HaarlemHollandiában számos olyan város található, mely csatornák mentén épült ki. Ezek a karcsú vízi utak alapvetően meghatározzák a városképet és különleges hangulatot adnak a településeknek. A csatornákat a legtöbb helyen a 17. században vagy annál is korábban alakították ki, vízgazdálkodási, közlekedési és védelmi célokra egyaránt használták őket. Napjainkban elsősorban az idegenforgalomban van szerepük, a csatornákon motorcsónakok, kirándulóhajók, vízibiciklik közlekednek egész évben, kivéve a kemény teleket, amikor a belvárosok vízi útjait korcsolyázók lepik el.

Haarlem

Észak-Hollandia fővárosa, melynek története a kora középkorig nyúlik vissza. Miután Antwerpen elvesztette vezető szerepét, rengeteg kézműves és művész érkezett és telepedett le a városban, ami magyarázatot ad Haarlem ma látható, gazdag művészeti örökségére. Kulturális élete napjainkban is viszonylag élénk, zászlóshajója a Teylers, Hollandia legrégebbi alapítású múzeuma. Haarlem a Spaarne-folyó partján, a holland virágmezők közepén fekszik és a virághagymák legfőbb exportőre. A Grote Markt Haarlem főtere, ahol mindennap piacot tartanak, munkaidő után pedig a hangulatos bárok és az eklektikus éttermek vonzzák a helybelieket és a turistákat. A tér ékköve a gótikus Szent Bavo templom, az itt álló épületek többségében pedig galériák vagy múzeumok működnek.

Utrecht

Hollandia negyedik legnagyobb városa és a 18. század óta az ország vallási központja. A városban közlekedni a legkönnyebb és leggyorsabb kerékpárral, ahogyan azt a helyiek is teszik. Utrecht méltán büszke egyetemére, melyet Hollandiában a legjobbnak tartanak, ugyanakkor romantikus hangulata is kiemeli a városok közül. Középkori, a 14. században létrehozott csatornahálózata nem kis mértékben járul hozzá egyedi atmoszférájához, akár vízről, akár a partjai mentén kialakított csatornákról fedezzük fel a várost, Utrecht sok meglepetést tartogat. Központját jelzi és egyben szimbóluma is Utrechtnek a Szent Márton katedrális 112 m magas tornya, ahonnan muszáj megnézni a kilátást.

Delft

Delft

Festői kisváros Hollandia déli részén, mely híres az Orániai-Nassaui uralkodóházhoz fűződő kapcsolatáról. Az ország egyik legszebb állapotban megőrzött történelmi városának tartják, aki itt jár, nem hagyhatja ki a békés sétányokat, bájos csatornákat, a régi és az új templomot. A delfti városnézés során paloták, udvarok, templomok, múzeumok és piacok mellett vezet az út, a történelmi hátteret az egyetemváros folyton pezsgő hangulata tölti meg élettel. A Vermeer-központban a delfti születésű, világhírű festő, Johannes Vermeer életéről és munkásságáról lehet többet megtudni.

Leiden

Ha valaki a Rajna vízén vágyik hajózni, jobb helyet nem is találhatna Leidennél. A csatornák és partjaik talán valamennyi holland város közül itt a legfestőibbek. Leiden múzeumok szempontjából az egyik legfontosabb városa az országnak, ugyanakkor a kulturális központ is. Leghíresebb szülötte Rembrandt, a város egyetemét pedig 1575-ben alapították. A város csatornáit még ma is használják a környékbeli áruszállítás lebonyolításához, de főként a kirándulóhajók és vízitaxik terepe ez, valamint a hajóéttermeké. Lehetőség van csónakot bérelni és azon keresztül önállóan felfedezni a várost a hidakkal teletűzdelt csatornák hálózatán keresztül.

