QuedlinburgQuedlinburg, az egykori királyi tartomány és a Hanza-szövetség egyik tagja, a Harz-hegységtől északra terül el, több mint 1000 éve alapították, látványa így a középkort idézi meg. Szerencsére a háborút sértetlenül vészelte át, így Németország egyik legjobb állapotban fennmaradt, középkori, reneszánsz városa. A zegzugos, macskaköves, kacskaringó utcák, amelyek mentén piros tetejű, favázas házak díszelegnek, bármelyik nap kellemes sétával szolgálnak. Szépségét az UNESCO is elismerte, ugyanis a világörökség részévé nyilvánította.

Lenyűgöző történelme van. 919-ben Madarász Henriket a várhegy lábánál koronázták meg. Ő és utódai tették Quedlinburgot a birodalom politikai központjává. 936-ban itt is temették el, majd özvegye, Mathilde királynő kollégiumot alapított az egyházi pályára lépő nők számára, amely fenn is maradt közel 900 évig. A Liudolf-ház uralkodása alatt pompázott a város, ennek pedig ma is meglátszik a nyoma az egyházi örökségekben. Nem lehet kiemelni legnagyobb vonzerejét, az egész város képe együttesen alkotja azt a szépséget, amelyet minden turistának látnia kell. A körülbelül 13. századi, favázas épületek összesen több mint 80 hektáros területet tesznek ki a város alapterületéből. A házak gazdagon díszített oromzatain pedig a város favázas építészetének fejlődését láthatjuk.

Szent Szerváciusz templom

Szent Szerváciusz templom

A város egyik leghíresebb látványossága a Szent Szerváciusz templom, mely az első német király, Madarász Henrik és felesége, Mathilde temetkezési helyén épült fel 1070 és 1129 között. Az épület egy homokkő sziklán helyezkedik el. A több mint ezer éves, román építészeti remekművet több korábbi épület előzte meg. A monumentális homokkő épület homlokzata mellett a belső válaszfalak is gazdagon díszítettek, a főhajó pedig erős lombard befolyást közvetít. A kripta fölött átívelő, gótikus stílusú karzatot csak kívülről lehet látni. A templom belsejéhez hozzáadtak egy apszis falat, amely egy kísérlet volt arra, hogy létrehozzák a román építészet tökéletes példáját. A templomnak Németország egyik legnagyobb egyházi gyűjteménye áll birtokában. Ma, amellett, hogy turisták tömegeit vonzza a méltóságteljes hangulatával, amit az emberekben ébreszt, a quedlinburgi nyári zenei fesztiválnak szolgál helyéül, egykori termei és szobái ma a Vármúzeumnak adnak otthont, amelyekben a város és a kolostor történetéről kaphatunk alapos tájékoztatást.

Vármúzeum

Várhegy

A múzeum, amelynek a 16-17. századi reneszánsz vár ad otthont, a kőkorról, a város korai történelmi időszakáról és a régió középkori településeiről nyújt áttekintést. Továbbá a várhegy és a kolostor történelmével is várja a látogatókat, amely megmutatja nekünk, hogy az I. Henrik ideje alatti erődből, hogy fejlődött ki női kollégium, és hogyan került szorosan a gazdag uralkodó család keze alá. A kiállított tárgyak közé tartozik egy bronzkori kincs is, illetve a Robber Counts Box, amely egy fából készült börtöncella, ami II. Albrecht grófot tartja csapdában.

Garden-Dreams

Garden-Dreams

A Garden-Dreams egy turisztikai projekt. A nagy kiterjedésű parkos terület a Bode folyótól a Várhegy déli oldaláig húzódik. A 17. században az arisztokrata nők kolostora elrendelte egy park létrehozását barokk stílusban. A későbbi hozzátoldásokkal együtt az angol romantikus kertekre hajaz, viszont a Bühl, a szimmetrikus vadászcsillag mintájával még mindig az eredeti barokk vonásokat tükrözi. A parkban két emlékmű áll. Az egyik Carl Ritter, a híres földrajztudós térképész előtt állít emléket, aki Quedlinburgban született, a másik pedig a költő és drámaíró Friedrich Gottlieb Klopstocknak, akinek szintén szülővárosa a település. Klopstock műemlékét Karl Friedrich Schinkel és Friedrich Tieck készítette neoklasszikus stílusban 1831-ben.

