Sylt-sziget - Az Északi-tenger királynője

Puhán kipárnázott, fonott strandszékek a fehér homokban, előtte a partot áztató tenger, hullámain szörfösökkel. Ausztráliában vagy a Földközi-tenger partvidékén ebben semmi különös nem lenne, de aligha jutna eszünkbe, hogy mindezt Németországban is láthatjuk. Pedig az Észak-Fríz-szigetekhez tartozó Sylt-sziget éppen ezt a látványt nyújtja és még ennél sokkal több élményt.

Sokan azt sem gondolnák, hogy Németországnak több szigete is van. Sylt 99 km2-es területével, 40 km hosszú homokos partjával közülük a negyedik legnagyobb. 11 falvában és egyetlen városában összesen 21.500 ember él, de a szigeten ennél jóval többen fordulnak meg, köszönhetően fantasztikus adottságainak.

A Németországról élő kliséknek, a bőrnadrágnak, a söröskorsóknak és vég nélküli kolbászimádatnak itt nyoma sincs. Szinte egy másik országba érkezünk, mely a dán határhoz közel, békés, tengerparti kultúrájával egy varázslatos világ kapuit tárja ki az utazók előtt. A sziget távoli fekvése ellenére üdülőtelepülései, mint Morsum, Keitum, Rantum, Hörnum és Kampen nem panaszkodhatnak az idegenforgalomra. A turisták tömege május elején kezdi megszállni a szigetet, amikor az idő már kellemesen meleg, hiszen legfőbb vonzereje mégiscsak a homokos part és a tenger. Őszig évente átlagosan 80 ezren utaznak el ide, de a szállodákban csupán 50 ezer fő számára van szálláshely, ezért nem árt jó előre elintézni a foglalást. A németek és az európaiak az utóbbi években egyre nagyobb számban érkeznek, közülük is főként a leggazdagabbak tesznek látogatást a Sylt-szigeten. A német hírességek, celebritások, neves politikusok körében divat lett tengerparti villát vásárolni itt és a fejlesztéseknek köszönhetően természetesen a sziget települései is tartják a lépést a luxussal.

Sylt-sziget alakja folyamatosan változik a természet erőinek hatására. Nyugati partvonala a strandolók, a szörfösök és a kiteboardosok mekkája, míg keleti partjai sokkal békésebbek és érintetlenebbek. Itt találhatók a dűnék és az iszappadok, melyek az UNESCO Világörökségi listáján is szerepelnek. A Sylt-sziget természeti kincseit számos törvény óvja, nagyjából a fele természetvédelmi terület. A sziget nagyjából 8000 évvel ezelőtt vált külön a szárazföldtől, mellyel most egy 1927-ben épített mesterséges töltés kapcsolja össze. A hindenburgi gáton vasútvonal halad, ha kocsival érkezünk, autónkat is vonaton kell átszállítanunk Niebüllből vagy komppal Dániából.
Időjárás tekintetében a Sylt-szigetet leginkább a szél jellemzi. Átlagosan kevesebb, mint 1% egy évben a szélmentes napok száma és még akkor is viszonylag hideg van. A sziget nagyjából ugyanazon a szélességi fokon helyezkedik el, mint az angliai Newcastle, hőmérsékleti viszonyai is hasonlóak, éppen ezért az odautazáshoz mindenképp a nyár legalkalmasabb időszak.

WesterlandA Sylt-sziget létezését először a 13. században említik dokumentumok, de a feltárt halomsírok azt mutatják, hogy már az őskorban is léteztek itt települések. A későbbi szigetlakók kalózok, tengerészek és bálnavadászok voltak, majd a 19. század közepén Sylt is megismerkedett a turizmus fogalmával. 1857-ben nyitották meg az első tengerparti szállodát Westerlandban, Németország legészakibb városában. Falvai mindegyikének megvan a maga sajátos varázsa, például Keitumban a nádfedeles házak, a gazdák által gondosan rendben tartott kertek, de Westerland elsősorban a gazdagok gyűjtőhelye, nem véletlenül nevezik Németország Beverly Hills-ének. Ez a Sylt-sziget legnagyobb városa, 9000-en lakják és itt található a sziget egyetlen vasútállomása is. Itt rendezik meg minden ősszel a Szörf Világkupát, ahol több mint 30 nemzet szörfösei mérik össze tudásukat. Westerland egyik látnivalója a Hajléktalanok Temetője, melyet azoknak a hajótörötteknek az emlékére építettek, akiket a nagy viharokban elsüllyedt hajókról itt sodort partra a víz. Azokat temették el itt, akiknél nem találtak papírokat és nem tudták beazonosítani őket, sem azt, hogy honnan jöttek. A temetőt 1855-ben hozták létre, az elhunytak fejfáján megtalálásuknak helye és ideje olvasható.
Westerland Sylt-sziget éjjel-nappal nyüzsgő központja, tele a pihenés és a szórakozás lehetőségeivel. Itt tartják a formális és a szórakoztató rendezvényeket, rengeteg diszkó, bár élőzenés kávéház található a városban, egyik leghíresebb épülete a kaszinó.

