Kezdőlap Horvátország Ötletek a horvátországi nyaraláshoz

Ötletek a horvátországi nyaraláshoz

0

Horvátország az elmúlt több mint egy évszázad során az utazási toplisták élére küzdötte fel magát. Fantasztikus adottságait igényes szolgáltatásokkal kiegészítve vált igazi üdülőparadicsommá. Áprilistól októberig az Adriai-tenger partjai és a több mint 1000 sziget kellemes, mediterrán klímával, rengeteg napsütéssel, kulturális és történelmi szempontból érdekes látnivalókkal, hegyvidéki túraösvényekkel és számos egyéb kikapcsolódási lehetőséggel a turisták minden kívánságát teljesíti. Fogjuk a törölközőt és töltsünk egy igazi semmittevős napot a strandon, húzzuk fel a túracipőt és járjuk be a legszebb tájakat vagy pakoljuk be az útikönyvet és vágjunk neki a csodás óvárosoknak!

1. Strandoláshoz

Hvar-sziget egész Horvátországban az egyik legfelkapottabb üdülőhely. Gazdag történelmét számtalan műemléken keresztül ismerhetjük meg, mint a középkori erődök vagy Európa legrégebbi színházai. Ám elsősorban partvonalai vonzzák a rengeteg turistát a kontinens legnaposabb szigetére. Bár Hvar legjobb strandjai nem itt, hanem a közeli Pakleni-szigeteken található, ahova komppal, hajótaxival vagy motorcsónakkal is gyorsan eljuthatunk. Köztük a leghíresebb a Palmizana, ahol szinte svédasztalon kínálják magukat a gyönyörű öblök és a homokos partszakaszok. Ám nem szükséges a zavartalan strandoláshoz vízre szállni, hiszen Hvar is lenyűgöző fürdőhelyekkel büszkélkedhet. Ilyen a Hvar város melletti Amfora, ami a központtól mindössze 5 percnyire fekszik. Mellette találjuk az egyik legnyüzsgőbb strandot a szigeten, ez a Hula Hula Beach Club, ahol az egész napot maximális kényelemben tölthetjük a napágyakon a Bubba Gump étterem mellett, mely talán a legjobb étterem az egész szigeten. Amikor délután öt óra körül a forró napsütés már enyhül és lassan itt az alkonyat, indulnak a beach partyk, tökéletes alkalmat teremtve, hogy egy koktéllal a kezünkben élvezzük a naplementét.

Akár Hvarról is áthajózhatunk Brac-ra, hogy megnézzük a sziget legrégebbi települését, Bolt. Tegyünk egy hosszú sétát a parton, ahol Horvátország legszebb strandja, az apró, fehér kövekkel borított, 530 m hosszú, homokos Zlatni Rat is található. Brac-sziget északi partjainál fekszik Supetar, békés oázisa az érintetlen természetnek, ahol több kisebb strand is vár ránk, pl. az aprókavicsos Vlacica és Banj. Supetar nemcsak a strandjai miatt az egyik legkedveltebb üdülőhely a szigeten, de a szolgáltatásai is nagyon széleskörűek. Minden, ami a nyaralás kényelméhez szükséges, karnyújtásnyira elérhető.

Egy rövid hajóútra Hvar-szigettől találjuk az Adria legtávolabbi szigetét, Vist. Bár Horvátországnak ez a pontja katonai okok miatt sokáig nem volt látogatható, ma már a turisták egyik legkedveltebb úti célja a rejtett strandokat tartogató sziget. A Komiza-öbölben bár a tengerfenék homokos, a partokat apró kavics borítja. Itt található a Gusarica, Nova posta, Velo zalo és még több kisebb strand. Vis város közelében is van lehetőség a fürdőzésre a homokos-kavics partoknál, a Parja Rogacic, Mala és Vela Svitnja strandokon. A sziget talán legszebb pontja a Stoncica-öböl, amit horvát Hawaii-ként is szoktak emlegetni homokos partjai miatt. Itt egy kellemes étterem és egy romantikus világítótorony mellett szép apartmanokban bérelhetünk szállást. Aki szeretne elvonulni a világ zajától, annak kitűnő ez a hely. Vis másik nevezetes helye a gyönyörű, homokos Zaglav strand, Milna falu közelében. Autónkat a faluban kell hagynunk és onnan kb. 10 perces gyaloglással érhetjük el a strandot. Homokos partja miatt az öböl a yachtok kedvelt kikötője. Tőle nem messze található a jóval kisebb, ám szintén homokos Burgujac.

