Vejer de la FronteraÉvente több mint 52 millió turistával Spanyolország a világ egyik leglátogatottabb országa. 17 régiója közül a második legnagyobb a Sierra Morena és a Földközi-tenger között fekvő Andalúzia, mely bár az egyik legszegényebb vidéke az országnak, egyformán nevezetes gazdag történelmi és kulturális örökségéről, valamint fantasztikus látványt nyújtó tájairól.

Kanyargós hegyi utak vezetnek a partoktól néhány kilométerrel beljebb megbújó völgyekhez és hegycsúcsokhoz, ahol csendes, de nagyon is élő falvak fekszenek. Ezek az ún. fehér falvak, , melyeknek jellegzetes karakterét a hófehérre meszelt házak adják. A környező erdőkkel és hegyvidéki látképpel alkotott éles kontrasztjuk még látványosabbá teszi őket. Eredetileg nem a látvány miatt, hanem nagyon is praktikus okokból festették a házakat fehérre, hogy a legnagyobb nyári forróságban, amikor a hőmérő higanyszála nem ritkán 50 fokig is felkúszik, hűvösen tartsák az otthonokat.

A fehér falvak története a római és a mór időkig nyúlik vissza. Ma rengeteg található belőlük az andalúz hegyek között, tele korszerű szolgáltatásokkal és létesítményekkel – üzletekkel, bankokkal, iskolákkal, templomokkal, éttermekkel, hotelekkel, kórházakkal -, így minden szempontból ideálisak ahhoz, hogy a turisták hosszabb időt is eltöltsenek a felfedezésükkel. Ugyanakkor a régi házak, a tiszta utcák, a hagyományos ételek, a harapnivalóan friss, hegyi levegő és a történelmi atmoszféra a múltba repítik vissza a látogatókat.

Vejer de la Frontera

A falu látképe pontosan azt nyújtja, amit elképzelünk Spanyolország déli részéről: a hegyoldalban csoportosuló, fehér házak, közöttük magasodó templomtornyok és a hosszú, a települést övező városfal messziről is csodás látvány. Közelebb érve pedig még varázslatosabb, Vejer de la Frontera óvárosában szinte semmi nem érzékelhető a 20. század hatásaiból. Mégis, Andalúzia fehér falvai közül ez az egyik legfejlettebb szolgáltatások tekintetében. Számos kis hotel és sok üzlet várja a turistákat. A városnézés mellett a falu gyönyörű strandokat is tartogat. A hozzá legközelebbi nagyjából 12 km-re található Vejer de la Frontera központjából, ez a Palmar strand, amit a Trafalgar, a Canos de Meca és a Zahora követnek.

Arcos de la Frontera

Arcos de la Frontera

Sokak szerint az egyik legszebb és régi arculatát a leginkább őrző települése ez Cadíz tartománynak. Gyönyörű fekvése és kivételes építészeti öröksége miatt 1962-ben az egész települést nemzeti műemléknek nyilvánították. A falut macskaköves utcák labirintusszerű hálózata alkotja, legmagasabb pontján ül a Castillo de los Arcos, a mórok által homokkőből épített erőd. Az itt folytatott régészeti ásatások a bronzkorból is számos leletet hoztak felszínre, föníciaiak és a rómaiak nyomát is megtalálták. A 28 ezer lakosú Arcos néhány nagyon régi templommal is büszkélkedhet, fotózásra érdemes látnivalóval pedig szinte minden lépésnél találkozni lehet.

Casares

Aki nézegetett már képeket Spanyolországról, szinte biztos, hogy látta Casares-t, hiszen ez egyik legtöbbet fotózott települése ez az országnak. Valamennyi fehér falura igaz, hogy gyönyörűek, de a csupán 3000 lakosú Casares valamiben mégis különbözik tőlük. A kockacukorhoz hasonló házakat az arabok által épített vár koronázza meg, egész más világ ez, mint a tengerparti városok nyüzsgése, amit csupán 10 kilométer választ el Casares-től. A településhez hosszú története során több érdekes esemény is kapcsolódott. I.e. 60-ban Julius Caesar az itt feltörő kénes vizű forrásoknak köszönhetően gyógyult fel súlyos májbetegségéből, hálából a falunak engedélyezte, hogy saját érméket verjen. A napóleoni háborúk idején pedig Casares egyike volt azon kevés spanyol településeknek, melyek képesek voltak ellenállni a támadó csapatoknak.

