Novi VinodolskiA Kvarner-öböl partján, Rijekatól 47 km-re fekszik Novi Vinodolski, a Crikvenica és Smokvica között 20 km hosszan húzódó üdülőterület központjában. A római időkben alapított város legfőbb jövedelmi forrásai korábban a halászat, a borászat és a mezőgazdaság voltak, melyek még ma is sok embert foglalkoztatnak, mégis, a város kitűnő adottságainak köszönhetően már főként a turizmusból él. A nagyjából 5000 fős lakossággal rendelkező Novi Vinodolski turisztikai hagyományai 120 éves múltra tekintenek vissza, ekkor alakították ki az első fürdőhelyeket és húzták fel a legelső szállodákat.

A város két részből áll, régi városmagja a dombon épült ki, a kikötő mentén, a modern hotelekkel, strandokkal és egyéb, a nyaralók igényeit teljes mértékig kiszolgáló létesítményekkel jött létre a település újabb része. Üzletek, múzeumok, művészeti galériák, szórakozási, sport- és kikapcsolódási lehetőségek tekintetében a város által kínált turisztikai szolgáltatások száma több, mint elég.

Novi VinodolskiA látnivalókra éhes turisták elsősorban az óváros felé veszik az irányt. Itt található Novi Vinodolski leghíresebb épülete, a 13. századi Frangepán kastély, az akkoriban a környéket birtokló család erődítménye, sarkán a 18 m magas bástyával. A Kvadrac a kastély legépebben megmaradt része, a 18. században ugyanis földrengés, később pedig a viharos erejű bóra pusztította. A horvát jog történetének szempontjából is érdekes ez a hely, hiszen 1288-ban itt adták ki a glagolita írásmód egyik legértékesebb emlékét, a Vinodoli Törvénykönyvet, mely a középkori horvát jog legfontosabb dokumentuma volt. A kastély körül nőtte ki magát a fallal körülvett város, Novi, mely a mai napig megőrizte középkori szerkezetét a szűk, kanyargós utcákkal, a boltíves sikátorokkal, kis terekkel. Az óvárost egykor körbeérő falaknak egy része az északi és a déli városrészben ma is látható. A város főkapuját 1875-ben bontották le.

Szintén az óvárosban található a Püspöki Palota, valamennyi egykori modrusi püspök rezidenciája. Az épület a Precrikva téren áll, mely évszázadokon át Novi Vinodolski egyházi életének központja volt. A Palota, melyet Krstitelj Ježić püspök állíttatott helyre a 19. század elején, ma különleges kiállítások helyszíne. A Püspöki Palotával szemközt áll a Szent Fülöp és Szent Jakab plébániatemplom a 36 m magas harangtoronnyal. Feltehetően a 14. században építették, akkoriban katedrálisként működött. Eredetileg gótikus stílusát később barokk jegyekkel egészítették ki. A katedrális előtt kiállított ágyúgolyót egy ház újjáépítese során találták meg, feltehetően egy hajó lőtte ki a török invázió idején. A város legősibb része, Lopar, valószínűleg római erőd volt, melynek maradványai ma a tengerparton láthatók, akárcsak a 15. századi pálos kolostor romjai.

Novi Vinodolski

Az óváros keskeny, középkori hangulatú utcái mellett Novi Vinodolski szépen kialakított, padokkal, fákkal, szökőkutakkal díszített, széles sétánnyal is büszkélkedhet, melynek mentén kellemes kávézók és éttermek nyújtanak felüdülést a városnéző turistáknak.
Novi Vinodolski kiváló kiindulópont a kirándulásokhoz. A kikötőben számos hajó szállítja a turistákat, akik a környék felfedezése mellett különleges hal-piknikeken is részt vehetnek vagy ellátogathatnak Krk-szigetre. Érdemes felkeresni Povile, Bribir és Klenovica városát is. Povile a környék legkorábbi kikötője volt, már 1309-ben említik a források. A város területén rengeteg amfórát és egyéb régészeti leletet találtak. A történelmi hangulatú kis Bribir közvetlenül Novi Vinodolski felett, a tengertől 5 km-re fekszik. Klenovica kitűnő szálláshelyeket kínál, gyönyörű villák és apartmanok várják itt a nyaralókat.

Novi Vinodolski tengerpartján és a város környéki partszakaszokon rengeteg különböző típusú strandot találunk. Sziklás, aprókavicsos és betonozott részek váltogatják egymást. A város fő strandja Lisanj, ahol nyáron szinte lépni sem lehet. Ha nem pont erre vágyunk, kissé távolabb csendesebb öblökben zavartalanul élvezhetjük az adriai napsütést.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here