2. Aktív kikapcsolódáshoz

A Plitvicei-tavak világhírnévnek örvendenek. Akik ellátogatnak Horvátországba és annak legszebb tájait szeretnék felfedezni, nem hagyhatják ki az útitervből a Világörökségek részét képező gyönyörű parkot. Zágrábból vagy Trogirból érdemes akár egyetlen napra is elkirándulni ide, de a legjobb, ha az éjszakát is itt töltjük, hiszen a Plitvicei Nemzeti Parkot végigjárni többórás gyaloglást jelent. Egyes útikönyvek szerint a Niagara-vízesés egy darabkáját és a Grand Canyon gyönyörű erdeit egyesíti magában Horvátország leglátogatottabb nemzeti parkja. A tavakon csónakázni is lehet, így egy másik perspektívából ismerhetjük meg a csodás környezetet. Kisvonat is közlekedik, de számos túraösvény is áthalad a területen.

A Krka Nemzeti Park szintén jó választás, ha változatosabbá szeretnénk tenni a nyaralást és vágyunk egy kis mozgásra. A Dalmáciában, Sibeniktől kb. 10 km-re fekvő park kétharmadát a Krka-folyó és annak zubogói, vízesései teszik ki, melyek a vidék legszebb látnivalói. A Skradinski Buk vízesés Horvátország egyik szimbolikus nevezetessége, de a 12 vízesésből álló Roski Slap szintén a park jelképei közé tartozik. A Krka Nemzeti Park rendkívül változatos élővilága több mint 800 növényfajt foglal magába. Állatainak többsége a vízben vagy annak környékén él, túlnyomórészt kétéltűek és rovarok. A parkban, az apró Visovac-szigeten áll az 1445-ben alapított bencés kolostor és az 1576-ban épült templom. Sibenikből szervezett kirándulások indulnak a nemzeti park területére.

3. Történelmi, kulturális barangoláshoz

Évről évre Horvátországban még mindig a legjobb úti cél Dubrovnik. Kihagyhatatlan azok számára, akik valami igazán gyönyörűt, nem mindennapit szeretnének látni. Az évszázadok során fényesre kopott márványköveken sétálni, felfedezni a sikátorokat, az utcán kapkodni a fejünket a szebbnél szebb épületek láttán – mindez még azokat is megérinti, akik nem annyira elkötelezettek a történelmi látnivalók iránt, de akik kifejezetten olyan helyszínt keresnek, ahol a múltba tehetnek időutazást, azok számára Dubrovnik maga a Mennyország. Nyáron a látványt még rengeteg esemény is fűszerezi, hiszen a város híres óriási programkínálatáról is, amivel a turistákat még tovább kényezteti. Júliusban és augusztusban a Nyári Fesztivál zenével és vidámsággal tölti meg a romantikus utcákat.

Bár Split látképét napjainkban óhatatlanul meghatározza az ipari kikötő, történelmi látnivalóinak jelentőségét, ez mit sem csorbítja. Az i.e. 4. századig nyúlnak vissza a város gyökerei, az azóta az UNESCO Világörökségeinek sorát gyarapító Diocletianus Palotája ekkoriban épült fel. A császár rezidenciája a középkori város magja lett. Az óriási komplexum védelmet nyújtott a támadásokkal szemben, a fallal körülvett város pedig ma már lenyűgöző látványosság és többórás programot ígérő, tartalmas kikapcsolódást nyújtó nevezetesség. A városban római kori romokat és számos múzeum érdekes tárlatát is megnézhetjük.

4. Lélegzetelállító panoráma

Isztriát gyakran Horvátország Toszkánájaként is emlegetik, Rovinj pedig mindennek a csúcspontja. Romantikáját a már messziről látható, dombra épült középkori óváros minden zegzugában megtaláljuk. Mivel a város még ma is halászkikötőként működik, a parton friss fogásaikat kirakodó halászok látványa minden hajnalnak megadja a különleges hangulatát. Kitűnő kiindulópont ahhoz is, hogy felfedezzük a környéket, ellátogathatunk a Brijuni Nemzeti Parkba vagy az Isztria belső vidékeire.

Marco Polo szülővárosa és az egyik legszebben megőrzött középkori település a Földközi-tenger térségében Korcula város. Vöröstetős házai, már-már művészileg kivitelezett épületei és a keskeny utcákat óvón körbefonó városfalak igazi romantikus látképet nyújtanak. Korcula az Adria legzöldebb szigeteként természeti szépségeiről is messzeföldön híres. A közeli Mljet-sziget pedig felbecsülhetetlen kincs azok számára, akik a tökéletes nyugalmat keresik a természet ölelésében.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version