Törökország tavasszalTörökország hálás úti cél, hiszen az év bármely szakában rengeteg lehetőséget tartogat az élményszerzésre. Hogy melyik a legideálisabb időpont az utazáshoz, az csupán a terveinken múlik. Aki a strandolós-napozós nyaralás híve, nem is kérdés, hogy a főszezon idejére vegye meg repülőjegyet, amikor a valóban lélegzetelállító török partokat, mint Marmaris vagy Ölüdeniz, a legteljesebb valójukban élvezheti. Ám mégis sokan azon a véleményen vannak, hogy Törökország a legszebb arcát nem a turistáktól nyüzsgő nyári hónapokban, hanem sokkal inkább tavasszal és ősszel mutatja.

Az időjárás már március végétől, április elejétől kezdve kifejezetten csalogató a túrákhoz, kirándulásokhoz, városnézésekhez. Ekkor már érezhetően melegszik a levegő és egyre kevesebb az esélye annak, hogy sétálgatás közben eláztat minket egy kiadós zivatar, ugyanakkor a tikkasztó hőség sem teszi tönkre a nappalra tervezett programokat. Szintén a csúcsszezonhoz képest korai időpont mellett szól, hogy a legfontosabb látnivalók, mint a múzeumok, a bazárok, a régészeti lelőhelyek, a mecsetek sokkal kevésbé zsúfoltak, ezért mindent kényelmesebben tudunk megnézni, senki sem tapos a lábunkra.

Törökország leghíresebb történelmi nevezetességeinek meglátogatásához az utazási irodák ezért kifejezetten a tavaszi, illetve a koraőszi hónapokat szokták ajánlani. Azzal azonban számoljunk, hogy ezért április-májusra a csúcsra emelkednek a szárazföld belső vidékein található hotelek árai, miközben a tengerpartok éppen holtszezonjukat élik. Ha mégis a tavaszi utazás mellett döntünk, a kulturális látnivalók felkeresését akár vadvízi evezést is magába foglaló, aktív pihenéssel tehetjük még színesebbé.

A tulipánok őshonos virágai TörökországnakIsztambult sem nyáron, sem tavasszal nem szabad kihagyni. Ez a kötelező látnivaló még szebb, amikor ébred a természet, a fák első virágjaikat bontják és még a tömegen sem kell átverekednünk magunkat, hogy a világhírű nevezetességeket alaposan szemügyre vegyük. Áprilisban és májusban a hőmérséklet éppen kellemes, 15-20 fok körüli, a téli nagy esőzéseknek már nyoma sincs, a parkok zöldellnek, a városban és környékén pedig számos fesztivállal ünneplik a tavasz beköszöntét. Az egyik leglátványosabb a Tulipán Fesztivál, amikor az egész város egy hatalmas színes kavalkádnak látszik. A tulipánok őshonos virágai Törökországnak és mindig is fontos szerepet töltöttek be az ország kulturális és művészeti életében, különösen az oszmán kerámiákon és kalligráfiákon láthatjuk ennek szép példáit. Amint az idő melegedni kezd, a város is megélénkül. A bárok előtti teraszok lassacskán megtelnek, Isztambul éjszakai életéről híres negyedeiben, mint Nevizade és Asmalimescit ilyenkor még jobban érezhetjük magunkat, mint a főszezonban. Isztambul óvárosában, Sultanahmetben az éttermek grillestekkel csalogatják a helyieket és a szállingózó turistákat.

Egyedülálló élmény ellátogatni a világ egyik leghíresebb szellemvárosába, Kayaköybe. Az 1923-ban elnéptelenedett település nyáron kopár, naptól égetett romjai tavasszal egészen más látványt nyújtanak. Az egykor élénk város házainak falain, a legapróbb résekben tarka virágok nyílnak, életet lehelve az elhagyott kövek közé.

A lovaglás szerelmeseinek Kappadókia igazi paradicsom.

Kappadókia Törökország azon régiói közé tartozik, melyek kifogyhatatlanok a látnivalókból, akármikor is érkezünk. De tavasszal talán még szélesebb a skála, hiszen a finoman langyos idő jóval több szabadtéri programra ad lehetőséget, mint a tikkasztó nyári napok. A lovaglás szerelmeseinek Kappadókia igazi paradicsom. Az alig néhány fával tarkított dombok és völgyek ideálisak a hosszabb lovastúrákhoz, még a vágtázáshoz is. A Göreme és Cavusi között húzódó földút a quadosok számára kitűnő egy kalandtúrához. A minden irányba kilométereken át futó, poros utak, a lenyűgöző panoráma tökéletes hátteret adnak a quad túráknak. Az egyik legtakarékosabb módja a kikapcsolódásnak, ha nekivágunk a túraösvényeknek. Egy-egy kirándulás egész napra kitűnő programot jelent, melynek során számtalan barlangot nézhetünk meg és lehetőségünk nyílik leküzdeni néhány lankásabb sziklát is. Hegymászáshoz és gyalogtúrákhoz a gyönyörű Baba Dagi-hegység is remek választás.

Ha már egyébként sem strandolunk, tüzetesebben is felfedezhetjük Törökország belső vidékeit, melyek egyébként nagyon csekély figyelmet kapnak az utazási ajánlatok között. A kisvárosok és az autentikus falvak számos érdekességet tartogatnak, ugyanakkor a szárazföldi régiók kitűnő természeti adottságaiknak köszönhetően szinte végtelen skáláját kínálják tálcán az aktív kikapcsolódási lehetőségeknek és a természeti látnivalóknak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here