AlhambraSpanyolország Európa egyik legváltozatosabb országa történelmi, kulturális, gasztronómiai és földrajzi tekintetben is. Az utazási prospektusokat nézegetve azonban gyakran csak a homokos partok után keresgélünk, értük akár az ország legértékesebb részeinek felfedezéséről is lemondunk. Pedig a sztereotíp kép, a pálmafák és a napsütés mögött Spanyolország kiemelkedően sok látnivalót tartogat, melyek a tengerparti nyaralást is tartalmasabbá, élményekben gazdagabbá teszik.

1. Mór örökség

Spanyolországot 800 éven át a mórok uralták, jelenlétüknek nyomai még ma is láthatók, sőt a legszebb építészeti műemlékek egy jelentős részét is nekik köszönhetjük. Talán a leghíresebb mór építmény a granadai Alhambra, mely a mór stílusra jellemzően ötvözi az arab és iszlám hatásokat. A hatalmas épületkomplexum eredetileg erődként épült a Nasrid-dinasztia idején, 889-ben, majd a 14. század első felében királyi palotának alakították át. Az évszázadok során többször átépítették és bővítették, a mór uralmat követően a keresztények birtokába került, akik
újabb stílusjegyekkel gazdagították az épületet, de elsősorban a kertek kialakításában érezhető a hatásuk. Az Alhambráról számos dal és történet született, már maguk a mórok is szuperlatívuszokban beszéltek róla, smaragdba ágyazott gyöngyszemként emlegették. Az épület az UNESCO Világörökségeinek sorába tartozik.
A Mezquita az egyik legkorábbi mór emlék az országban. A lenyűgöző épület szimbolizálja, hogy Cordoba vallási tekintetben milyen változásokon ment keresztül az idők során. Az eredetileg mecsetként működő Mezquita ma Cordoba katedrálisa (hivatalos nevén Szűz Mária mennybemenetele katedrális), de jelentőségét sokkal inkább művészi és építészeti értéke adja, amit a mórok vittek véghez a 8. században. Hatalmas boltívei és az eredeti 1293-ból mára megmaradt 856, jáspis, ónix, gránit és márvány oszlopa nagyrészt a korábban itt álló római épületek maradványaiból épült.

2. Találkozóhelyek

Plaza Mayor, Madrid

A plaza, vagyis a tér az egyik legfrekventáltabb pontja a spanyol városoknak. Gyakorlatilag itt zajlik a társadalmi élet, itt találhatók a legjobb éttermek és kávézók, ide szólnak a megbeszélt találkozók. Az ország egyik legnagyobb és legforgalmasabb tere a Plaza Mayor Madridban. Annak ellenére, hogy a főtér körüli éttermekben és kávézókban meglehetősen magasak az árak, mégis ez a legjobb hely megkóstolni a jó spanyol borokat, a tapast és csak úgy nézni a járókelőket. A sevillai Plaza de Espana az 1929-es Világkiállításra épült a Mária Lujza Parkban. Mérföldkő a neoreneszánsz stílusú spanyol építészetben. A tér végén a legszebb palotákban ma múzeumok várják a látogatókat. A Plaza de Espana több filmben is feltűnt, itt forgatták az Arábiai Lawrence és a Csillagok háborújának több jelenetét is.

3. Furcsa, mégis lenyűgöző

Hogy mi lehet ez? Antoni Gaudi befejezetlen bazilikája. A munkálatok még 120 évvel az építkezés megkezdése után is folytatódnak, ezért a daruk és állványok valamennyit elvesznek szépségéből, de így is jól látható a La Sagrada Familia nagyszerűsége, mely egyszerre szimbóluma a különös emberi látásmódnak és a végtelen ambícióknak. A Barcelonában álló monumentális és kissé bizarr katedrális Spanyolország egyik jelképe, melynek építése várhatóan 2026-ra fejeződik be. Gaudi különös stílusából azonban ez csak ízelítő. Szintén Barcelonában található a Park Güell, mely nem kevésbé furcsa és mégis ámulatba ejtő. Dél-Európa egyik legnagyobb volumenű építkezése volt, a munkát 1900-ban kezdték meg és mintegy 14 évig tartott, míg ennek a szabadtéri komplexumnak minden eleme elkészült. A színek és formák fantáziadús kombinációja mesevilágot idéz az erre járók elé. A Világörökségek közé tartozó park nem véletlenül az egyik legnépszerűbb pontja a városnak, amit turisták százezrei mellett a helyiek is kedvelnek.

4. Katolikus Sanyolország

Burgosi katedrális

A mór uralomnak véget vető rekonkviszta után a katolicizmus tört előre szerte az országban. Egyes mecseteket átalakítottak, de halomra születtek az új és egyre nagyobb templomok, katedrálisok. A Világörökségek közé tartozó burgosi katedrális építését a 13. században kezdték és a 15-16. században fejezték be. A lenyűgöző méretekkel rendelkező épületet elnézve nem csoda, hogy többszáz év kellett ahhoz, hogy minden részletét aprólékosan kidolgozzák. A spanyol gótika teljes története megjelenik a katedrális külső és belső jegyeiben. Egyedülálló műalkotások gyűjteménye látható itt, festmények, síremlékek és ólomüveg ablakok.
A feltételezések szerint a Santiago de Compostela katedrálisban nyugszik Szent Jakab apostol, illetve az ő sírja fölé emelték a hatalmas épületet. Az eredetileg román szerkezetet később gótikus és barokk kiegészítésekkel látták el. A kora középkorban zarándokok tömegei tették meg az ide vezető többhónapos utat, a hagyomány úgy tartja, hogy a templom bejáratánál álló oszlop is az ő kezüktől kopott ki, ahogyan fáradtan megérkezve nekitámaszkodtak.

5. A jövő ígérete

Ahhoz, hogy egy épület nagyszerű legyen, nem kell feltétlenül réginek lennie. Spanyolország évről évre bizonyítja, hogy nemcsak a múltjából él, de a jövőbe is bizakodva tekint. Ennek szellemében született egyik legfuturisztikusabb épülete, a bilbaoi Guggenheim Múzeum, melyet 1997-ben nyitottak meg. A modern művészeteket felvonultató múzeumot tervezője a véletlenszerűség és a fények játékának alapján álmodta meg. A hajót formázó konstrukcióval a világ egyik leglátványosabb építménye született meg.
Valenciaban a Művészetek és Tudományok Városa a múzeumokkal ellentétben nem a múltba repít vissza, hanem a jövő felé kalauzol. Az elmúlt másfél évtizedben akkora népszerűségre tett szert, hogy mára ez Spanyolország második legnépszerűbb látnivalója. A komplexumban Operaházat, Európa legnagyobb akváriumát, egy hatalmas mozit, egy interaktív tudományos részleget és egy különleges növényeket bemutató, 7000 m2-es teret alakítottak ki.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here