Kezdőlap Szlovákia Síelés Szlovákiában

Síelés Szlovákiában

0

Bármennyire is tudunk vagy éppen nem tudunk síelni, Szlovákiában találunk olyan síterepet, ami megfelelő lesz. A síelés Szlovákiában gyakorlatilag nemzeti sport, a legfelkapottabb pályák mellett még olyan eldugott helyeken is találunk lesiklásra alkalmas lejtőket, ahol nem is gondolnánk. Az országban szinte sehol nem kell többet autózni fél óránál ahhoz, hogy egy síliftet vagy sífelvonót találjunk. Mivel a hóágyúzást Szlovákiában szigorúan a közepes- és nagyobb pályákra korlátozzák, könnyen előfordulhat, hogy enyhébb, szárazabb teleken többet kell utazni, hogy síelhető pályához érjünk.

A legjobb síterepek természetesen az ország legmagasabb régióiban találhatók. Itt alakultak ki a legnagyobb síparadicsomok, ahova nemcsak a szlovákok, de a külföldi turisták is szép számmal érkeznek. Ezeken a helyeken találhatók a leghosszabb pályák és ezeken használják a hóágyúkat is, hátrányuk viszont, hogy a síszezon csúcsán sokszor túlzsúfoltak és az árak is magasabbak, mint másutt, éppen magas színvonaluknak köszönhetően.

Magas-Tátra

Csorbató

A legmagasabb szlovák hegyvonulat szívében, gyönyörű természeti környezetben található a Csorbató, az ország egyik legfelkapottabb üdülőhelye. Itt a pályák és a szolgáltatások színvonala is kiemelkedően magas, a síelők és a snowboardosok több kilométer hosszú lejtőket vehetnek birtokba. Síugráshoz egy 70 és egy 90 m magas síugrósánc áll rendelkezésre. Népszerűségét a terület annak is köszönheti, hogy ez az egyik leghóbiztosabb része az országnak. Itt még akkor is hosszú sorok kígyóznak a liftek előtt, amikor a többi síterep már bezárta a kapuit. A síszezon a Csorbatónál akár május közepéig is kitolódhat.

Ótátrafüred-Tarajka

Szlovákia egyik legrégebbi síterepe szép tájjal, nagyszerű szolgáltatásokkal és kitűnő sípályákkal. Szükség esetén pályáinak egy részét hóágyúzzák, ezért ide enyhébb teleken is érdemes eljönni. A Tarajkára vezető siklóvasút óránként közel 4000 síelőt szállít, ami egyértelműen jelzi a hely népszerűségét. Ótátrafüred egyik legismertebb attrakciója és a családok kedvence a szánkópálya, melyet 3180 m hosszan kizárólag a szánkózáshoz tartanak fenn. Átlagosan az év 110 napján borítja itt hó a vidéket, a pályákon a kezdőktől a profi síelőkig bárki kipróbálhatja magát.

Tátralomnic

Ótátrafüredtől csupán 6 km-re keletre található Tátralomnic, ami varázslatos hely a síeléshez. A Magas-Tátra három nagyobb falvának egyike, ahol a legjobb feltételek a téli sportokhoz december közepétől márciusig adottak, ha kevesebb hó esik, a pálya 5 km-es szakaszát hóágyúzzák. A Lomnici-nyereg és a Jamy a két fő síterep, a szlovák nemzeti versenyek többségét itt rendezik meg. Tátralomnic pályái között a kezdők és a gyakorlott síelők is találnak ideálisat, az abszolút kezdőket egy nagyon jó hírű síiskola várja.

