Kas kikötőjeAntalya városától nyugatra fekszik Kas, a viszonylag érintetlen török kisváros. Főként a halászatból él, de a turizmus is egyre nagyobb szerephez jut. Elszigeteltségének talán legfőbb oka, hogy többórányira található a két legnagyobb repülőtértől, ezért csak kevesen jönnek el idáig. Az újabban tucatszámra épülő hotelek és panziók ellenére még őrzi eredeti báját. Az életképek, amikor a halászok a friss fogásaikat rakodják ki a parton, a helyiek az árnyas fák alatt, egy finom tea mellett a politikáról vitatkoznak, nem csoda, hogy megfogják a külföldieket. A más országból érkező utazók mellett a hegyek lábánál fekvő Kas elsősorban a tehetősebb török nyugdíjasokat vonzza. Itt lassan telik az idő, senki nem rohan sehova, nagyvárosi pörgésnek nyoma sincs.

Kas vonzerejét nem a két strand, Buyuk cakil és Kücük cakil adják. A helyi öblök kicsik és kavicsosak, gyakran zsúfoltak, ezért jobban tesszük, ha Patara hosszú, homokos partjaihoz autózunk le. De egy sor kiváló éttermet, szállodát, bárt, cukrászdát találunk itt kellemes hangulattal fűszerezve. A városban egyre nő ezeknek a száma, ebből a szempontból az utazó igazán elkényeztetve érezheti magát. A mediterrán konyha színe-javával büszkélkedhetnek, a friss tengergyümölcsei, a helyi meze, ami a spanyol tapas-hoz hasonló igazi kulináris élményt ígérnek.

Vásárlásra is bőven akad lehetőség. A közhiedelemmel ellentétben Kasban nem szokás alkudozni. A turisták többsége nem tudja, hogy ha egy helyi kereskedő alkudozni próbál vagy szóváltásba keveredik a vásárlóval, könnyen elvehetik az engedélyét. Több tucat szőnyeg bolt, ajándékboltok, kis butikok sorakoznak az utcákon, ahol a kézműves termékektől az arany ékszereken át a hamisított sportruházatig mindent megtalálunk.

KasKas a nyugalom és a béke szigete, bár a város magát a Földközi-tenger térségének legnagyobb kalandjaként aposztrofálja, ez igaz lehet, ha a búvárkodásra, a siklóernyőzésre, a túrázásra gondolunk. Kas területén egykor Antiphellos ősi, lükiaiak által alapított városa állt, amire ma már csupán egyetlen ókori színház emlékeztet, ami viszonylag jó állapotban maradt meg. Kas felett, a sziklákba vájva több lükiai sír is fekszik. A városból egynapos kirándulás keretében érdemes áthajózni a szemben fekvő görög Megisti-szigetre. Hajókirándulással eljuthatunk a közeli Ülcagiz-be és Kaleköy-be vagy a híres Kék-Barlanghoz. A szomszédos falu, Kalkan is megéri a látogatást.

Kas ideális kiindulópont a környékbeli ősi romvárosok felfedezéséhez is. Demre, Patara, Xanthos, Letoön és Tlos látványos maradványai a lükiai időknek, ma turistalátványosság mellett értékes régészeti lelőhelyek. Az aktív kikapcsolódásra is számos lehetőség nyílik. Tengeri kajak, vadvízi evezés, dzsip-szafari, túrázás gyalog vagy kerékpárral, a közeli hegyek szebbnél szebb tájakkal csalogatnak.

Kas strandja

A naplemente jelenti Kas ébredését. Az utcák életre kelnek, a bárokból, klubokból, kávézókból fények, zene és a nevetés hangjai szűrödnek ki. Divatos discokból nincs annyi, mint az üdülőhelyek többségén, hajnalig tartó partyról itt ne álmodozzunk. Ezzel szemben a romantikus bároké a főszerep az éjszakai életben. Talán ennek is köszönhető, hogy Kas különösen népszerű a szerelmesek körében.

Annak ellenére, hogy Kas városát minden évben turisták ezrei keresik fel és folyamatosak az idegenforgalmi fejlesztések, az egyszervolt halászfalu jellegében még ma is inkább kisvárosi, mintsem üdülőparadicsom. Macskaköves, szűk utcái, apró üzletei a hagyományos török világot tárják elénk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here