LondonValószínűleg senki nem fog meglepődni, hogy az első helyen London áll. A külföldi turisták megkérdezése alapján összeállított lista azonban nem mindenütt hozza a papírformát.

1. London

Big Ben, Parlament, Westminster apátság, Tower, British Múzeum – csak néhány a világon mindenütt ismert látnivalókból, melyeket mind ebben a városban láthatunk. Anglia fővárosa nemcsak egy kozmopolita nagyváros, de egyben a kultúra, a művészetek, a vásárlás és a jellegzetes angol parkok fellegvára is.
Londonban 7,5 millió ember él, azaz az Egyesült Királyság teljes népességének 12,5%-a. Ebben a számban pedig még benne sincs az a 1,5 millió külföldi, aki itt él és dolgozik, de hivatalosan még nem London a lakhelye. Ebben az egyetlen városban 300 különböző nyelvet használnak az itt élők, ebből egyenesen következik, hogy London a világ egyik legsokszínűbb és legérdekesebb helye.
London évente több mint 25 millió látogatót fogad öt repülőterén, nemzetközi vasútállomásain és az Eurostart terminálon keresztül, ami az európai kontinenssel köti össze a szigetországot.

2. Manchester

Anglia első modern városának nevezik, mivel a 18. században a világ gyapjúiparának központja és az ipari forradalom egyik bölcsője volt. A gyártulajdonosok és iparmágnások a várost múzeumokkal, színházakkal, galériákkal, könyvtárakkal és persze gyönyörű, polgári épületekkel gazdagították. 1996-ban az IRA bombatámadása az épületek nagy részében óriási károkat okozott. Az ezt követő felújítások során Manchester belvárosa új, 21. századi arculatot kapott. Ma Anglia néhány legizgalmasabb építészeti alkotása itt található, közülük kiemelkedik a Bridgewater Hall koncertcsarnok és az Urbis, az üvegből és acélból álló interaktív múzeum és kiállítóközpont.
Manchester élénk zenei világáról és éjszakai életéről is ismert. Többtucatnyi előadót és együttest adott a világnak, innen indult például a Simply Red, az Oasis, a Take That, de a város nevét futballszurkolók milliói is harsogják világszerte.

3. Birmingham

Birmingham

A vállalkozószellem és a műszaki szakértelem tette Birminghamet Nagy-Britannia ipari és gépészeti központjává a 19. században és a 20. század nagy részében. James Watt itt gyártotta le az első, kereskedelmi forgalomba szánt gőzgépét, itt készültek az Orient Expressz kocsijai, a transzatlanti kábel és ez a város volt a brit autóipar hátországa.
Több mint 1 milliós népességével Birmingham az Egyesült Királyság második legnagyobb városa, élénk zenei és művészeti élettel, soknemzetiségű lakosságával és a legjobb vásárlási lehetőségekkel. Ez és persze a hatalmas NEC konferenciaközpont annyi látogatót vonz, amennyit a város szállodái nem képesek befogadni. Ha Birminghambe készülünk, az előre foglalás melegen ajánlott.

4. Liverpool

Ha a világ Angliától távoli pontjain mást nem is, annyit biztosan tudnak a Liverpoolról, hogy ez a Beatles szülővárosa. Hogy 2008-ban Európa Kulturális Fővárosának választották, sokat lendített a város életén. Történelmében a tengeri kereskedelem a kezdetektől fontos szerepet játszott, a 18-19. században a világ egyik legnagyobb kereskedelmi központja volt, ezáltal nagyban hozzájárult a brit birodalom gyarapodásához. Az UNESCO a Világörökségek sorába emelte Liverpool kikötői negyedét, az Albert dokkokat, melyek a világ első olyan tűzbiztos épületei voltak, melyeket kizárólag kőből, téglából és öntöttvasból építettek. Az épületkomplexumban több múzeum is található, ahol a látogatók megismerhetik a városnak a rabszolgakereskedelemben betöltött szerepét.
Az elmúlt évtizedekben Liverpool több hullámvölgyet is megélt, ám az érdeklődés a város iránt újjáéledt, ezt tükrözik a sorra épülő hotelek és az is, hogy a népszerűségi listán Liverpool az előkelő 4. helyen végzett.

5. Bristol

Somerset és Gloucestershire határán fekszik ez a vonzó, nagyjából félmilliós város, mely egykor Liverpoolhoz hasonlóan fontos kikötőváros volt. A 17-18. században iparcikkeket szállítottak innen Afrikába, majd a cserébe kapott rabszolgákat innen vitték tovább Amerikába.
Bristol számos újító elmének volt a szülővárosa, mint a viktoriánus mérnök, Isambard Kingdum Brunel, aki Anglia első távolsági vasútvonalát tervezte, megalkotta az első óceánjárót, a légcsavaros transzatlanti gőzhajót és a Clifton függőhidat.
Bristol emellett olyan híres szülöttekkel büszkélkedhet, mint Jeremy Irons, Cary Grant vagy Daniel Day-Lewis. A városon otthagyta kéznyomát a világhírű graffiti művész, Blanksy, aki a 2000-es évek elejétől kezdte polgárpukkasztását Bristolban és Londonban, mára alkotásai és a belőlük rendezett kiállítások turisztikai nevezetességként öregbítik a város hírnevét.