Alhama de Granada

Az egykori vásárváros, a Malaga és Granada között stratégiai szempontból létfontosságú szerepet betöltő település Dél-Spanyolország egyik rejtett gyöngyszeme. Egy szép, zegzugos kis város, mely szépségében az ismertebb fehér falvakhoz képest semmivel sem nyújt kevesebbet, ugyanakkor a turisták tömegeivel itt biztosan nem találkozunk. Lenn, a folyó mentén lévő szurdokban régi malmok romjai állnak, egykori erődítmények, várak maradványai láthatók. A 6000 lakosú Alhama de Granada a fürdőzni vágyókat is szép számmal vonzza, hiszen egy gyógyforrásokban gazdag település, ősi fürdőváros, gyógyvizeit már a római kor óta használják számos betegség kezelésére.

Gaucín

Meglehetősen tipikus andalúz falu, tetején a Sasfészek nevezetű mór várral. Innen páratlan a kilátás Gibraltárra és Észak-Afrikára. Gaucín elsősorban távolról nyújt gyönyörű látképet, de utcáin barangolva sem fognak benne csalódni a látogatók. A történetének kezdetén a rómaiak uralma alatt álló településnek ma 2000 lakója van. Gaucín környékén is érdemes körbe nézni, a madármegfigyelők egyik kedvenc helye ez, ahol sasok köröznek és vércsék fészkelnek, de vonuló madarak is láthatók a környéken.

Montefrio

Montefrio

Közel a cordobai határhoz fekszik ez a barátságos kis falu. A felette lévő, magas sziklán magasztosan áll temploma, melynek kertjéből káprázatos kilátás nyílik a környező domboldalakon elterülő olfajfaligetekre és gabonaföldekre. Az Iglesia de la Villa templom a régi Nasrid erőd helyén épült fel. Ez stratégiailag fontos helyen állt, a 14. században azért emelték, hogy a granadai muszlim királyság védekezni tudjon a keresztény csapatok támadásai ellen. A várhegyen volt egy megfigyelőtorony is, ahonnan Granada legfontosabb útjait ellenőrizték. 1486-ban, a katolikus királyság idején döntöttek a vár lerombolása mellett, ekkor építették fel helyébe a templomot, mely mudéjar, gótikus és reneszánsz díszítőelemeket is tartalmaz. A templom körül még láthatók a várfal romjai.

Antequera

Antequera inkább város, mintsem falu, története több mint 5000 évet ölel fel, ennek nyomát őrzik a halomsírok, dolmenek, római fürdők, a mór erőd, a gótikus templomok, reneszánsz szökőkutak és barokk harangtornyok. Tipikus középkori város látványát nyújtja számos templomának magasba szökő tornyaival, erődjének vastag falaival és őrtornyaival. Antequera óvárosának utcáit narancsfák szegélyezik, a város tetején a mór erőd és a hatalmas Santa Maria La Mayor templom állnak. Környéke évszázadokon át a legtermékenyebb vidéke volt Andalúziának és ma is első az olajbogyó, spárga és gabona termesztésben.

Medina Sidonia

Méretei ellenére egykor Spanyolország legelőkelőbb hercegi székhelye volt, azt megelőzően pedig fontos római és mór település. Mór kapui, római korból maradt tornyai, néhány régi épülete még mindig szépen őrzi a múlt emlékeit. Medina Sidonia álmos kis település, ahol a macskák az utcán sütkéreznek, a kiskocsmákból pedig a helyiek hangja szűrődik ki a forró délutánokon. Nem mondható üdülőhelynek, sok turista nem jár errefelé. Ugyanakkor, aki mégis eljut Medina Sidoniaba, néhány felejthetetlen napot tölthet el itt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here