Viseu

Felső- és Alsó-Beira Portugália legszebb látképeit tartogatja azok számára, akik a napfényes strandok és a világhírű műemlékek árnyékában megbújó felére is kíváncsiak az országnak. Magasan fekvő fennsíkok, gyönyörű hegyek, nyugodt folyók, virágos rétek és sűrű fenyvesek alkotják a sokszor zordnak tűnő, ám de nagyon látványos tájat.

Beira Alta fővárosa a tengerpart és a hegyek közt elterülő fennsíkon található Viseu. Történelmének során a római megszállók ellen vívott küzdelem központja volt, napjainkban pedig egy tipikus portugál hangulatú város. Óvárosának központjában áll a gazdagon díszített, 13. században épült katedrális, régi épületeit és utcahálózatát csodálatos érintetlenségben sikerült megőriznie. Viseu új városrészében széles sugárutak, árnyas parkok, a számtalan üzlet adja meg a nagyvárosi karaktert. Viseu városa az országban elsősorban bársonyos vörösborairól híres. Környékén Portugália néhány legjobb borfajtáit termő szőlőültetvények és rengeteg gyümölcsöskert is található.

Guarda a régió egyik legszebb hegyvidéki városa, Viseutól 70 km-re találjuk, 1000 m-es magasságban – ez az ország legmagasabban fekvő városa. Guarda középkori épületeihez tömör gránitot használtak, melyek alapvetően meghatározzák a város atmoszféráját. Az erődítmény jellegű arculat nem véletlen, Guardanak fontos szerepe volt a spanyol betolakodók távol tartásában. Bár erődítményeiből nem sok maradt, az óváros mégis méltóságteljes hangulatot sugároz, különösen a székesegyház környékén. A turisták legtöbbje Guardat bázisként használja a környék felfedezéséhez.

TrancosoA Duoro-folyó partján több magasan fekvő középkori városka található. Közülük egy Trancoso, melynek nagy részét még ma is a több évszázados falak veszik körbe. A város a turisták is kedvelik, történelmi magjában macskaköves utcák, szépen rendben tartott kertek, felújított templomok hirdetik, mennyire büszkék lakói Trancosora. Történelme sokszor viharos volt, vára számos támadást átélt, csoda, hogy a városfalak ilyen mértékben megőrződtek. A középkorban a városban nagyszámú zsidóság élt, míg a 15. században uralkodói parancsra ki nem utasították őket. Trancoso számos épülete a virágzó zsidó közösséghez tartozott, sokukon megfigyelhető a későbbiekben kifaragott kereszt, ami azt jelezte, hogy az uralkodó rendeletének megfelelően lakói áttértek a keresztény vallásra.

A spanyol határtól csupán kőhajításnyira fekvő Almeida sok turista számára ismerős csillag alakú erődjéről. A 18. században építették, 1810-ben Napóleon seregei közel három hétig tartották ostrom alatt. Falait mára nagyrészt benőtte a fű, 3 km hosszan lehet rajtuk sétálni. Jellegzetes csillag alakja csupán a levegőből kivehető, de falai között macskaköves sikátorok, fehérre meszelt házak adnak bájos hangulatot az egykori erődnek. A várat 1810-ben felrobbantották, csak alapjai maradtak meg.

Serra da Estrada Portugália legmagasabb hegyvonulata, melynek mély völgyeiben az ország két legnagyobb folyója fut, a Mondego és a Zezere. A hegycsúcsokat télen hó borítja, a lejtőkön apró falvak csüngnek, melyek mai napig őrzik régies bájukat. A portugálok gyakran járnak ide síelni, de a hegy mégis nyáron a legnépszerűbb, ekkor kirándulók és piknikezők lepik el legszebb részeit. Számos túraútvonal szeli át a vidéket, ezeket a külföldi turisták többsége egyáltalán nem ismeri, inkább maguk a portugálok túráznak errefelé. A hegyvonulat egésze természetvédelmi területet alkot.

A Serra da Estrada egyik legszebb települése Manteigas 700 m-rel a tengerszint felett. Fehér falú házai a Zezere-folyó fölött sorakoznak, látványuk már a városhoz közeledve varázslatos. Manteigas a turisták egyik kedvenc hegyvidéki települése, mely már a mór idők óta lakott. Elsősorban azok szállnak meg itt, akik a környékben indulnak túrázni. Gyönyörű mezők, kolompoló kecskenyájak teszik még meseszerűbbé a tavasszal legszebb arcát mutató városkát.

Beira Baixa dombos tájai egészen a spanyol határig nyújtóznak. A hegyes vidékekkel ellentétben itt lapos legelők, kerek dombok és kiterjedt olajfaligetek uralják a tájat, az erre járó turisták elsősorban nem a túrázást, hanem az erődített városok és a lenyűgöző falvak felfedezését részesítik előnyben. Tömegközlekedéssel rendkívül nehézkes itt egyik városból a másikba jutni, ezért célszerűbb autót bérelni az itt tartózkodás során.

Castelo BrancoCastelo Branco Beira Baixa fővárosa, mely a 17. század óta országszerte hímzett ágytakaróiról híres, de nagy becsben tartott terményei az olívaolaj és a kecskesajt is. A spanyol határhoz közeli fekvése miatt stratégiai szerepe volt, középkori várának csak maradványai láthatók. Castelo Branco legszebb épületei a 16. századi Városháza és az a néhány palota, mely a város egykori polgárainak jólétét idézi. A történelmi magon kívül Castelo Branco modern város nagy körutakkal, széles sugárutakkal, már nagyon messze van a békés és háborítatlan atmoszférától, de közelében számos olyan falu fekszik, ahol ezt is megtaláljuk.

Ilyen Sortelha, az egyik leggyönyörűbb történelmi falva Portugáliának. Olyan, mint egy élő múzeum, kőből épített házai ma is hűen őrzik középkori megjelenésüket. A települést a régi vár maradványai veszik körbe, körkörösen futó városfalait egy gótikus kapu szakítja meg, felette egy erkély áll, ahonnan a várost védő katonák a betolakodókat kövek hajigálásával próbálták meg távol tartani. Sortelha érdekessége a jellegzetes építészeti stílusa, ami pontosan tükrözi, milyen lehetett a falu évszázadokkal ezelőtt. Gránitból épült házainak alapját maguk a sziklák adják, a település szerkezete pontosan követi a domborzati viszonyokat. A régi falut körbe ölelő falakon túl egy modernebb településrész épült ki.

Aki kifejezetten a történelmi városokat szeretné útba ejteni, nem hagyhatja ki Belmontet, Beiras egyik legszebb városát. Szellős tereit kőből épült házak szegélyezik, macskaköves utcáin kutyák süttetik magukat lustán a napon. Belmonte híresen bájos település, ahol mindenütt van valami látnivaló. Házai felett a 13. században épített vár őrködik, mely a 15. században annak a családnak a tulajdonába került, melynek egyik sarja, Pedro Álvares Cabral felfedezte Brazíliát. Ő ebben a várban született, ahol napjainkban színházi előadásokat és fesztiválokat tartanak.

A spanyol határ mellett található a Serra da Malcata, Portugália egyik legkevésbé látogatott természetvédelmi területe. A turisták talán azért sem járnak errefelé, mert nagyon nehéz megközelíteni, edzettséget megkövetelő utat kell megtenni vagy kerékpáron vagy gyalogosan, hogy eljuthassunk ide. De megéri az erőfeszítést, mert egy háborítatlan vidékre érkezünk, ahol egy kis szerencsével fekete keselyűt is láthatunk, melynek szárnyfesztávolsága eléri a 3 m-t.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here