KuenringerburgBécstől nagyjából egy órányi autóútra a Duna belép arra a vidékre, ahol zöldellő hegyek, szőlőültetvények, történelmi falvak és középkori várak romjai kísérik az útját. A Krems és Melk között húzódó, 30 km hosszú Duna-völgy kicsit melegebb és napfényesebb, mint a régió többi része – átvitt értelemben is. A kulturális és természeti értékek sűrű egyvelege teszi kiemelkedő jelentőségű vidékké a Duna-völgyet Ausztriában.

A Duna-völgyi folyami kirándulások borkóstolókkal, a melki apátság meglátogatásával, a természetvédelmi területek felkeresésével csalogatják a szép számmal érkező utazókat. A vidék valóban szinte kifogyahatatlan a szépségből, akár magát a kanyargó Dunát, akár az UNESCO Világörökségek sorába tartozó kulturális emlékeit tekintjük.

Kuenringerburg

Magasan a hegytetőn, Dürnstein városa felett áll a vár, amit legtöbben arról ismerhetnek, hogy itt raboskodott a 12. században Oroszlánszívű Richard. A várat a Kuenringerburg család építtette a 12. században, egykor a rablólovagok váraként ismerték és az a hír járta, hogy ellenségeiket a sziklapárkányon tartották bezárva, majd halálra éheztették őket. A Kuenringerburgot 1645-ben a svéd csapatok rombolták le a 30 éves háború idején. Annak ellenére, hogy az építmény már csak romjaiban áll, rengeteg látogatót vonz, a várból csodálatos kilátás nyílik a környező tájra is.

Schallaburg kastély

Schallaburg kastély

Az Alpok északi részének legszebb reneszánsz kastélya, Alsó-Ausztria egyik legértékesebb kulturális gyöngyszeme. Benne egész évben zajló, első osztályú kiállítások mutatják be élethűen a kastély fordulatokban nem szűkölködő múltját. Legrégebbi részei a 11. században épültek, ezek ma Ausztria legősibb épületmaradványai. A középkorban többször gazdát cserélt, 1450-került a Losenstein dinasztia tulajdonába, akik alatt épült fel az új, háromszárnyú reneszánsz kastély. Nevezetessége az 1572-1573-ban Jakob Bernecker által készített 400 terrakotta szobor, melyek mitológiai alakokat ábrázolnak. A Schallaburg kastély nem csak Alsó-Ausztriában híres, de jóval a tartomány határain túl is ismerik nevét.

Chorherrenstift

Dürnstein festői, 16. századi épületei közül az aprólékosan helyreállított Chorherrenstift a leginkább lenyűgöző. Egykor ágoston rendi kolostor volt, melyet a 14. században alapítottak. A szerzetesek egészen 1788-ig éltek itt, míg II. József fel nem oszlatta a rendet. A ma is uralkodó barokk stílusjegyekkel a kolostort 18. században gazdagították, tornya azóta a város jelképe lett, tetejéből gyönyörű panoráma tárul elénk a Dunára.

Egon Schiele Múzeum

A Duna közelében, egy régi börtönben alakították ki a múzeumot, ahol részletesen mutatják be a Tullnban született művész életét és munkásságát. Egon Schiele az önarckép készítés nagymestere volt, a művészettörténetben senki sem volt termékenyebb nála ebben a műfajban. A múzeumban több mint 200 munkája és vázlata látható, valamint az a cella is, ahol a művészt bebörtönözték. 1912-ben került összeütközésbe a törvénnyel, amikor 125, fiatal lányokat ábrázoló erotikus témájú alkotását lefoglalták, de akkor is meggyűlt a baja a joggal, amikor megengedte, hogy műveit gyerekek is láthassák. A múzeum 12 termében több mint 100, a fiatalon elhunyt művész életével összefüggő tárgy látható, többek közt családi fényképek is.

St. Veit templom

St. Veit templom

Wachau katedrálisának is nevezik a hatalmas barokk templomot, melynek büszkeségei a Martin Johann Schmidt által a 18. században készített színes freskók. A templom jelenlegi formáját nagyjából 400 évvel ezelőtt nyerte el, de tornyának alapjai alatt 12. századi épületmaradványokat is feltártak. Ma látható arculata a katolicizmusnak a reformációval szemben aratott győzelmét hivatott szimbolizálni. Berendezése a 18. századból származik, oltárát Matthias Götz szobrász készítette 1733-1735-ben.

Graffenegg kastély

A 19. századi romantika meseszerű báját magán viselő kastély eredete a középkorra nyúlik vissza. Az angliai Tudor stílusú épületek hangulatát idéző kastély Krems mellett áll, közvetlenül a városra és a Duna-völgyre tekint le. Felejthetetlen hangulatú karácsonyi vásárokat rendeznek itt, de az év minden szakában élmény várja az ide látogatókat. Lovagi játékok, színvonalas zenei rendezvények, nyári fesztivál, újévi gála színesítik a kastély programkínálatát.

Aggstein vára

A Duna-völgy ikonikus látnivalóinak sorát gyarapítja a romos Aggstein vára. A meredek sziklaszirten a 12. században építették fel, messze ez a legszebb vára a régiónak. Számos legenda fűződik Aggstein várához, melynek romantikus hangulatú maradványai között sétálva nem is nehéz magunkat a lovagok korában elképzelni. A vár nagyon viharos múltat tudhat maga mögött és bár úgy tartják, bevehetetlen volt, valójában hosszú és kitartó ostromlásnak többször is megadta magát. A 300 m-rel a Duna partja felett álló várat évente több mint 50 ezer turista keresi fel, Alsó-Ausztria egyik legnépszerűbb nevezetessége ez.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here