Harry Potter készítése
Angliába utazni a családdal nagyszerű élmény, főként, ha a gyerekbarát látnivalókat sem hagyjuk ki az útitervből. Nemcsak a családi békét tudjuk így megőrizni, de olyan érdekességeket láthatunk és olyan izgalmas élményekben lehet részünk, melyek minden korosztály számára örök emlékek maradnak.

1. Warner Bros. Studio, Harry Potter készítése – Watford

Nemcsak a varázslótanonc rajongóinak lesz izgalmas betekintést nyerni a kulisszák mögé. A filmkészítés misztikus világába léphetünk be a watfordi Warner Bros Studioban, ahol megnézhetjük, hogyan készültek a Harry Potter filmek. Láthatjuk a leghíresebb kellékeket, Dumbledore irodáját, Hugrid kunyhóját és sok egyéb érdekességet a film valódi forgatási helyszínén, 30 km-re a fővárostól. A séta során bevezetik a látogatókat a színfalak mögé, ezt pedig minden gyerek imádni fogja, aki olvasta vagy látta a Harry Potter legalább egy részét.

2. Hattyútenyésztő telep – Abbotsburry

A világ egyetlen némahattyú tenyésztő telepe. Dorsetnek ezen a vidékén közel ezer némahattyú fészkel már több mint 600 éve. Emiatt az állatok már teljes mértékben tűrik az emberek közelségét, azt is mondhatjuk, hogy egészen közömbössé váltak a látogatók iránt. Megnézhetjük, hogyan raknak fészket és hogyan gondozzák a tojásaikat, ha szerencsénk van, talán még egy kishattyút is megsimogathatunk. Májusban és júniusban több száz hattyúfióka kel ki a tojásokból és sétálgat a fészkek környékén.

3. Longleat – Warminster

Longleat

Longleat mindenki számára tartogat valamit. Csónakázhatunk egy fókákkal teli tavon, itt találjuk a világ egyik legjobb szafari parkját, egy hatalmas labirintust, egy apró kastélyt a gyerekeknek, egy kalandparkot és ne felejtsük ki a sorból a mesés, ám nagyon is valódi kastélyt és annak parkját, ahol a felnőttek is kikapcsolódhatnak. Longleatben a család egyetlen tagjának sem fog nehézséget okozni tartalmasan eltölteni több órát, de akár egy egész napot is. Az angol családok rendszeresen az év legjobb látnivalójának választják meg, garantáltan nem fog csalódást okozni.

4. The Deep – Kingston-upon-Hull

Európa legmélyebb akváriuma feltárja előttünk a világ óceánjainak, a trópusi lagúnáknak, a napfény nélküli, mélytengeri árkoknak és a sarkvidéki vizeknek minden rejtélyét óriási kijelzőkön és fantasztikus akváriumokon keresztül, melyek közül a legnagyobb több mint 30 m mély. Ebben manta ráják, cápák, különös kinézetű, ausztrál fűrészhalak láthatók, a The Deep halneveldéjében pedig 3500 apró hal növöget. Aki sosem volt nagy rajongója az óceánok élővilágának, még az is le lesz nyűgözve ennyi csoda láttán.

5. Kukoricalabirintusok

Anglia szerte nagy hagyománya van a sövény-, illetve a kukoricatáblába vágott labirintusoknak, ezért szerte az országban megtaláljuk őket a városok határainál. Aki nyár végén az angol vidék felett repül, óriási kakasokat, indiánokat, pillangókat és más ábrákat láthat, melyeket több hektáros termőföldeken hoztak létre. A kukoricalabirintusok felkeresése az angol családok egyik kedvenc hétvégi programja, mely nemcsak a labirintusokról szól, de számos más mulatsággal van egybekötve. A yorki az egyik legnagyobb labirintus Európában.

6. Legoland Windsor Resort

Igazi meseország a gyerekeknek, ahol bármerre nézünk, minden legóból készült. A park közepén álló Minilandben Londont, Párizst, Amszterdamot és Európa más híres városait láthatjuk legóból felépítve, elkészítésükhöz több mint 35 millió legókockát használtak fel. A Star Wars ikonikus jeleneteit és speciális effektusait is megalkották Legolandban, ahova a 2-12 év közötti gyerekeket várják elsősorban.

7. Nemzeti Űrközpont – Leicester

Nemzeti Űrközpont - Leicester

A díjnyertes űrközpont Anglia legnagyobb olyan látnivalója, melyet kizárólag a világűrnek és az űrkutatásnak szenteltek. Interaktív felfedezést és szórakozást kínál hat tematikus kiállítótermében, olyan témakörökben, mint az Univerzum Feltárása, a Bolygók vagy a Rakétatorony. Műholdak, kapszulák, több száz olyan érdekesség, amitől minden lépésnél tátva marad nemcsak a gyerekek szája, de a felnőtteké is.

8. Jorvik, a viking város – York

A vikingek fontos szerepet játszottak York történelmében, többek közt tőlük ered a város neve is. A régészek itt fedezték fel az 1000 éves viking város maradványait, melyeknek nyomán újra életre keltették a múltat. Jorvik Nagy-Britannia egyik legnépszerűbb látnivalója, ahova az elmúlt három évtizedben 16 millióan látogattak el. Láthatunk itt viking kori utcákat, bepillantást nyerhetünk a családi életükbe, munkájukba, vallásukba, megnézhetjük házaikat és eszközeiket, leszámolhatunk minden klisével, ami a vikingekkel kapcsolatban élt bennünk.

9. Vindolanda – Hexham

A közelben lévő Római Hadsereg Múzeumával együtt Vindolanda megeleveníti az Észak-Angliában állomásozó római légiók életét. A Northumberland Nemzeti Park területén, Hadrianus fala mentén található ez a régészeti terület, ahol teljeskörűen rekonstruálták a kőből és fából épült védrendszert, egy korabeli üzletet, egy templomot és egy kézműves műhelyet. Az ásatások folyamatosan zajlanak, sorra kerülnek elő a római cipők, páncélok, ékszerek és érmék, amiket a múzeumban mind megnézhetünk.

10. Alnwick vár – Northumberland

A gyönyörű, középkori várat több filmben is láthattuk már, köztük a Harry Potterben is. Miután bejártuk az önmagában is legendákat mesélő épületet, következhet a vár fénypontja a gyermekek számára. Visszarepülhetünk a lovagkorba, átélhetjük, milyen volt hős lovagnak és úrhölgynek lenni sok száz évvel ezelőtt, magunkra ölthetjük a pompás ruhákat és elvegyülhetünk a középkori forgatagban. Kipróbálhatjuk magunkat iparos tanoncként, részt vehetünk a téren zajló játékokban, próbára tehetjük lovagi készségeinket, hercegnőként tündökölhetünk vagy akár elfoglalhatjuk a trónt is. Nem létezik, hogy itt egy percig is unatkozzunk!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here