Groningen

Egész Hollandiában nevezetes 50 ezres diákságáról, gazdag történelmi és kulturális életéről. A tartomány fővárosa, mely számtalan műemlékkel, múzeummal és üzlettel várja a turistákat, egyetemváros lévén pedig mondani sem kell, hogy éjszakai életére sem lehet panasz. A Bourtange-erőd betekintést enged abba, hogy Groningen milyen meghatározó szerepet töltött be az országban évszázadokkal ezelőtt. A város környéke nevezetes gyönyörű tájairól, melyeket kerékpárral és gyalog is érdemes felfedezni. Itt fut a leghíresebb holland túraútvonal, a Het Peterpad.

Hága

Itt lakik a királynő, itt ülésezik a kormány és ez a nemzetközi bíróság székhelye. Építészeti szempontból a város nagyon változatos képet mutat, a középkoritól a legmodernebb épületekig Hága utcáin szinte minden korszak és stílus nyoma megtalálható. Hága Hollandia egyik legkülönlegesebb városa, mely egyrészt történelmi látnivalóinak, másrészt fekvői fekvésének is köszönhető. Az Északi-tenger partján található város a hét minden napján nagyon élénk, híresen jó éttermei, kávézói, bárjai vannak.

Harlingen

Harlingen

Hollandia északi részén, a Watt-tenger partján fekszik a város, ahol a gazdaság alapját évszázadokon át a halászat és a hajózás adta. Az utazókat itt különleges élmények várják, alhatnak például világítótoronyban, mentőcsónakban vagy egy kikötői darun is. Harlingen meglehetősen kicsi, nagyjából 15 ezer lakosú város, melyet érdemes a környék látnivalóival csokorba szedve meglátogatni.

Den Bosch (‘s Hertogenbosch)

Nevének jelentése: a hercegek erdeje. Ahogyan ennek alapján elképzeljük, egy gyönyörű középkori városról van szó Hollandia déli részén. Den Bosch valamennyi nevezetessége a belvárostól gyalog könnyen bejárható távolságra van. Történelmi központjának ékessége a Moriaan, Hollandia legrégebbi téglaépítésű háza a 13. századból, valamint a Sin Jan, azaz a Szent János katedrális és a látványos Városháza. Den Bosch szépen megőrizte középkori karakterét, emiatt és vendégszerető lakói miatt is nagyon kedvelik a turisták.

Nijmegen

A német határon, Hollandia keleti részén fekszik Nijmegen. 2005-ben ünnepelte alapításának 2000. évfordulóját, ezzel pedig büszke tulajdonosa az ország legrégebbi városa címnek. Ezt a hosszú történelmet pedig a város nem feledte el, Nijmegen utcáin rengeteg gyönyörű épület, műemlék és múzeum található, a kiállítások keretében egészen a római kortól kezdve megismerhetjük a város történetét. Nijmegen nagyszerű hely a vásárláshoz, az egyedi és különleges üzletek kínálatának nagyon nehéz ellenállni. A város környéke mágnesként vonzza a túrázókat.

Amszterdam

Mielőtt Amszterdamba indulnánk, mindenképp készítsünk útitervet, különben könnyen elveszettnek érezhetjük magunkat és eltékozoltnak az ott töltött időt. Egyetlen turista sem hagyhatja ki a város legnagyobb nevezetességét, a csatornákat, melyeket 2010-ben az UNESCO Világörökségek közé soroltak. Amszterdamot a legautentikusabban a csatornákon tett hajókirándulásokkal lehet felfedezni. Ebben a városban több található a 17. században a közlekedésben és a védekezésben fontos szerepet betöltő csatornákból, mint Hollandia bármely más városában. Ezenkívül Amszterdam fő látnivalói a múzeumok, melyekből több mint 50 van a városban. Évente több millió turista érkezik csak azért, hogy felbecsülhetetlen értékű alkotásokat megnézze, ahogyan azért is, hogy az Európa legtöbb országában illegálisnak számító módon vesse bele magát az éjszakába.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here