SenjA Velebit-hegység lábainál megbújva fekszik a tengerparti város, Senj, mely sok meglepetést tartogat itt, az Adria északi régiójában. Az óváros sikátoraiban történelmi felfedezéseket tehetünk, a környék pedig rendkívül változatos lehetőségeket kínál a szabadtéri kikapcsolódáshoz, kirándulásokhoz.
Senj városát nagyon szép táj veszi körül. A Lika-Senj régió több természetvédelmi területet foglal magába, mint Horvátország bármely más vidéke. A Velebit-hegység és a Plitvicei-tavak a környék leghíresebb látnivalói, de szinte bármerre érdemes elindulni. Senj éghajlata is különleges, különböző övezetek találkoznak itt, ennek köszönhetően jött létre a táj változatos képe sziklás, száraz, cserjés vidékekkel és buja, zöld erdőkkel, rétekkel. Mindez tökéletes hátteret biztosít a pihenéshez. Az aktív kikapcsolódás lehetőségei itt szinte korlátlanok. Kerékpárutak, túraösvények, sziklamászó terepek kínálnak izgalmas időtöltést, a hegyektől pár percnyire pedig csodás strandok sorakoznak.

SenjA több földrajzi terület találkozásából adódó, különleges elhelyezkedése Senj gasztronómiájára is kihatott. Konyhája egyedi kombinációja a tengerparti és a Velebit környékére jellemző hagyományoknak. A tengergyümölcsei mellett a hegyvidékek értékes termékei, mint a Krasno sajt, a burgonya, a savanyú káposzta, az erdei gyümölcsök és a méz jutottak főszerephez.

Senj városa történelmi szempontból is izgalmas. A római korban Senia település feküdt itt, töretlen fejlődése a középkorban is tartott, amikor a kereskedelem egyik központja volt, az egyik legfontosabb kikötő az Adria északi partjainál. A török terjeszkedés idején Senj az uszkókok központja lett, akik jó ideig sakkban tartották az ostromlókat.

Kulturális látnivalók tekintetében a Senj Városi Múzeum nyújtja a legátfogóbb képet a város és a vidék történelméről. A város egykor legbefolyásosabb családja, a Vukasovic család palotájában alakították ki a múzeumot 1962-ben. A 14-15. századi épület gótikus és reneszánsz stílusjegyeket visel, a profán építészet legszebb példája. A múzeumban régészeti gyűjteményt, glagolita emlékeket, fegyvergyűjteményt, festményeket, régi képeslapokat láthatunk, valamint a környék élővilágával is megismerkedhetünk.

Nehaj-erőd, Senj

Az 1558-ban épült Nehaj-erőd Senj szimbóluma. Építéséhez a városfalakon kívül álló házak, templomok és kolostorok maradványait használták fel. A szigorú, négyszögletes épület minden csücske pontosan tájolt, egy-egy égtáj felé néz. Az erőd 18 m magas és 23 m széles, bejáratához kis fahíd vezet. 2-3,30 m vastag falai öt kis toronyban végződnek. Belsejében különböző címereket, fegyvereket, korabeli használati tárgyakat, uszkók gyűjteményt és a 11. századi Szent György templom romjait láthatjuk. Második emeletén 11 nehézágyú volt, ma azonban különböző kulturális és zenei rendezvényeket, előadásokat, tudományos találkozókat tartanak itt. Az erőd teteje kilátóként működik. Az őrszemek innen belátták az összes Senj felé vezető tengeri és szárazföldi útvonalat. Gyönyörű kilátás nyílik innen a horvát partokra, valamint Krk-, Cres-, Rab-, Goli- és Prvic-szigetekre, a Gorski Kotar- és a Velebit-hegység vonulataira.
Senj minden évben augusztus közepe táján megrendezi a Nemzetközi Nyári Karnevált, ami maskarás felvonulásaival a város életének egyik színfoltja.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here