Sirmione

Észak-Olaszország egyik legnépszerűbb kirándulóhelye az ország legnagyobb tava, a Garda-tó, melynek déli részéről benyúló félszigetén található a mesébe illő Sirmione.

Túlzás nélkül állítható, hogy Sirmionet az év minden szakában naponta turisták ezrei keresik fel. Nem is csoda, hiszen szinte valószínűtlenül festői kis település. A környező hegyek és a tó látványa tökéletes idillt teremt Sirmione erődjével és óvárosával együtt.

Sirmione kb. 8000 lakost számláló kisváros, mely a Garda-tó partján található települések közül az egyik legkedveltebb turistacélpont. Története a kőkorszakig nyúlig vissza, későbbi nyomok azt mutatják, hogy valószínűleg egy apró halászfalu volt a területén, melynek cölöpökre épített házai a vízben álltak. Fekvésének köszönhetően stratégiai szempontból is jelentős volt, mivel a félsziget védettséget adott a településnek. De nemcsak katonai, hanem éghajlati szempontból is, hiszen az erős szelek sem érintik úgy Sirmionet, mint a többi tóparti települést.

Catullus barlangjaMár a rómaiak alatt is kedvelt üdülőhely volt, a tehetősebbek villái a tóparton sorakoztak.

Közülük egynek a maradványai még ma is látható. Az 1. században épült Grotto di Catullus, vagyis Catullus barlangja egy római villa romja, mely feltehetően a híres költő családjának tulajdona volt.
Ez a legnagyobb és legteljesebb állapotban fennmaradt római villa Észak-Olaszországban. A közepe nyitott volt, ezért is nevezték barlangnak.
Ma olívaliget található benne.

Sirmione erődjeA Rocca Scalgera, vagyis a vár építtetője a 12. században Sirmione egyik legbefolyásosabb családja volt. A vár, melyet három oldalról víz vesz körbe, a hatalmukat hivatott jelképezni. Később a család flottája is itt állomásozott. Sirmione vára csodásan magasodik a hosszú félsziget partján a tó zöldeskék vize fölé.

Sirmione gyógyfürdője a Terme di Catullo. A 19. században egy búvárnak sikerült egy fémcsövet beszúrni a félsziget északi részén, a melegvízű források közelében lévő sziklák közé, így bukkantak rá a 70 fokos, ásványi anyagokban gazdag gyógyvízre. A termálfürdő kialakításakor fedezték fel a Catullus barlangot, egyes feltételezések szerint az nem is villa, hanem fürdő volt már a római korban.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here