Westerlandtól 16 km-re északra fekszik List, a két tökéletesen idilli, piros-fehér csíkos világítótornyáról híres kisváros. Ezek egymástól kevesebb, mint 3 km-re találhatók, az 1850-es években építették őket, egyiket a németek, másikat a dánok. Bár felmenni nem lehet egyikbe sem, még ma is működnek és irányítják a közlekedő hajókat, köztük a rengeteg kompot, melyek List és a dán Romo-sziget között futnak.
Kampen a sziget egyik csendes kisvárosa, ahol a híres emberek nyaralói, luxus bevásárlóközpontok és éttermek, valamint Németország legdrágább ingatlanjai találhatók. Dorfkrugban az 1878-ban megnyitott és azóta is üzemelő, hagyományos vendéglő miatt érdemes megállni és megkóstolni az itteni német konyha egyik legjobb fogását, a füstölt lazacot és a burgonyás palacsintát.
Kampentől néhány kilométerre található a sziget talán legbájosabb falva, Keitum, ahol az észak-friz régióra jellemző, tradicionális nádtetős házakban gyönyörködhetünk. Ez az építészeti stílus szinte sehol másutt nem található meg Németországban, ám a helyiek évszázadokkal ezelőtt nagy hasznát vették, hiszen a nádtetős házak télen meleget adtak, nyáron pedig jótékonyan védték a lakókat a hőséggel szemben. Ezek a fehérre és kékre festett házak az óváros központjában ikonikusak, mivel valamennyi magánlakás, csak kívülről lehető őket megnézni, de sok nádtetős házban találunk a hoteleknél jóval autentikusabb szállást is.

Morsum-sziklaKeitum és Kampen között fut a Kliffweg, a sziget leghosszabb, 7 km-es sétaútja. Az idillt itt nem zavarja a tömeg, csak a gyönyörű, zöld táj veszi körbe a sétálókat. A Sylt-sziget bővelkedik természeti szépségben, egyik kiemelkedő látnivalója a Morsum-szikla, melynek a Wadden-tenger partjai mentén nagyon gazdag a növény- és állatvilága. Az 1920-as évek óta tartozik védettség alá, korábban a töltéshez építőanyagként tervezték felhasználni, végül sikerült letenni erről a meggondolatlan ötletről. Ennek köszönhetően a Morsum-szikla ma már az ornitológusok paradicsoma a szigeten, ahova apálykor megszámlálhatatlan madár jön élelemért és soknak itt van a fészekrakó helye is. A Vörös-szikla az Északi-tenger partvidékének egyik leglátványosabb természeti jelensége.A lenyűgöző szikla 120 ezer évvel ezelőtt képződött, jellegzetes pirosas színét a vasoxid adja. A Vörös-szikla Wenningstedt és Kampen között áll, évszázadokon keresztül a tengerészeket segítette a tájékozódásban. A sziklát egyre inkább fenyegeti az erózió, a tengeri viharok és az árapály váltakozása, a természetvédelmi egyesületek mindent megtesznek megóvása érdekében.

Sylt egy rendkívül sokoldalú sziget. Van egy igazán előkelő arca, egy tengerparti atmoszférája, sokan az éjszakai élet miatt jönnek ide, másokat a Németország többi részétől eltérő gasztronómia vonz a szigetre. A pihenést a csendes tengerpartok, a természetvédelmi területek és a wellness fürdők sora biztosítja, kozmopolita és nyüzsgő hangulatát pedig falvainak több száz éves bája tökéletesen ellensúlyozza.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here