WallisAz Alpok szívében fekvő régió közel 200 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a turisták előtt. Az első fogadó megépítését az első hotel követte, ami azonban csak nyáron fogadta a vendégeket. 1927-ig Wallis kantonban lehetetlenség volt téli szálláshelyet találni, ma már azonban semmi akadálya nincs annak, hogy egész évben élvezzük a vidék kivételes adottságait. A túraútvonalak és a síterepek gyűrűjében a települések réges rég virágot bontottak és tárt karokkal várják a világ minden pontjáról érkező utazókat.

Wallis nem kevesebb, mint 45 olyan heggyel van megáldva, melynek csúcsa 4000 m felett található, ezek ölelésében fekszik a völgy, mely évente átlagosan 300 napon át fürdik a napfényben. A kellemes mediterrán klíma szerelmesei odáig lesznek a kantonért, de azoknak sem lesz okuk keseregni, akik az igazi téli svájci meseországot keresve érkeznek ide. Wallis téli sportra alkalmas területei egytől egyig 1500 m felett találhatók, közülük kilenc pedig a 3000 m-es magasságot is meghaladja. Ez azt jelenti, hogy a nyár kellős közepén is van lehetőség élvezni a havat a gleccserek környezetében. A természetvédelmi parkok, a kristálytiszta vizű tavak, a gőzölgő termálforrások és még hosszan lehetne folytatni a sort, hogy mennyi minden az, amivel a Wallis régió kényeztetni tudja a turistákat.

Ezeket a gyönyörű tájakat pedig évszázados települések őrzik és vigyázzák értékeiket. Zermatt, Sion, Brig és a Matterhorn neve sokak számára ismerős lehet, de a jól bejáratott turista ösvényeken túl is van élet. Olyannyira, hogy ki lehet jelenteni, Wallis kanton legszebb részei azok, melyeket csak a legalaposabb turisták kutatnak fel és vesznek célba, éppen elszigeteltségük, hagyományos, a tömegturizmustól még nem csorbított eredeti karakterüknek köszönhetően.

Bettmeralp

Bettmeralp

Az autómentes falut csak drótkötélpályán közlekedő felvonóval lehet megközelíteni. Bettmeralp az Aletsch gleccser közelében fekszik, mely az Alpok legelső világörökségi helyszíne volt. A családbarát nyári és téli üdülőhelynek évente sok napfényes óra jut, ezért annak ellenére, hogy 2000 m-es tengerszint feletti magasságban fekszik, a jó időt már tavasztól lehet itt élvezni. Télen akár már az ágyból felkelve is magunkra csatolhatjuk a sílécet, hiszen a küszöbön túl már sípályák tömkelege vár ránk. Mivel Bettmeralp nagy hangsúlyt fektet a családok kikapcsolódására, számos aktív programmal várják a gyerekeket is, még a túrázáshoz sem kell kettészakadni a családnak, hiszen az ösvények akár babakocsival is bejárhatók.

Crans-Montana

Idilli hegyi falu vagy alpesi város? Crans-Montana mindkettőt megtestesíti, fantasztikus párosítása egy modern üdülőhelynek és a természet közelségének, panorámával a wallisi Alpokra. Rendelkezik kulturális és kongresszusi központtal, a vásárlási lehetőségek kilométereken át kínálják magukat, szálláslehetőségei között pedig mindenki talál megfelelőt. A golfozók körében világszerte jól cseng Crans-Montana neve, valóságos Mekkája ez a sportág rajongóinak, akik a világ legtávolabbi szegletéből is érkeznek ide. Közelében öt úszásra is alkalmas tó található, illatos erdeit számtalan túraútvonalon keresztül fedezhetjük fel.

Goms-völgy

Érintetlen falvaival a felső-wallisi völgy a Rajna völgyei közt a legmagasabban fekszik. Békés kis településein bőven akad látnivaló a kultúra és a történelem iránt érdeklődőknek: több mint 70 barokk templom, hagyományos faházak és gazdasági épületek engednek bepillantást a helyi tradíciókba úgy a vallás, mint a hétköznapi élet tekintetében. Kirándulni itt is érdemes, bármerre nézzünk, váratlanul szép helyek tárulnak a szemünk elé. Az olasz határhoz közeli vidéken virágokkal, szökőkutakkal díszített falvakon vezet át az út, de bőségesen találunk 3-4 csillagos szállodákat is.

Grimentz

A festői kis falut sétával ismerhetjük meg a legjobban, így részesülhetünk leginkább a település természetes bájából. Az 1550-ben épült Városháza alkotja Grimentz központját, pincéjében fehérborok érlelődnek nagy fahordókban, ez az ún. gleccser bor a régi nomád gazdák különlegessége. A faluhoz közeli völgyben 100 km-en át lehet túrázni vagy kerékpározni, síterepei 3000 m felett fekszenek. A meseszerű faluban hagyományos stílusú házakban lehet szállást találni, itt tartózkodásunk során nem csak a híres bort, de a falu régi pékségében sütött hagyományos kenyeret is érdemes megkóstolni.

Zinal

Zinal

A kevesek által ismert nyaralóhelyet 4000 m-es hegycsúcsok koszorúzzák. A fenséges hegyvidéki tájon telente garantált a síelhető és nagy mennyiségű hó, tavasszal és nyáron pedig hegymászók és sziklamászók kedvelt célpontja a környék. Zinal 150 évvel ezelőtt került fel Svájc turisztikai térképére, ezt megelőzően nem is volt igazi település, csupán az alpesi pásztorok szálláshelye. Vörösfenyőből épült, az időjárás viszontagságaitól megfeketedett házaik ma is láthatók. Az 1600 m-es magasságban fekvő falu nagyon hangulatos, hagyományos jellegét tovább erősíti, hogy csupán 381 állandó lakója van.

Vercorin

Sierre felett magasan, egy fennsíkon fekszik az enyhe mikroklímájú település, ami cseresznye virágzás idején mutatja legszebb arcát. A cserzett fából készült magtárak elmúlt korok emlékét idézik, az alpesi sajtok és a sült gesztenye pedig a vidék jellegzetes zamatával ajándékozzák meg a turistákat. Annak ellenére, hogy Vercorin hangulata nagyon régies és rusztikus, a modern kor sem hagyta érintetlenül. Számos művészeti galéria és múzeum képviseli itt a kultúrát, rendszeresen tartanak jazz koncerteket és más előadásokat. Az alig 600 fős falu a tengerszint felett 1300 m-rel fekszik, körülötte gyönyörű rétekkel, természetvédelmi területekkel, panorámával az Alpokra és a Rhone völgyére.

Fiesch

A Rajna-völgy napfényesebb oldalán fekszik ez a családbarát üdülőhely, mely kiindulópontja az Aletsch-gleccserhez futó és annak környékét behálózó túraútvonalaknak. Fiesch régi részén a hagyományos wallisi faházak közt sétálhatunk, míg a település szélén, az erdő közepén egy modern sport- és szabadidőközpontot találunk. Tavasztól őszig a falu környékén gyönyörű magashegyi túrákat lehet tenni, de a kikapcsolódást számos kulturális és aktív programlehetőség is gazdagíthatja. A legnépszerűbb túraútvonal a 2927 m magas Eggishornhoz indul, ide Fiesch-ből felvonóval lehet eljutni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here