Trinity CollgegeAz ír főváros mindig is mesterien kombinálta egymással történelmi örökségét és a dinamikus fejlődést. Utcáin harmonikusan megférnek egymás mellett a György korabeli házak, a viktoriánus pubok és a csillogó, modern épületek. Annak ellenére, hogy Dublin központjának alapvetően nagyvárosi hangulata van, mégis bepillantást enged a város történelmébe. Lakóinak száma az aglomerációval együtt több mint 1,5 millió, ez azt jelenti, hogy az írek közel egyharmada vagy Dublinban vagy annak közvetlen közelében él. Ennek megfelelően a városban rengeteg étterem, bár és üzlet van, melyeknek kínálata minden ízlést és igényt kielégít.
Egy turista itt soha nem marad tenni- és látnivaló nélkül. Dublin legfontosabb nevezetességei egymáshoz viszonylag közel találhatók, így a városnézéshez nem kell autóba ülni, sem a menetrendeket böngészni, egyszerűen csak hagyjuk magunkat elveszni a kanyargós utcák labirintusában.

1. Trinity Collgege

Egy nyári estén, amikor a nézelődők tömege alábbhagy, nehezen lehetne kellemesebb helyet találni Dublinban, mint Írország egyik legjobb egyetemét. Valóságos építészeti remekmű, ami nemcsak a főváros egyik legszebb történelmi épülete, de az ír nemzeti örökség egyik legértékesebb darabjával is büszkélkedhet. Itt őrzik a Kells-i Kódexet, melyet a kelta szerzetesek a 8. században készítettek . Az egyetemet I. Erzsébet alapította 1592-ben egy Ágoston-rendi apátság helyén, melyet 1537-ben zártak be. Az egyetem létrehozásával az volt a cél, hogy a fiatal dubliniak helyben folytathassák tanulmányaikat ahelyett, hogy Európa nagy egyetemeit járva a pápaság befolyása “megfertőzze” őket. Az egyetem 16 hektáros területe a mai városközpontban fekszik, de alapításakor még Dublin határain kívül helyezkedett el. Az eredeti Erzsébet korabeli iskolából mára semmi sem maradt, helyébe György-kori épületeket húztak fel a 18. században. A legjelentősebb változás azonban a hallgatóság összetételében figyelhető meg. 1793-ig kizárólag protestánsok tanulhattak itt, 17 ezer diákjának többsége azonban ma már katolikus vallású. A Trinity legnagyobb kincse a Régi Könyvtár, melynek lenyűgöző, 65 m hosszú termében mintegy 250 ezer régi könyv található, köztük a Kells-i Kódex, amiért a turisták nyáron órákig képesek sorba állni.

2. Szent Patrik székesegyház

Szent Patrik székesegyház

Helyén már az 5. században is templom állt, de a ma látható székesegyház építése jóval később, 1190-1225 között zajlott. Írország védőszentjének tiszteletére építették, aki a hagyomány szerint itt keresztelte meg a dubliniakat. Az évszázadok során az épületet többször átalakították, a legjelentősebb változtatást a 19. század közepén, a neogótikus divathullám jegyében hajtották végre rajta. Hosszú története nem szűkölködik fordulatukban. Pusztította tűzvész, szolgált Oliver Cromwell seregeinek istállójaként, de dicsőségét sikerült visszaállítani. Ma ez Írország legnagyobb temploma, ahol az író John Swift sírja is található, aki a székesegyház főesperese volt több mint három évtizeden keresztül.

3. Dublini kastély

A 13. századi épület a brit hatalom Írországi központja volt hét évszázadon keresztül, míg 1922-ben az ír kormány tulajdonába került. Működött benne királyi pénzverde, rendőrség és magasrangú brit vezetők lakhelye is volt. Ma kormányzati célokra és az Európa Tanács üléseinek helyszíneként használják. Az ilyen különleges alkalmaktól eltekintve azonban a kastély látogatható. Legérdekesebb része a fényűző apartmanok mellett a torony, az egyetlen darabja a kastélynak, ami megmaradt az eredeti, középkori épületből.

4. Ír Nemzeti Galéria

Bár Dublin Európa egyik legdrágább városa, jó hír a turisták számára, hogy nemzeti galériájába ingyenes a belépés. Gyűjteményében 2500 festmény és több mint 10 ezer egyéb műalkotás látható a 14. századtól kezdve egészen a 20. századig felölelve az Írországra és Európára jellemző művészeti stílusokat. Minden nagy európai festészeti iskola képviselteti itt magát az olasz reneszánsz alkotóktól a francia impresszionistákon át a holland mesterekig. A galéria csúcspontja a Jack B. Yeats műveit bemutató terem. A galéria négy szárnyát végigjárni több órára tartalmas programot jelent.

5. Temple Bar

Temple Bar

Ma Dublin leghangulatosabb és egyben kulturális negyedeként ismerik, de ez nem volt mindig így. A Temple Bar régen a város nyomornegyede volt, mely később számtalan művész otthonává vált. Sorra nyíltak a galériák és az üzletek, melyeknek tulajdonosait az 1980-as évek alacsony bérleti díjai vonzottak a környékre. A keskeny utcákat zenei központ, filmintézet, kulturális intézmények teszik érdekessé, sötétedés után pedig az éjszakai élet miatt érdemes ellátogatni ide, amikor a pubokból tradicionális ír zene dallamai szűrődnek ki. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy nem ez Dublin legbiztonságosabb része.

+1 Phoenix Park

Dublin hatalmas, zöld játszótere, nem nehéz kitalálni, hogy miért. Egy jól megtervezett, felhasználóbarát park, melynek 704 hektáros területén a sugárutakat tölgyek, bükkfák, fenyők és gesztenyefák árnyékolják be. Nagyon jó hely egy kellemes délután eltöltéséhez, de az aktív kikapcsolódáshoz is. Európa legnagyobb zárt városi parkja ez, kétszer akkora, mint a new yorki Central Park. 2012-ben ünnepelte 350. születésnapját, itt található az Egyesült Államok nagykövetének rezidenciája, több műemlék és történelmi épület, valamint a dublini állatkert is. Nyáron és főként hétvégén a parkot kerékpárosok, kocogók, görkorcsolyázók és piknikezők töltik meg.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here