VonattalA tömegközlekedés a horvát vidék földrajzi adottságai miatt időnként nagyon trükkös és mindenképpen alapos tervezést igényel. A legtöbb szigetre kitűnő a kompközlekedés, de mindig pontosan ellenőrizzük a menetrendet, mert a egyik szigetről a másikra eljutni eléggé bonyolult lehet. A közlekedési infrastruktúra összességében jó, a kompok megbízhatóan közlekednek, a buszok kényelmesek, a vonatok között jó az összeköttetés, a járatok olcsók, ha autóval indulunk, az utak minősége sem fog problémát okozni, mivel az úthálózat korszerű és jól karbantartott.

A tömegközlekedés Horvátországnak elsősorban az üdülőterületein kitűnő, ezért ha a legnépszerűbb városok valamelyikébe készülünk vagy a turistaparadicsomok között szeretnénk közlekedni, nem lesznek gondjaink.

Vonattal

A Horvát Vasutak vonatai az egész országban közlekednek, bár a hálózat nem annyira kiterjedt, mint pl. Németországban vagy Angliában. A fő vasúti vonalak Zágráb-Split, Zágráb-Rijeka és Zágráb-Eszék között futnak. Vonattal utazni általában gyorsabb, mint busszal, a jegyek pedig európai viszonylatban nem mondhatók drágának. A legnagyobb üdülővárosokat gond nélkül elérhetjük vonattal, mert nagyon jók az összeköttetéseik. Ha egy kisebb településre szeretnénk utazni, akkor a nagyobb városokból busszal vagy autóval kell tovább mennünk.
Fontos megjegyezni, hogy bár Horvátország egyik legnépszerűbb városa, Dubrovnikba mégsem lehet eljutni vonattal, itt nincs is vasútállomás. Splitig elvonatozhatunk, de onnan kompozni vagy buszozni kell, hogy elérjük a várost.

Repülővel

Repülővel

Horvátországban valamennyi belföldi járatot a Croatian Airlines indítja. A jegyárak gyakran olcsóbbak, mintha busszal vagy vonattal tennék meg ugyanazt az utat, különösen főszezonon kívül. A legnagyobb repülőterek Zágrábban, Splitben és Dubrovnikban működnek, de Zadar, Rijeka, Pula és Eszék is fogad nemzetközi járatokat. A belföldi járatok a nem annyira népszerűek, mivel a helyiek inkább autóikat használják az utazáshoz. A menetrend szezonális, főleg a nemzetközi járatok esetében. Függetlenül attól, hogy belföldi vagy külföldi járatról van szó, nyáron mindig magasabb jegyárakkal kell kalkulálnunk.

Busszal

A buszhálózat jóval sűrűbben fedi le Horvátország területét, mint a vasúti, kivéve a szigeteket, ahol viszonylag ritkán közlekednek, ezért itt érdemes autót bérelni. A partvonalon azonban gyorsabban és kényelmesebben utazhatunk, ha a buszt választjuk. Jegyet a buszon vagy a pályaudvaron tudunk venni, online erre nincs lehetőség. Bár a városok közötti jegyek ülésekre szólnak, nyáron gyakran kevesebb az ülőhely, mint az utas, ilyenkor természetesen senki nem nézi a szék számát, oda ül, ahol szabad helyet lát. A főszezonban előfordulhat, hogy akár hosszabb távon is állva kell utaznunk. Ha csomagunk akkora vagy több bőröndünk is van, amiket nem tehetünk az utastérbe, a csomagtartóban való szállításért a csomagok száma szerint fizetni kell.
A szigeteken a buszok menetrendje alapvetően a kompok érkezéséhez és indulásához igazodik. Ha a komp késik, biztos, hogy a busz sem fog időben elindulni, mert bevárja. Ezeket az esetleges csúszásokat kalkuláljuk bele útitervünkbe.
A buszozás Horvátországban olcsó formája a közlekedésnek, a karbantartott és jól kiépített úthálózatnak köszönhetően gyors is, ezért ha kevés pénzből szeretnénk megoldani az utazást, kitűnő választás.

Komppal

Komppal

A tengerparti települések többsége nagyon jól megközelíthető komppal. A városok egymással és Olaszországgal is jó összeköttetésben állnak, a legtöbb komp utasokat és autókat is szállít. Bár a viteldíjak az utasok számára viszonylag olcsók, az autó jegyára megdobhatja az útiköltséget. A szigetekre kizárólag komppal juthatunk el, de nyáron a menetrend tökéletesen igazodik a turizmushoz, így kényelmesen utazhatunk. A legnagyobb horvát komptársaság a Jadrolinija, ami nemcsak belföldi, de külföldi vizeken is közlekedik.
Ha csupán egyetlen város az úti célunk, nem lesznek bonyodalmaink, de ha szigetről szigetre, városról városra szeretnénk kompozni, a szervezés már nem ennyire egyszerű, de nem is megoldhatatlan.
Az egyik leglátványosabb útvonal a Rijeka és Dubrovnik közötti, ami érinti Splitet, Hvar-szigetet, Korculat és Mljet-szigetet.

Autóval

Akár saját autónkkal érkezünk, akár helyben bérelünk, gyönyörű utakon haladunk végig. Az egyik legszebb az Adriai Út (Jadranska Magistrala), mely Rijekát és Dubrovnikot köti össze. Megszámlálhatatlan öböl és lenyűgöző panoráma mellett haladhatunk, sokan egyenesen Kalifornia Csendes-óceán partján végigfutó útjához hasonlítják fantasztikus látképe miatt.
Az elmúlt években a horvát autópályák hálózata sokat javult, kiterjedt útépítések indultak. Nem valószínű, hogy az utak minősége miatt bármilyen problémánk adódjon, főleg, ha a legnagyobb városok között autózunk. Természetesen a főutaktól távoli, hegyi falvak tekintetében már egészen más a helyzet. Az Adria partján a sziklás tájakon vezető utak nagyon csábítóak lehetnek, de legalább ennyire veszélyesek is a földcsuszamlások és sziklaomlások miatt, ezért legyünk óvatosak.

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Annyira trükkös a horvát-magyar tömegközlekedés, hogy Bp-ről a horvát tengerpartrea sokkal egyszerűbben és olcsóbban el lehet jutni, mint Pécsről vagy Mohácsról Eszékre vagy Pélmonostorra 🙁 🙁 . Egy ideje már ígéret sincs…

  2. Az autózáshoz tegyünk hozzá, hogy van néhány nagyon idegesítő jellemzője:
    – az utak 60-70%-án záróvonal van (jórészt jogosan)
    – nagyon sok sebességkorlátozott szakasz, többségében teljesen feleslegesen. (2×2 sávos autóutak is lekorlátozva 80-ra)
    – tötymörgők: Az autópályákat leszámítva a horvátok 80%-a 60-nal halad a megengedettől függetlenül, előzni nagyon nehéz az első pont miatt, a maradék 20% viszont megy mintha nem lenne holnap ész nélkül előzgetve.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here