6. Oxford

Anglia legrégebbi, a 11. században megnyílt egyeteme található itt, mely ma is meghatározza a város életét. Ez az oka annak, hogy ez a 130 ezer fős város mindig pezseg, utcái sohasem kihaltak. Oxfordban nézhetjük meg Anglia legrégebbi múzeumát is, az Ashmoleant, melynek a nemrégiben zajlott felújítások keretében megkétszerezték a kiállítási területét. A turisták egyik kedvenc helye a városban az élénk piac és az az eldugott kiskocsma, ahova Elizabeth Taylor és Richard Burton is szívesen húzódtak be, amikor viszonyuk még titkos volt.
Oxford középkori várának nagy részét az angol polgári forradalom alatt lerombolták, ezért ma csak maradványai láthatók, mégis sok turista keresi fel, elsősorban azért, mert kisértetjárta helynek tartják. Az igazi borzongásra vágyók akár egy éjszakát is eltölthetnek itt, hiszen a korábban börtönként működő várat, 1996-ban hotellé alakították át.
Oxford legtöbb műemléke a kollégiumokhoz tartozik, szervezett városnéző sétákat is indítanak a többszázéves épületekhez, melyek többször szolgáltak a Harry Potter filmek jelenteinek hátteréül is.

7. Cambridge

Cambridge

Oxford nagy riválisa, mely egy csapatnyi tudós társulásából nőtte ki magát, akik azzal a céllal telepedtek le itt, hogy egyetemet alapítsanak. A hagyomány szerint a cambridge-i Anglia második legkorábbi alapítású egyeteme, melyet az Oxfordból nézeteik miatt száműzött tudósok nyitottak meg 1209-ben. Cambridge kisebb és kevésbé városias, mint Oxford, mégis egy élénk település. Iskolái több Nobel-díjas elmét adtak a világnak, mint bármely más egyetem, nem utolsósorban pedig épületei a Tudor- és Jakab-kori építészet remekműveinek számítanak. Áprilistól szeptemberig tömött turistabuszok érkeznek a városba, majd néhány óra múlva tovább is állnak, pedig kár elrohanni a város szépségei mellett.

8. Brighton

Annak ellenére, hogy egy tengerparti üdülőhely, meglepően nagyvárosi település. A fővároshoz való közelsége miatt London strandjának is nevezik, egész évben sokan kirándulnak el ide, mivel jóval többet kínál a tengerpartoknál. Kitűnő éttermek és vásárlási lehetőségek, egy indiai stílusú fantázia-palota, pezsgő éjszakai élet és egy sor színház minden öröme vár itt a látogatókra, nem is beszélve Anglia legcsodásabb mólójáról.
Brighton évente legalább 8 millió turistát fogad, ezek többsége, mintegy 6,5 millió csupán egyetlen nap erejéig tartózkodik itt. A város rendszeresen Anglia toplistás látnivalói között szerepel és az egyik legkedveltebb úticélja a melegeknek, mivel elég jelentős homoszexuális közösség él a városban.
Lehet, hogy Brighton beceneve London strandja, de a fürdőzéshez ne fűzzünk nagy reményeket. A víz általában túl hideg ahhoz, hogy megmártózzunk benne és a kavicsos partot sokan nem kedvelik. Ugyanakkor mindenféle vízisporthoz és a hangulatos sétákhoz is ideális a hely.

9. Newcastle-upon-Tyne

A város történetének első fontosabb fejezete, hogy Hadrianus falának keleti végén a legfontosabb erőd volt. Ennek bizonyítéka még mindig látható az Arbeia Római Erőd és Múzeumban, ahol a látogatók megnézhetik az erőd pontos mását, ahogyan őrizte a folyó torkolatát. A rómaiak távozása után, a kora középkorban egy szerzetes, Tiszteletreméltó Szent Béda élt és alkotott itt, többek közt az angolszász egyház történetét is megírta.
Newcastle jó kiindulópont Anglia észak-keleti részének felfedezéséhez is, de ne lepődjünk meg, ha a helyiek nem sok érdeklődést mutatnak lakóhelyük történelme iránt, kifejezetten jellemző ugyanis az itt élőkre, hogy a jelenre és a jövőre koncentrálnak.
Newcastle éjszakai élete legendás, az 1960-as években Jimi Hendrix is a város utcáin zenélt. A Dire Straits és Sting is innen indultak el a világhírnév felé.
A Gateshead rakpart a kortárs művészetek egyik legnagyobb kiállítóterülete a világon. Mielőtt a hatalmas területet átadták volna a művészeknek, elhagyott malmok álltak itt.
A tősgyökeres newcastle-iak egyik jellegzetessége a nyelvjárás, amit Angliában sehol másutt nem beszélnek. Az egyik legrégebbi angol dialektusról van szó, ha hallottuk már megszólalni Cheryl Cole-t, tudhatjuk, milyen is az.

10. Leeds

A város gazdasága hagyományosan a gyapjúkészítésre, a textil- és ruhagyártásra épült, az egyik legnagyobb kiskereskedelmi és divatközpont Angliában. A gyönyörű viktoriánus árkádok alatt csillogó luxusüzletek bújnak meg, érdekességként érdemes megemlíteni, hogy Nagy-Britannia egyik legnagyobb és világszerte ismert márkája, a Marks&Spencer is itt kezdte pályafutását egy kis bódéban, a leeds-i Kirkgate piacon.
A 21. századi Leeds a számítástechnika fellegvára, a brit informatikai cégek a teljes internetes forgalmuk egyharmadát a városban bonyolítják, az egy főre jutó ISDN-vonalak száma több, mint a világ bármely más városában.
Leeds jelenleg az Egyesült Királyság harmadik legnagyobb és egyben a leggyorsabban növekvő városa. 750 ezer lakosán felül 100 ezer egyetemista él itt, akik folyamatosan gondoskodnak a pörgős életritmusról, melyben a zenének főszerep jut, ezt bizonyítja az is, hogy Leeds-ben több mint 1500 zenekar működik.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here