Alacsony-Tátra

Jasná

Jasná Szlovákia legnagyobb síterepe, ahol minden van, amit a téli sportokkal kapcsolatban csak kívánhatunk. 45 km hosszan futnak a sípályák különböző nehézségi fokozatokban, ideálisak gyerekeknek és kezdőknek, ugyanakkor világbajnokságok megrendezéséhez is. Korszerű hóágyú rendszerével Jasná az év legalább 5 hónapjában garantálni tudja a síelhető havat. Két kivilágított pályája élménnyé teszi az éjszakai síelést is. A decembertől áprilisig tartó síszezonban a felvonók és síliftek óránként 30 ezer embert képesek szállítani a Chopok lejtőire.

Donovaly

Szlovákia egyik legnépszerűbb síközpontja, kitűnő adottságokkal, szlalom pályával és a Donovaly Hóparkkal, amit kifejezetten a snowboardosok számára alakítottak ki. Bármelyik lejtőt is választjuk, a táj, a kilátás mindenütt lenyűgöző. Az kivilágított szánkópályát éjszaka is birtokba lehet venni, de Donovalyban ki lehet próbálni akár a téli siklóernyőzést, az airboardot és a hófánkozást is. Ugyanakkor a relaxáláshoz is minden lehetőség adott, jacuzzi, masszázs, fitness központ, bowling, falmászás és trambulin is várja a vendégeket az üdülőközpontban.

Kis-Fátra

Túrócszentmárton

Gyönyörű kilátás a Túróc-völgyre és kitűnő feltételek a téli sportokhoz – ezzel várja látogatóit a túrócszentmártoni síterep, ahol egész télen szinte garantált a természetes hó. 6 lift, 7 pálya összesen 11 km hosszan, valamennyi nehézségi fokozatban, mindez megfűszerezve a csodás tájjal, ami nyáron is sok turistát vonz. A Vártna-völgy az egyik legismertebb síterep itt, ahol decembertől áprilisig hóbiztosak a lejtők. Kezdők, középhaladók és haladók számára is alkalmasak a pályák, a gyerekeket és azokat, akik először csatolnak lécet a lábukra, a síiskolában várják.

Velka Raca

Összesen 14 pálya várja a síelőket a Szlovákia legjobb síterepének is megválasztott Velka Racan. A pályákon hóágyúk biztosítják a kifogástalan minőségű havat, amit a kezdők és a profik is élvezhetnek a különböző nehézségi fokozatú pályákon. Velka Raca Szlovákia határain túl is, mint az egyik legkorszerűbben felszerelt síterep szerzett magának hírnevet, ahol a síelés mellett az extrém téli sportok legújabb válfajait is ki lehet próbálni.

Nagy-Fátra

Jasenská-völgy

Jasenská-völgy a legismertebb völgye a Nagy-Fátrának, ahol a síelés mellett egész évben rekreációs központok várják a látogatókat. Mivel a lejtők itt füvesek, már a legelső, egyébként gyenge minőségű hó után is nagy eséllyel lehet itt siklani. A síszezon decembertől április utolsó hetéig tart és ezekben a hónapokban a hó szinte garantált a pályákon. Könnyű és közepes nehézségű pályái tökéletesek ahhoz, hogy a kevésbé tapasztalt síelők fejlesszék tudásukat. A síiskola mellett a gyerekeket egy síóvoda is várja, a Jasenská-völgy a családok számára maximálisan ideális a kikapcsolódáshoz.

Szlovák Érchegység

Plejsy

1952 óta Szlovákia egyik leglátogatottabb üdülőhelye, melyet az elmúlt években teljesen átépítettek, így ma már minden igényt kielégít nemcsak arculata, de az igénybe vehető szolgáltatások tekintetében is. Többször is otthont adott az Európai Nemzeti Bajnokságnak, hivatalos edző pályája a szlovák nemzeti válogatottnak. A Korompa felett található síközponthoz tartozó pályák az év 120-140 napján alkalmasak a síelésre. Ha a völgyben már nincs is hó, kora tavasszal a lejtők tetejére még érdemes felmenni, mert nagy valószínűséggel ott még található síelhető hótakaró, erről a hóágyúk is gondoskodnak.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version