KobaridKobarid számos népszerű üdülőhely közelében fekszik, mégis Szlovénia sok felfedezetlen gyöngyszeméből az egyik, melyről igazán nem nehéz jó dolgokat mondani. A lélegzetelállító táj, gazdag történelmi örökség, nagyszerű ételek és italok, amint megérkezünk, Kobarid már önmagáért beszél.

A Soča-völgyben fekvő, barátságos hangulatú kisvárost egyre több turista keresi fel, túlnyomórészt kiindulópontként használják a vidék felfedezéséhez vagy egynapos kirándulás keretében érkeznek ide. Kobarid környékén szebbnél szebb vidékeket járhatunk be, kitűnőek a kikapcsolódási és a szabadidős lehetőségek. Természeti különlegességek után nem kell sokáig kutatnunk, több túraútvonal is fut a Kobarid környékén, melyek a legszebb látnivalókhoz és panorámákhoz vezetik el a kirándulókat.

Már a vaskortól kezdve számos régészeti lelet és lelőhely tanúskodik a település gazdag történelméről és egyben arról, hogy az ókorban is milyen fontos stratégiai szerepet töltött be. Kobarid múltjának legfontosabb eseménye az I. világháborúhoz kapcsolódik, amikor a németek által támogatott osztrák csapatok áttörték a város védvonalát és többezernyi katona esett nekik áldozatul. A város történelmének egyik legtragikusabb eseményről az 1993-ban a legjobb európai múzeumnak megválasztott Kobarid Múzeum átfogó és érdekes tárlata mesél a látogatóknak.

KobaridA város körüli számtalan túraútvonal mind közül a leglátogatottabb a történelmi ösvény, mely 5 km hosszan kalauzol végig a múlt lenyűgöző és tanulságos fordulatain, miközben megismertet a környezettel, a természeti szépségekkel. A Kobarid történelmi ösvényt önállóan, de akár képzett vezetővel is végigjárhatjuk, az út során alkalmunk nyílik megkóstolni a helyi Tolminc sajtot is, betekintést nyerhetünk a sajtkészítés hagyományaiba. Eljuthatunk Szlovénia egyik legfestőibb vízeséséhez, a Kozjak-vízeséshez, mely a környék kihagyhatatlan látnivalója. A Kozjak-patakhoz összesen hat vízesés tartozik, de ezek közül csupán kettő látogatható. A szinte barlangszerű mélyedésben alázúduló vízesés egy türkizszínű tóvá duzzadt az idők során.

Kobaridhoz közel, a szurdok legkeskenyebb pontján találunk egy gyönyörű hidat. Ez a Napóleon-híd, a történelmi ösvény egyik legszebb állomása. Itt már az ősidőkben is híd állt, melynek faszerkezetét 1616-ban a velenceiek bontották le. Az eredeti Napóleon-híd 1750-ben, kőből épült, itt vonultak át a császár csapatai. Ezt a hidat az I. világháború idején robbantották fel, később az olaszok helyére egy fahidat, majd egy vashidat építettek. Később, a II. világháború alatt a partizánok védték Kobaridot innen, ezeknek a véres időszakoknak az emlékét két műemlék őrzi a híd mellett.

Kobarid Szlovéniában híres arról, hogy itt található a legtöbb kiváló étterem. A gasztronómia szerelmeseinek és a borok megszállottjainak is tud meglepetést okozni a város, ezért a kirándulást érdemes összekötni egy kulináris felfedező túrával is. Kobarid az olasz határtól csupán 15 km-re fekszik és szinte már természetesnek mondható, hogy az olaszok kifejezetten csak a város éttermei miatt jönnek át néhány órára. Köztudott, hogy a régióban itt szolgálják fel a legfinomabb tengeri és húsételeket.
Ha a szabadba vágyunk, a siklóernyőzés, kajakozás, vadvízi evezés, horgászat, kerékpáros és hegyi túrák közül bármelyiket is választjuk, a festői környezetben felejthetetlen élményben lesz részünk.

Olasz Kriptaház

Kobarid felett, a Gradic-hegy tetején áll az Olasz Kriptaház, melyet Benito Mussolini nyitott meg. Az I. világháborúban elesett olasz katonák emlékére épült. A környező területekről összesen 7014 ismeretlen katona földi maradványát exhumálták és hozták át ide. A Kriptaházat az olasz szobrászművész, Giannino Castiglioni és az építész, Giovanni Grappi alkották meg. Az épületet három koncentrikus kör alkotja, melyek ahogy emelkednek, úgy válnak egyre keskenyebbé. Két körben a katonák neveit és rangjukat olvashatjuk, a harmadik kör közepén pedig az 1669-ben épült Szent Anton templom áll, mely köré az egész építményt tervezték. Kobarid központjából egy kanyargós úton, kb. 10 perces sétával juthatunk el ide. A Kriptaháztól gyönyörű kilátás nyílik a városra.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here