Etnoland

Dalmácia szívében, Pakovo Selo falucskában azért hozták létre ezt a különleges parkot, hogy a látogatókkal megismertessék a dalmátok hajdani életmódját, szokásait, hagyományait. A Zadar és Split közti riviérán járva vegyünk egy kanyart és szánjunk egy napot Etnolandre!

Horvátország első ilyen típusú szabadtéri múzeuma 2007 májusában nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A kezdeményezés hiánypótló volt, hiszen minden turista szívesen merül el a helyi tradíciókban, legyen szó fesztiválokról vagy a gasztronómia specialitásairól. Etnoland azzal a céllal jött létre, hogy az utazók bepillantást nyerhessenek, Dalmácia belső vidékén, a Zagoran hogyan zajlottak egykor a mindennapok és az ünnepek.

A park tulajdonképp egy kis dalmát falu, annak minden kellékével. Kőházak, kézművesek műhelyei, gondozott veteményesek és háziállatok közt sétálva fedezhetjük fel, hogy a ma a turisták által annyira kedvelt dalmát területek régi életmódja mennyiben különbözött a maitól.

A tárlatvezetés a korabeli, autentikus dalmát ház, a pritorak bemutatásával veszi kezdetét. A hagyományosan berendezett szobák, a füstös konya mellett a padlást is megnézhetjük, ahol a sonkát és húsokat tárolták. A borospince sem maradhat ki. Itt bemutatják, hogyan készültek hajdanán a finom házi borok, milyen eszközök és módszerek kellettek ahhoz, hogy a bor elnyerje és megőrizze zamatát. Vásárolhatunk a helyben termett friss zöldségekből, fűszernövényekből és megismerhetjük az állattartás fortélyait is. A gyerekek legnagyobb örömére tyúkok, kecskék, birkák és szamarak színesítik a skanzent. Az itt készített juh- és kecskesajtokból kóstolót is kaphatunk és persze haza is vihetünk belőlük.

Etnoland DalmáciábanA kézművesek kunyhóiban az egykor minden falu ellátásának alapját jelentő szakmák mestereit, takácsok, kovácsok, favágók és kőfaragók munkáját csodálhatjuk meg, a nyájakat gondos pásztorok őrzik. Hogy az időben valóban visszarepülhessünk, a falu „lakóit” hagyományos népviseletben láthatjuk. Etnoland azonban nemcsak látnivalókkal, hanem programokkal is kedveskedik. Előadásokra kialakított arénájában folklórcsoportok táncoltatják meg a nézelődöket és adnak ízelítőt a tradícionális zenékből és táncokból. A vásárok forgatagában is elmerülhetünk, ahol a helyi specialitásoktól a házilag készített termékeken át a bioélelmiszerekig mindent megtalálhatunk. A hagyományos horvát vendéglők, a konobak az ősi dalmát ételek kavalkádját kínálják a korgó gyomrú turistáknak helyi borokkal és pálinkákkal körítve.

A 15 ezer m2-en létrehozott Etnoland esküvőknek és hétvégi baráti összejöveteleknek is kedvelt helyszíne. A park falusi romantikájával a strandolás és a nagyvárosok látnivalói mellett Dalmáciának egy olyan attrakciója, mely még felejthetetlenebbé teszi a horvátországi utazást. Amellett, hogy sok ismeretet szerezhetünk arról, ezen a sziklás vidéken hogyan boldogultak egykor az itt élők, Etnoland segít közelebb kerülni a horvát kultúrához és ezáltal magukhoz a horvátokhoz is. A barátságos fogadtatás a szeretetteljes vendéglátás pedig már csak hab a tortán.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here