Rab-szigetAz Adria egyik legzöldebb szigete Rab és minden bizonnyal az egyik legvarázslatosabb is.
Gyönyörű fenyvesek borítják, területe valóságos botanikus kert számos olyan növénnyel, melyek nem őshonosak a szigeten.
Éghajlata jóval kellemesebb, mint a szárazföldé, mivel a Velebit-hegység erős szeleitől védve van, ugyanakkor a misztrál áramlatai elviselhetővé teszik a nyári forróságot.

A télen is enyhe időjárásnak köszönhetően Rab-sziget egész évben kedvelt úti cél.
Turizmusa több mint 120 éves múltra tekint vissza, a helyiek vendégszeretete legendás.
Települései és homokos tengerpartjai minden évben Horvátország legnépszerűbb üdülőhelyei.

Rab város

Rab város

Rab város a sziget központja, legnagyobb települése. Egész Horvátország legszebb középkori városaként tartják számon. Gótikus és reneszánsz stílusú palotái, sok száz éves templomai, a jellegzetes négy harangláb és a szűk sikátorok hamisítatlan mediterrán hangulatot árasztanak. Óvárosát két negyed alkotja, Kaldanac és Varos. Kaldanac az egykori római település helyén épült fel, ez Rab legrégebbi része, romantikus hangulatát az ódon kőházak adják. Varos egy tipikus középkori település festői példája, kanyargós utcákkal meseszép épületekkel. Rab óvárosa gyalogos terület, el van zárva az autóforgalom elől, így zavartalanul sétálgathatunk. Rengeteg templom mellett fogunk elhaladni, szinte minden sarkon találunk belőlük, legalább egyet – pl. a Szent János templomot – érdemes közelebbről is megnézni. A történelmi belváros bájos kávézóiban, hangulatos éttermeiben észrevétlenül repül az idő. A Szent Kristóf tértől a Loggiaig fut a város főutcája, ez a helyiek társasági életének központja, a nyári hónapokban igazi hangyaboly. Rab közelében van néhány szép strand, vízitaxival pedig könnyedén átjuthatunk a közeli Frkanj-szigetre. Májustól szeptemberig Rab város a legelevenebb, legnyüzsgőbb hely a szigeten, központja minden szórakozási és kikapcsolódási lehetőségnek, a gasztronómiának, a kiállításoknak, a vásárlásnak. Itt rendezik meg a híres lovagi játékokat és a Középkori Fesztivált, a Zenés esték keretében pedig egész nyáron át koncerteket tartanak.

Banjol

Banjol

Barbat és Rab között félúton fekszik Banjol, a rajta áthaladó főút két részre osztja a települést. A két rész pedig teljesen különbözik egymástól. Míg az egyik dombos, addig a másik tele van szép öblökkel. Ami a kettőben közös, hogy egyformán sok turistát vonzanak, számos szálláslehetőséget kínálnak apartmanokban és villákban. Banjol szerencsés, hiszen kifejezetten szép, homokos strandokkal rendelkezik. A tengerparti sétány, a színes éjszakai élet, a gyönyörű természeti környezet újra meg újra visszacsábítja ide az utazókat.

Lopar

Lopar a sziget másik legismertebb települése, melyet elsősorban homokos, sekélyvízű strandjai miatt kedvelnek a turisták. Nem kevesebb, mint 22 homokos partszakasz található a városban és annak környékén, köztük 3 kifejezetten a nudisták számára fenntartva. A Krk-szigetről érkező kompok Lopar kikötőjébe érkeznek, könnyű megközelíthetősége, jó közlekedési összeköttetése miatt is sokan választják úti célnak.

Kampor

Kampor a kis falu a Rab-szigeten, a Kampor-öbölben fekszik, ahol hagyományosan mezőgazdasággal foglalkoznak a helyiek. Ez már messziről látszik, hiszen a táj tele van olajligetekkel és gyümölcsösökkel, ugyanakkor halászfaluként a gasztronómiának is komoly tradíciói vannak errefelé. Kampor egyre nagyobb részt szakít magának Rab-sziget turizmusából, szálláslehetőségei és turisztikai szolgáltatásai folyamatosan bővülnek. Aki Rab város nyüzsgésétől és a turisták tömegeitől távolabb, csendesebb környezetben szeretne vakációzni, annak tökéletes választás a román kori templommal és egy ferences kolostorral is büszkélkedő település. Az aktív kikapcsolódás szerelmesei kedvükre élvezhetik a vízisportokat, a búváriskolában pedig kezdők és haladók is bepillantást nyerhetnek az Adria gazdag élővilágába. Kampor fő strandja a hosszan elnyúló, homokos Veli Mel strand.

Supetarska Draga

Supetarska Draga a Rab-sziget egyik legősibb települése, melynek múltját és jelenét is a halászati és tengerészeti hagyományok szövik át. Körülötte apró szigetek fekszenek, elszórtan kavicsos és homokos strandokkal. A településen érdemes megnézni a sziget legrégebbi bencés kolostorát és a Szent Péter templomot, mely nemcsak a hívőket, de szépsége és művészeti értéke miatt rengeteg turistát is vonz. Június 29-én, Szent Péter napján kulturális rendezvényeket, sport- és szórakoztató programokat tartanak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here