzatán még őrzi a középkori pisai építészet jellegzetességeit. Belsejét gótikus stílusban építették újjá.

Alghero

Szardínia észak-nyugati partján még őrzi a spanyolok nyomait. A ma már népszerű üdülőhely katedrálisa körül katalán negyedekben sétálhatunk. Az órváros többszázéves épületei valóban lenyűgöző állapotban őrződtek meg, középkori templomai, üzletekkel szegélyezett, hosszú utcái, a városfalak és a forgalmas kikötő sok érdekességet tartogatnak. Alghero közelében találjuk a Neptun barlangot, a városka leghíresebb nevezetességét, amit Szardínián járva senki sem mulaszt el felkeresni. Az Algherotól nyugatra található barlangot hajóval fél óra alatt elérhetjük. Nyaranta rendszeresen indulnak ide kirándulóhajók, az egész program kb. 2,5 fél órás, ami magában foglalja a Porto Conte-öböl, a Capo Caccia sziklák és a barlang felfedezését is, tehát valóban tartalmas kikapcsolódást nyújt. Rossz időben a barlang környéke veszélyes lehet, ezért ilyenkor nem indítják útnak a hajókat.

Szardínia szigetén elsősorban a természet kényeztet látnivalókkal. Az egyik legszebb a selymes homokkal borított, 30 m magas fehér homokdűne, a Chia, ami háttérben a türkiz tengerrel leginkább egy karibi strand látványát idézi elénk. Az öblöt ősborókás koszorúzza és néhány nagyobb kő őrzi az egykor itt fekvő főníciai főváros, Bithia emlékét. Mindennek tetejébe akár még flamingókat és delfineket is láthatunk! Chia csodálatos hely, ahol a strandolók, a napozók, a természetimádók, a szörfösök és a fotósok egyformán jól érzik magukat.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version