Promenade des Anglais, vagyis az Angyal-öböl mentén húzódó parti sétány

Hogy melyek Nizza legfőbb látnivalói? Nos, ez a város már önmagában egy hatalmas látnivaló. A kékeszöld tenger partján a festői pálmasorral, a változatos vásárlási lehetőségek, a fényűző vacsorák és luxushotelek, a gyönyörű, szecessziós homlokzatok mellett Párizs után Franciaország legtöbb múzeuma és galériája várja az utazókat. Már csak azt kell eldöntenünk, hogy a számtalan nevezetesség közül melyiket válasszuk.

A Promenade des Anglais kétségkívül a város szimbóluma. Az Angyal-öböl mentén húzódó parti sétány már akkor is megérne egy utazást, ha Nizza ezenkívül semmi mással nem büszkélkedhetne. Nyári napokon, mikor az innen végtelennek tűnő Földközi-tenger szanaszét szórja szikráit, a több kilóméter hosszú szakaszon sétálgatva garantáltan mindenről elfeledkezünk. A sétány a város szívében fekszik és nemcsak a nézelődők, de a kerékpárosok, görkorcsolyázók, futók is nagyon kedvelik. Az 1800-as években alakították ki, hogy az egyre nagyobb számban érkező európai arisztokraták még jobban élvezhessék a város csodás partjait. Vele párhuzamosan, az út túloldalán találhatók Nizza legelegánsabb, világhírű hoteljei és éttermei.

Nizza, a francia riviéra fővárosaA sétánytól keletre található Nizza híres virágpiaca, ami igazán megéri a korai kelést. A legjobb reggel 6 körül érkezni a kávézókkal és kis üzletekkel körülvett standokhoz, ahol a virágok mellett egyéb termékeket is kaphatunk. A város egyébként is híres virágairól, hiszen már sok éve a telek kellemes színfoltja a két héten át tartó, látványos felvonulásokkal tarkított nizzai virágkarnevál.

A történelmi városközpont, La Vieux Nice látványos és különleges része Nizzának. A szűk utcák, a barokk templomok, a vibráló terek, a hangulatos éttermek és a számtalan kis üzlet a város történetének abba a korszakába repítenek vissza, amikor még nem itt volt Európa leggazdagabbjainak találkozóhelye. Az óváros mindig hihetetlenül élénk. Nemcsak a közlekedésben nagy itt a felfordulás, de zajlik az élet a kávézók és éttermek egymást érő teraszain, folynak a hangos diskurzusok a boltajtókban és ez a pezsgés napnyugta után sem szűnik meg. A turisták körében az egyik legnépszerűbb nevezetesség a Cours Saleya, vagyis a szabadtéri piac, ahol töméntelen portéka közt válogathatunk, de ha nem is vásárolunk, mindenképp megéri a látogatást. A helyiek szerint Provence minden illatát és ízét megtaláljuk itt. Az óvárosban található az Opera, több templom és katedrális, bőven van látnivaló. Bár nem mondhatni, hogy veszélyes környék, turistaként sötétedés után mégis jobb elővigyázatosnak lenni errefelé.

NizzaA város fölé magasodó Várhegy tetején egykor valóban vár állt, de a 18. században megsemmisült. Sokáig tervben volt az újjáépítése, de végül a város vezetése a 19. században arra jutott, jobban járnak, ha megőrzik az így nyílt páratlan panorámát az Angyalok-öblére, a Baie des Anges-re, ezért várépítés helyett szépen parkosították a területet. Gyalogosan vagy néhány euró ellenében lifttel juthatunk fel a hegyre, ahonnan Nizza óvárosára és tengerpartjára lélegzetelállító kilátás nyílik. A fényképezőgépet véletlenül se felejtsük el! Lefelé haladva a hegy oldalában egy mesterséges vízesést nézhetünk meg, mely a tengerpartról is csodás látványt nyújt.

Cimiez a város legősibb része. Egykor római tartományi székhely volt, található itt 15. századi ferences kolostor és évtizedeken keresztül itt élt Henri Matisse festőművész is. A Matisse Múzeum az egykori püspöki palotában kapott helyet Franciaország egyik leggazdagabb gyűjteményével.

A környék legnagyobb városaként Nizza közigazgatási, gazdasági és kulturális szempontból is központi szerepet tölt be. 350 ezres lakosságával Franciaország ötödik legnépesebb városa, tekinthetnénk akár metropolisznak is, hiszen minden megtalálható itt, amit egy nyüzsgő európai nagyvárostól elvárhatunk. De Nizzát sokkal jobban jellemzi a szépség, a francia és az olasz hangulat keveredése és az az ellenállhatatlan csáberő, ami a mediterrán térség egyik legnépszerűbb pontjává tette.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here