OpatijaOpatija Horvátország egyik legfestőibb üdülőhelye, melynek gazdag történelme és fantasztikus természeti környezete már a múlt században is vonzotta a nyaralókat. Akkoriban elsősorban az arisztokraták, az Osztrák-Magyar Monarchia előkelőségei jártak ide nyaralni. Innen ered a város beceneve is, a horvát Monte Carlo. Az íróasztaltól és a politikai élet viharaitól elvonulni vágyó arisztokrácia igényeinek kiszolgálására húzták fel a ma már történelminek számító luxusszállodákat, az idegenforgalomnak pedig ez a fényűző múltja magasra tette a mércét a jövő számára is.

Opatija azonban méltó tudott maradni régi dicsőségéhez. A városnézés itt garantáltan nem az utcákon való céltalan barangolást, hanem gyönyörű, velencei, barokk, reneszánsz, szecessziós, klasszicista épületek közti időutazást jelent. Opatijában ma sincs akadálya annak, hogy luxuskörülmények között töltsük a pihenésünket.
A város sugárzó hangulatát pedig még tovább fokozzák az utcákat, parkokat díszítő leanderek, babérok, pálmafák, a kreatív és mediterrán stílusú várostervezésnek köszönhetően a város rendezett és tiszta képe.

Opatija híresen jó klímája a gyógyulni vágyókat is régóta vonzza Horvátország ezen pontjára. Elsősorban a szívbetegségek, a reuma és az asztma ellen hatékony a város kellemes éghajlata. Nem maradnak lehetőség nélkül azok sem, akik a pihenés mellett az éjszakai életet is élvezni szeretnék. Opatija a horvát üdülőhelyek közül az egyik legpezsgőbb életet élő város, ahol napnyugta után sem zárulnak be az éttermek, szórakozóhelyek kapui.

Leány a sirállyal szobor, OpatijaA város és egyben a Kvarner-öböl egyik jelképe a Leány a sirállyal szobor, mely elegánsan áll a Lungomare sétány mellett egy sziklán. A gyönyörű női alak láttán a turistákban azonnal felmerül a kérdés, vajon kit ábrázol és miért került ide, Opatija egyik legszebb pontjára ez a rejtélyes szobor. A kérdésekre 55 éven keresztül senki nem tudta a választ, míg egy crikvenicai asszony elmondta, ő állt modellt a művésznek, Zvonko Carnak, aki nem akarta felfedni a nőalak titkát, hadd találgassanak az emberek. A szobor több mint egy éven át készült, érdekesség, hogy az elismert szobrászművész és a modell egymás szomszédai voltak Crikvenicaban.

A Lungomare sétány az egyik legkedveltebb pontja a turistáknak, hiszen 12 km-en át vezet Opatija legimpozánsabb és legrégebbi épületei előtt. Az út első részét 1899-ben, a másodikat 1911-ben készítették el. Sokak szerint ez az Adria partjának legszebb sétánya, ami látványban és hangulatában egyaránt varázslatos.
A megszámlálhatatlan palota közül is kiragyog a Villa Angiolina, mely Opatija turisztikai történetének kezdetén épült. Tulajdonosa a rijekai nemes, Iginio Scarpa volt, akinek természet iránti rajongását ma is kitűnően szemlélteti a villa körül 1845-60 között kialakított festői park. Számos növényt hozatott Dél-Amerikából, Ausztráliából, a Távol-Keletről és a világ legtávolabbi tájairól. Ma 159 különböző növényfaj él a park több mint 3,5 hektáros területén. Az egyik legkülönlegesebb a japán kamélia, mely Opatija szimbolikus virága lett. A tulajdonos elhunyt feleségéről elnevezett villa nyári rezidenciának épült, később a város legelső vendégfogadó szálláshelye lett. Opatija 120 házával ekkoriban már viszonylag nagy településnek számított. A házak többsége ekkor még inkább a partoktól beljebb állt, mert a tenger menti területeket a halászok, tengerészek használták. A Villa Angiolina felépülésével azonban Opatija végleg megnyitotta kapuit a nyaralóvendégek előtt, akik között császárné, világhírű botanikus, horvát bán és más illusztris személyek szerepeltek már akkoriban. A parkban áll a város egyik legrégebbi épülete, a Szent Jakab templom, melyet a történelmi dokumentumok először 1449-ben említenek. A villában ma a horvát turisztikai múzeum kiállítását nézhetjük meg. Az épületet 2000-ben teljesen felújították.

A Madonna del Mare ma a Szent Jakab templom és a Hotel Imperial közelében áll, de 1956-ig éppen arról a szikláról vigyázta a tengert, ahol most a Leány a sirállyal szobor látható. A Madonna del Mare a graz-i szobrászművész, Rathautsky alkotása és azért készült, hogy a hegyfoktól nem messze, 1891 húsvétja előtt a hullámokban eltűnt Arthur Kesselstadt gróf lelkét vigyázza. A hajókirándulás során a gróf felesége is a habokba veszett, fiúk viszont megmenekült. Az eredeti szobrot vihar rombolta le, aranyozott másolatát nézhetjük meg a templom előtt. A Helios és Selena szökőkút szintén Rathautsky mester munkája, mely egy parkban áll. A szökőkút a Holdat és a Napot ábrázolja, a mitológia szerinti két testvért.

Hotel KvarnerHa nem a Hotel Kvarnerben foglaltunk szállást, akkor se menjünk el szó nélkül a figyelemfelkeltő épület mellett. Ez volt Opatija és feltehetően az Adria keleti partjainak első szállodája. 1884-ben épült a korábban a Tomasic család birtokát képező szőlőültetvények helyén. Csupán 10 hónap kellett az elkészültéhez, melyhez az építőanyagoktól a mesteremberekig mindent a Monarchia különböző részeiről szállítottak ide. Eredetileg szanatóriumnak tervezték az épületet tüdőbetegek részére, de a temető közelsége miatt ezt inkább máshova helyezték át. Az egész beruházást a Déli Vasúttársaság és annak igazgatója, Friedrich Julius Schüler finanszírozta. A hotel előtti teraszos rész, mely egészen a tengerpartig húzódott, “A Világ Legelegánsabb Kávézója” nevet viselte. Később, a sétány építésekor ezt a teraszt elválasztották a tengertől. 1913-ban épült meg a Kristály Terem, ahol Opatija legnagyszabásúbb rendezvényeit, báljait tartják jelenleg is.

Opatijaban három városi strandot találunk, egyik az Icici, ahol a tengervíz tisztaságát Kék Zászlóval ismerték el. A strandnak van napozáshoz kialakított betonozott része, egy kis homokos sávja, közepén egy kis zöld szigete, keleti részén pedig aprókavicsos szakasza is. A Kvarner-öbölre néz, látható innen Krk- és Cres-sziget is. Opatija másik legnépszerűbb strandja a szintén kék zászlós Slatina, ahol étkezési, napágy bérlési és sportolási lehetőség is széles skálával várja a nyaralókat. A strand mellett találjuk a város egyik legújabb nevezetességét, a hollywoodi mintájára kialakított Hírességek sétányát, ahol horvát színészek, sportolók, híres emberek márványból készült csillagait nézhetjük meg. A sétányt 2006-ban avatták fel, azóta 32 híresség neve került ide.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here