Festa della Primavera, RómaA tavasz kitűnő időpont az olaszországi utazáshoz. A levegő már kellemesen melegszik, a virágok nyíladoznak és jóval kevesebb a turista, mint nyáron, ezzel párhuzamosan a hotelek és a repülőjegyek árai is alacsonyabbak. Május közepétől már esélyünk van a strandolásra is, mivel a késő tavaszi, koranyári időszakban a hőmérséklet hirtelen emelkedni kezd. Ám ilyenkor még jóval többet tudunk a szabadban tölteni, mint a júliusi-augusztusi kánikulában, távolabbi helyekre is elautózhatunk és esténként már a megfázás veszélye nélkül üldögélhetünk a hangulatos éttermek teraszain.

Olaszország zöld tájai éppen ekkor a legszebbek. A tavaszi virágzások idején minden színesbe öltözik, így már maga az utazás is esztétikai élményt jelent. A programkínálat a nyárihoz hasonlóan változatos, hiszen az új évszak beköszöntével az olaszok is ünneplik a természet újjáéledését számos fesztivál keretén belül. A Tavaszi Borok Ünnepét március minden hétvégéjén megrendezik Lombardiában, Rovescala városában, Pavia közelében. A borkóstolás mellett vidám felvonulások, sok-sok zene és gasztronómiai specialistások várják a látogatókat. Szintén márciusban kerül sor Caesar halálának megemlékezésére Rómában. A programsorozat keretén belül kulturális rendezvényeket tartanak a Forum Romanum környékén. Torrita di Siena szamárverseny helyszíne a tavasz első hónapjában. A Palio dei Somari a középkori településen nagy hagyományokra tekint vissza. A mókás verseny mellett természetesen a parádés felvonulások sem maradhatnak el. Március 21-én tartják Olaszország legtöbb városában a Festa della Primaverat. Ez a hivatalos tavaszköszöntő fesztivál, ahol általában a helyi konyha is főszerepet kap.

Olaszország tavasszalRómában az év egyik legjelentősebb eseménye a város születésnapja, melyet minden évben április 21-én ünnepelnek. Ha ilyenkor erre járunk, érdemes figyelni a programokat, koncerteket, különleges eseményeket, mert azokból garantáltan nincs hiány az egyébként is nyüzsgő fővárosban. Április végén kerül sor a híres velencei San Marco Fesztiválra, melynek fontos része a körmenet a bazilikánál. Ezen a napon a velenceiek rózsával ajándékozzák meg szerelmüket.

Amennyiben a tavaszi utazást nem a nagyvárosokba, hanem vidékre tervezzük, érdemes jó előre tájékozódni a szálláslehetőségekről éppúgy, mint a múzeumok és egyéb látnivalók nyitvatartásáról. Ez az évszak a túrázáshoz, a szabadban tett kirándulásokhoz kétségkívül a legideálisabb. A vásárok, fesztiválok ilyenkor bármerre járunk is, biztosan útunkba akadnak.

SagraAz ínyencek gyakran azért választják kifejezetten a tavaszt az olasz utazáshoz, hogy élvezhessék a friss zöldségekből készült finomságokat, melyeket a szezonális termények esetén az évnek csak ebben az időszakában készítenek az éttermek. Ilyenek az articsókából és a spárgából készült ételek, valamint a szezonra jellemező a tavaszi bárányból készült sültek több variációja is. Hogy ezek az élelmiszerek az olaszok számára mennyire fontosak, ezt a sagra is jelzi. Ez nem más, mint a különböző termények vagy a termőföld tiszteletére rendezett ünnepség, melyet az ország számos településén a tavaszi, koranyári hónapokban tartanak. Egyre divatosabbak a sagra-túrák, melyek keretén belül szervezetten kalauzolják végig az ünnepségeken a turistákat különböző városokon, kis falvakon át. A gasztronómiai élmény mellett a sagra betekintést enged az egyes régiók tradícióiba, a konyhaművészeten túl beleértve a kultúrát is.

Bár még igencsak a tavaszhoz tartozik, Olaszország legtöbb városában május 1-jével beköszönt a turista szezon. Ezt az egyre feljebb szökő árak, az egyre forróbb nappalok és az egyre zsúfoltabbá váló utcák is mutatják.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here