SplitSplit egy nyüzsgő és nagy város – a második legnagyobb Horvátországban -, az egyik legszebb adriai kikötő hosszú, eseménydús történelemmel a háta mögött. Legtöbb nevezetessége az óvárosban található, templomokkal, múzeumokkal és művészeti galériákkal a középpontban, de jól tesszük, ha kimerészkedünk a városból, ahol strandok és nemzeti parkok várnak ránk.

Amiről Split messzeföldön híres, az kétségkívül Diocletianus Palotája. A császár az akkori halászfalu kikötője mellett, a mai városközpontban építtette fel a 3. század fordulóján. Uralkodása után élt itt egészen haláláig. A Palota viszont nem csupán a város legfőbb látnivalója, hanem annak történetében is fontos szerepet játszott, hiszen tulajdonképp Split óvárosa a monumentális épületen belül alakult ki. A későbbiekben a Palota környékén terjeszkedett tovább a település. A Palota falain belül a szűk utcák labirintusában templomokat, lakóépületeket, éttermeket és üzleteket találunk. Az egész komplexum a Brac-szigetéről hozott mészkövekből épült fel. A Palotában belül áll a Szent Dujmo katedrális, ami a város védőszentjének nevét viseli és eredetileg Diocletianus mauzóleuma volt. Felmehetünk 60 m-es harangtornyába, ahonnan a legjobb kilátás nyílik Splitre és annak környékére. Kincstárában ritka értékes gyűjteményét láthatjuk különböző szakrális emlékeknek és műalkotásoknak.

A Népek tere, a Narodni Trg Pjaca a 15. századtól a város gazdasági és hivatali központja volt. Körülötte érdekes reneszánsz, velencei stílusú és gótikus palotákat emeltettek Split legelőkelőbb nemesei. Közülük is említésre méltó a gótikus Cambi palota, valamint itt találjuk a Városházát is, benne az Etnográfiai Múzeummal.

A városban tett séta után érdemes még felmenni a Marjan-domb tetején lévő gondozott és elbűvölő kis parkba, ahol sétányokat, játszótereket és a spliti állatkertet találjuk. Több pontjáról szép kilátás nyílik a város régi és új részeire. A belvárosból mindössze 15 perc alatt feljuthatunk ide.

Riva, SplitSplit híres vízparti sétánya az újonnan átalakított Riva, ami nagyszerű hely egy sétához és a gondtalan nyár esti nézelődéshez. Bárok, kávézók, éttermek sorakoznak egymás mellett, főszezonban természetesen ide rajzanak a turisták, így nem könnyű szabad helyet találni. A Riva az elmúlt száz évben Split legfontosabb része volt, koncertek, felvonulások és tüntetések helyszíne. Több hónapos felújítása során igyekeztek minden részletében a város eredeti karakterét és mediterrán hangulatát életre kelteni és ötvözni egy modern arculattal. Ennek köszönhetően ma már különleges fények, pálmafák és parkok teszik igazán európaivá Split tengerpartját.

Kasjuni

A helyből induló kompokkal szép kirándulásokat tehetünk a közeli Brac-, Hvar-, Vis- és Solta-szigetre. Split környékén számos nyilvános strandot találunk, legtöbbjük azonban nyáron az óriási tömeg miatt kevésbé vonzó. A víz mindenütt kristálytiszta, a partok aprókavicsosak és mindenhol van lehetőség egy kávéra vagy egy szendvicsre. Bacvice nem messze Splittől homokos parttal és teljesen kiépülve várja a strandolókat, akik érkeznek is szép számmal. Ha ennél magányosabb fürdőzésre vágyunk, érdemes északabbra menni vagy a festői, ámde elég kesekeny szakaszon elterülő Kasjunit választani, ami szintén a közelben, alig több mint 1 km-re található a várostól. Bene főként a családok kedvence, mivel ezen a szakaszon elég sekély a víz. A partot itt fenyők szegélyezik, hűsítő árnyukra a legforróbb napokon nagy szükség is van. Szintén közel a városhoz a nudisták számára van egy elkülönített partszakasz. Kb. negyedórás sétával a városközpontból ide érhetünk.

Splitben egy hét akkor is nagyon hamar elrepül, ha ki sem tesszük a lábunkat a városból. De a környék is olyan sokmindent tartogat, amiért megéri autóba ülni vagy kompra, hajóra szállni és fefelfedezni vidék szebbnél szebb látnivalóit.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here