Eiffel-toronyHa először járunk a francia fővárosban, azonnal letaglóz a tudat, hogy Párizst lehetetlen teljes egészében felfedezni. Szinte minden négyzetcentiméteréből árad a történelem és a szépség. Nehéz kiemelni a megszámlálhatatlan nevezetesség közül néhányat, amit mindenképp látni kell, de mégis vannak olyan csodái, amit egyszerűen nem hagyhatunk ki, ha végre eljutottunk Párizsba.

Talán nincs még egy olyan szimbólum a világon, mely annyira egyértelműen kapcsolódna egy városhoz, mint Párizshoz az Eiffel-torony. Ez az elegáns és egyben modern vastorony az 1889-es párizsi világkiállításra készült Gustav Eiffel tervezésében. A párizsiak először szörnyülködve fogadták az építményt, kis híja volt, hogy nem kezdték lebontani rögtön az avatása után. Azóta beigazolódott, hogy jól döntöttek, hiszen a párizsi Eiffel-torony megépítése óta több mint 220 millió látogatót vonzott és ma már annyira egybeforrt a várossal, hogy lehetetlen lenne elképzelni Párizst nélküle. A kilátás az 1040 m-es torony minden szintjéről káprázatos. Mivel pontosan a város szívében magasodik, nincs olyan szeglete Párizsnak, amit ne lehetne innen belátni. A torony belsejében plakátokat, fotókat és illusztrációkat láthatunk, melyeken az építési munkálatokat örökítették meg. Az Eiffel-torony a város éjszakai égboltjának koronájaként tündököl lenyűgöző fényeivel.

LouvreA Louvre azon látványosságok közé tartozik, melyek teljes megismeréséhez kis túlzással egy élet is kevés lenne. A világ legnagyobb és legváltozatosabb gyűjteménye található itt a 20. századot megelőző festményekből, szobrokból és dísztárgyakból. Többezer felbecsülhetetlen értékű klasszikus és modern mestermű teszi a Louvre-t a francia kultúra jelképévé. A Louvre a középkortól kezdve számos funkciót töltött be, még királyi palota is volt. A múzeum végigkalauzolja a látogatót Franciaország egész történelmén, királyokon és forradalmakon. XIII. és XIV. Lajos jelentősen kibővítették a Louvre-t, ekkoriban készültek az összekötő paloták és csarnokok. Politikai szerepét a 18. században végleg elvesztette, attól kezdve kizárólag múzeumként működik. A szomszédos Tülériák kertjében a Louvre meglátogatása előtt vagy után kellemes sétát tehetünk.

A párizsi Diadalív I. Napóleon császár megrendelésére készült 1809-ben a háborúból hazatérő francia csapatok győzelmének és erejének dicsőségére. Napóleon bukása miatt az építést csak jóval később, 1836-ban fejezték be. A Diadalív gyönyörű domborművei, szobrai és csatajelenetei a császár és katonái emlékét őrzik. A Champs-Elysées-en sétálva megnézhetjük Párizsnak ezt a grandiózus attrakcióját.

Az első párizsi út elmaradhatatlan része a Notre Dame felkeresése. Európa egyik legkülönösebb és legszebb katedrálisa 1200 körül épült gótikus stílusban, több szakaszban. Északi és déli részei 1250 táján, kápolnái 1300 körül készültek el. A drámai tornyok, az ólomüveg ablakok és a szobrok láttán garantáltan elakad a lélegzetünk. A Notre Dame felbecsülhetetlen értéket képvisel, ráadásul egyike Párizs azon kevés látnivalóinak, melyeket ingyen meg lehet nézni. Díjat csupán akkor kell fizetnünk, ha Quasimodo nyomait követve szeretnénk felmenni az északi toronyba.

Les Invalides

A Les Invalides építését 1670-ben kezdték XIV. Lajos megrendelésére. Eredetileg hadikórháznak épült ez a gigantikus épületegyüttes, melynél Franciaországban csak Versailles nagyobb. A rokkant katonák számára nyújtottak itt menedéket és mentették meg őket attól, hogy a szolgálat után az utcára kerüljenek. 1706-ban készült el a hozzá tartozó templom, melynek hatalmas aranykupolája nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a Les Invalides a francia klasszikus építészet egyik mesterművévé válhatott.

Párizs neve Európában és az egész világon szinte már közhelyszerűen egyet jelent a romantikával. Temérdek építészeti, művészeti és történelmi látnivalója mellett utánozhatatlan hangulata is tovább növeli vonzerejét. Az örökké elbűvölő város mindenki számára tartogat valamit, ami miatt Párizst legalább egyszer látni kell.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here