Split

Split egy nyüzsgő és nagy város – a második legnagyobb Horvátországban -, az egyik legszebb adriai kikötő hosszú, eseménydús történelemmel a háta mögött. Legtöbb nevezetessége az óvárosban található, templomokkal, múzeumokkal és művészeti galériákkal a középpontban, de jól tesszük, ha kimerészkedünk a városból, ahol strandok és nemzeti parkok várnak ránk.

Amiről Split messzeföldön híres, az kétségkívül Diocletianus Palotája. A császár az akkori halászfalu kikötője mellett, a mai városközpontban építtette fel a 3. század fordulóján. Uralkodása után élt itt egészen haláláig. A Palota viszont nem csupán a város legfőbb látnivalója, hanem annak történetében is fontos szerepet játszott, hiszen tulajdonképp Split óvárosa a monumentális épületen belül alakult ki. A későbbiekben a Palota környékén terjeszkedett tovább a település. A Palota falain belül a szűk utcák labirintusában templomokat, lakóépületeket, éttermeket és üzleteket találunk. Az egész komplexum a Brac-szigetéről hozott mészkövekből épült fel. A Palotában belül áll a Szent Dujmo katedrális, ami a város védőszentjének nevét viseli és eredetileg Diocletianus mauzóleuma volt. Felmehetünk 60 m-es harangtornyába, ahonnan a legjobb kilátás nyílik Splitre és annak környékére. Kincstárában ritka értékes gyűjteményét láthatjuk különböző szakrális emlékeknek és műalkotásoknak.

A Népek tere, a Narodni Trg Pjaca a 15. századtól a város gazdasági és hivatali központja volt. Körülötte érdekes reneszánsz, velencei stílusú és gótikus palotákat emeltettek Split legelőkelőbb nemesei. Közülük is említésre méltó a gótikus Cambi palota, valamint itt találjuk a Városházát is, benne az Etnográfiai Múzeummal.

A városban tett séta után érdemes még felmenni a Marjan-domb tetején lévő gondozott és elbűvölő kis parkba, ahol sétányokat, játszótereket és a spliti állatkertet találjuk. Több pontjáról szép kilátás nyílik a város régi és új részeire. A belvárosból mindössze 15 perc alatt feljuthatunk ide.

Riva, SplitSplit híres vízparti sétánya az újonnan átalakított Riva, ami nagyszerű hely egy sétához és a gondtalan nyár esti nézelődéshez. Bárok, kávézók, éttermek sorakoznak egymás mellett, főszezonban természetesen ide rajzanak a turisták, így nem könnyű szabad helyet találni. A Riva az elmúlt száz évben Split legfontosabb része volt, koncertek, felvonulások és tüntetések helyszíne. Több hónapos felújítása során igyekeztek minden részletében a város eredeti karakterét és mediterrán hangulatát életre kelteni és ötvözni egy modern arculattal. Ennek köszönhetően ma már különleges fények, pálmafák és parkok teszik igazán európaivá Split tengerpartját.

KasjuniA helyből induló kompokkal szép kirándulásokat tehetünk a közeli Brac-, Hvar-, Vis- és Solta-szigetre. Split környékén számos nyilvános strandot találunk, legtöbbjük azonban nyáron az óriási tömeg miatt kevésbé vonzó. A víz mindenütt kristálytiszta, a partok aprókavicsosak és mindenhol van lehetőség egy kávéra vagy egy szendvicsre. Bacvice nem messze Splittől homokos parttal és teljesen kiépülve várja a strandolókat, akik érkeznek is szép számmal. Ha ennél magányosabb fürdőzésre vágyunk, érdemes északabbra menni vagy a festői, ámde elég kesekeny szakaszon elterülő Kasjunit választani, ami szintén a közelben, alig több mint 1 km-re található a várostól. Bene főként a családok kedvence, mivel ezen a szakaszon elég sekély a víz. A partot itt fenyők szegélyezik, hűsítő árnyukra a legforróbb napokon nagy szükség is van. Szintén közel a városhoz a nudisták számára van egy elkülönített partszakasz. Kb. negyedórás sétával a városközpontból ide érhetünk.

Splitben egy hét akkor is nagyon hamar elrepül, ha ki sem tesszük a lábunkat a városból. De a környék is olyan sokmindent tartogat, amiért megéri autóba ülni vagy kompra, hajóra szállni és fefelfedezni vidék szebbnél szebb látnivalóit.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here