Klopstock ház

Klopstock ház

Quedlinburg számos építészeti műremekei közé tartozik az 1560-ban, a szász favázas építészet virágkorában épített ház, amelybe Friedrich Gottlieb Klopstock költő született. 1899 óta irodalomtörténeti és a költő életrajzi múzeumaként szolgál. Életéről és munkásságáról egyaránt bő képet nyújt. Tagadhatatlan, hogy Klopstock nagy hatást fejtett ki az irodalom változására. Főműve, A messiás és más jelentős lírai művei is forduló pontot jelentettek a német költészetben. A Klopstock ház a költőn kívül több fontos, 18-19. századi quedlinburgi személyt is bemutat, például Dorothea Christiana Exlebent, az első német doktorált női orvost, Johann Christoph Friedrich GutsMuths-t, a pedagógust, aki bevezette a testnevelést az iskolai tantervbe, illetve Carl Rittert, a modern földrajztudomány alapítóját.

Favázas építészet múzeuma

Favázas házak

Quedlinburgban különösen nagy hagyománya van a favázas építészetnek, ennek megfelelően múzeumot is nyitottak a stílus mindennél mélyebb megismertetésének érdekében. Quedlinburg 1300 házzal a legtöbb favázas épületet felmutató, máig fennmaradt német város. A favázas építészet múzeuma egyedülálló a maga nemében, és a 14. századig tekint vissza a történelemben. A stílus fejlődésének főbb lépéseit is bemutatja, illetve a különböző fagerendákat és az asztalos szerszámokat is megvizsgálhatjuk közelről, hiszen a kezünkbe vehetjük őket.

Szent Balázs templom

Szent Balázs templom

Quedlinburgban sok templom vár felfedezésre, a legrégebbi ezek közül a Szent Balázs templom, melyet ugyan 1231-ben dokumentáltak először, román tornyai arra utalnak, hogy már sokkal korábban is állt. Kezdetben a főhajó nyolcszögletű volt, de 1715-ben egy újjáépítés során elvesztette ezt az alakját. A benne lévő barokk csarnoktemplom elég szerény stílusban van díszítve, a szentélyoltárnak piros-fehér-arany színezése viszont drámai hatást nyújt. Az újjáépítés után a padló, a szoba, melyben az orgona kap helyet, és a stukkó díszek visszafogott, de elegáns benyomást keltenek. Ma már nem egyházi szerepet tölt be, sokkal inkább előadásoknak és különböző kiállításoknak ad otthont.

Szent Egyed templom

Szent Egyed templom

Ez a templom régebben Nördlingenhez tartozott, csak később vált magának Quedlinburgnak a látványosságává. Az eredeti román épületszerkezetből még ma is fennmaradt néhány elem. Ma a gótikus külső lenyűgöző rokokó stílusú belső teret rejteget, amely fehér és arany színekkel van dekorálva. A tornya a város védelmét szolgálta sok éven keresztül. Abban az utcában található meg, ahová a városháza is épült, azonban szerkezete nem stabil annyira, hogy látogatóknak is kinyissa kapuit.

Karácsonyi vásár

Karácsonyi vásár

Az egyik legnépszerűbb turistaattrakció a karácsonyi vásár. Ebben az időszakban az amúgy is vonzó város még hívogatóbbá válik. A vásárt a Városháza előtt rendezik, ahol rengeteg ünnepi árucikk várja a vásárlókat vagy csak az érdeklődőket. Ekkor a belsőudvar is megtekinthető, melynek vastag kőfalai az év többi részében nem engedi be a látogatókat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here