Side

Egykor idilli, hagyományos török mediterrán falu volt 2 km hosszú érintetlen tengerparttal, központjában a rómaiak emlékét őrző márvány romokkal, mindössze egy órányira Antalyatól. Az 1980-as években azonban, mint oly sok tengerparti török települést, Sidet is elérte a tömegturizmus és bár szépségéből mit sem vesztett, főszezonban gyakran túlzsúfolt.

Side nagyon szerencsés fekvésű település, hiszen egy 800 m hosszú félszigeten található, így mindkét oldalról a Földközi-tenger hullámai simogatják. A törököket és a külföldieket is főként a már-már tökéletesség határát súroló, fehér homokos strandok, a tengerparti éttermek és bárok, valamint a szálláslehetőségek széles skálája vonzzák ide, hiszen az olcsó panziótól a luxushotelig mindenki megtalálja a számára megfelelőt. Az ősi város romjai, a tengerparton Apolló és Athena templomának maradványai látnivalót is bőven szolgáltatnak.

Anatólia egyik legrégebbi településeként Side története az i.e. 6. századra nyúlik vissza. Elhelyezkedésének köszönhetően mindig fontos szerepet töltött be kikötőként és kereskedelmi központként. A keleti és nyugati mediterrán országok flottái mind ide futottak be, de a város volt az afrikai rabszolgakereskedelem egyik legfontosabb centruma is. A rabszolgakereskedők és a kalózok számára kiváló búvóhelyül szolgált hosszú, homokos partjának köszönhetően. Nemcsak gazdasági szempontból virágzott, hiszen a római fürdők, az amfiteátrum, a templomok a bizonyítékok arra, hogy kulturális szempontból is élénk élet folyt itt akkoriban.

Side óvárosában és annak környékén található a legtöbb római kori emlék, melyek közül a leghíresebb az amfiteátrum és Apolló temploma. Ezenkívül megnézhetjük az egykori városkapu és a bizánci kórház maradványait, akárcsak az agórát és több templom, valamint szökőkút romjait. A történelmi központban szinte bármerre nézünk, mindenhol láthatunk egy-egy műemléket vagy régészeti lelőhelyet.

Side strandjaAz óváros körül található a két legnagyobb strand, a nyugati és a keleti. Habár ezek egyáltalán nincsenek távol egymástól, karakterükben mégis teljesen különbözőek. A nyugati sekélyebb vízű, biztonságosabb, ezért különösen a családosok körében népszerű. Főszezonban azonban az egész part rendkívül nyüzsgő, hétvégente a turisták mellett kis túlzással fél Ankara itt fürdőzik. Számos sportolási lehetőséget kínálnak a nyaralóknak az ejtőernyőzéstől a vízisín át a búvárkodásig.

SideSide nemcsak az ókori romok és a tengerpart, de a vásárlás szerelmeseinek is sokmindent tartogat, hiszen a város tele van szebbnél szebb üzletekkel. Hagyományos török ékszereket, kézműves termékeket, bőrárukat vásárolhatunk és mint a szállások tekintetében, a kínálatból itt is mindenki talál pénztárcájának megfelelőt. A város éttermei szinte a világ összes konyháját felvonultatják, de természetesen a tradicionális török ételekből is bőven válogathatunk. Az éjszakai élet úgyszintén változatos errefelé. Side nem egy csendes, békés nyaralóhely, hanem egy élénk, éjjel-nappal egyformán mozgalmas üdülőparadicsom.

Side környékét is érdemes felfedezni, hiszen a közelben több látnivalót is találunk. A várostól 40 km-re található Aspendos látványos ősi városa az ókori színházzal és a 225 m hosszú, ókori híddal, de Manavgat csodás vízesése is kihagyhatatlan.

A legenda szerint itt, Side partjainál találkozgatott titkokban Cleopatra és Antonius. Naplemente után apró kikötőjében vagy meseszép strandjain sétálva elvonulhatunk a város turistaforgatagától és újra átélhetjük Side többezer éves romantikáját.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here