AntalyaNem tudunk olyan évszakban érkezni Antalyaba, hogy ne turisták tömegével találjuk magunkat szemben. Kulturális és történelmi érdekességei mellett ez a tengerparti város kivételesen szép környezetével is vonzza az utazókat. Antalya mediterrán partjain nyaranta végtelen sorát láthatjuk a napfényt, a homokot és a hűsítő habokat élvező nyaralóknak.

A napimádók és a fürdőzés szerelmesei Antalya strandjain a Mennyországban érezhetik magukat. Nem meglepő, hogy legnagyobb szabadstrandja igencsak zsúfolt, ezért érdemesebb felkeresni a közeli Bedibi, Patara, Tekirova, Olympos, Kemer vagy Phaselis strandjait. Ha szerencsésen foglaltunk szállást, vízparti hotelünk saját magánstranddal rendelkezik.

A tenger örömei mellett Antalya még bőven kínál kikapcsolódási lehetőségeket. A város történelmi negyede, Kaleici, a múlt legszebb emlékeivel van teletűzdelve. Az óváros szűk utcáit a városfalak zárják körbe. A műemlék épületek mellett itt találjuk a szeldzsuk Karatay és a Tekeli Mehmet Pasa Mecsetet is, valamint az 1800-as évek végén épült Óratornyot. Antalyanak ezen a részén megcsodálhatjuk a hagyományos török és a helyi görög építészet szép példáit, melyeknél a hangsúly a természettel való harmónián van. Kaleici az igényes felújításoknak köszönhetően Antalya legnépszerűbb negyede lett hotelekkel, bárokkal, klubokkal, éttermekkel és üzletekkel. A városrészt övező kikötőt is teljesen helyreállították. Kaleici és ezzel Antalya az értékek megőrzése és az átgondolt felújítások elismeréseként elnyerte az Aranyalma díjat, a turizmus Oscarját.

Antalya történelmi negyede, KaleiciAntalya nevezetességei közül kiemelkedik az 1200-as években épült Yivli minaret, a város szimbóluma, melynek különlegességét a bordázott falak adják. A sötétkék csempékkel díszített építmény 38 m magas, négyszögletes alapon nyolc bordája van és 90 lépcsőn juthatunk fel a tetejébe. Eredetileg bizánci templom volt, később alakították át mecsetté. Az eredeti épületet a 14. században lerombolták, az új hat kupolájával egyike a legrégebbi többkupolás megoldásoknak Anatóliában. A mecset 1974 óta a Néprajzi Múzeumnak ad otthont, ahol népviseleteket, konyhai eszközöket, hímzéseket, dísztárgyakat és a nomád életmód kellékeit tekinthetjük meg.

A városfal része Hadrianus diadalíve, a “Három Kapu”. Valójában egy győzelmi emlékmű, melyet a római uralkodó tiszteletére építettek, aki 130-ban járt a városban. A hármas ívű kapuról él egy legenda, miszerint Sába királynője gyémántokkal megrakott hajóin haladt át alatta, ezután le is zártak és sokáig nem használtak. Ez lehet a magyarázata annak, hogy sértetlen maradt és csak a városfalak leomlása után tárták fel. Pamphylia legszebb kapujának tartják. A pillérek kivételével az egész monumentális építmény fehér márványból készült.

Lara strand

Lara Antalya egyik kerülete, ami arról híres, hogy itt található Törökország egyik leghosszabb homokos partszakasza. Kundu a város luxusnegyede, ahol kizárólag 5-7 csillagos hotelek kaphattak helyet. Érdekes látványt nyújtanak, hiszen a szállodák rendre a világ leghíresebb épületeit és helyeit formázzák, mint pl. a moszkvai katedrálisokat, a Topkapi Palotát vagy Velencét. Így már könnyen érthető, miért szokták Antalyanak ezt a kerületét a török Las Vegas-nak is nevezni. Itt húzódik egy 2 km hosszú, teljesen kiépített partszakasz is, ahol klubokat, éttermeket, focipályákat, vidámparkot, szabadtéri kiállításokat, strandröplabda pályát találunk, mindezt a vendégek számára ingyenes parkolási lehetőséggel.

Az oszmán uralom idején Antalya és Konyaalti összetartoztak. Konyaalti partjainál végződtek a város meredek sziklafalai. Az óváros alatt, több kilóméter hosszan nyúlik el a híres strandja, ahova villamossal és busszal is nagyon könnyen eljuthatunk. A konyaalti partszakasz érdekessége, hogy vize mindig hűvösebb Antalya többi strandjáénál, mivel itt apró patakok folynak a tengerbe.

Antalya környékén érdemes ellátogatni a Kursunlu Nemzeti Parkban található meseszép vízeséshez, bár azt meg kell említeni, hogy nyaranta az egyébként alázúduló vízfal elapad és egy csepegő kis vízfolyássá változik. Nem kell sokat utazni a Köprülü kanyonhoz sem, ahol raftingolásra is lehetőség van.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here