Catalhöyük

Strandjai a világ legszebbjei közé tartoznak, kultúrája egyedülálló. Kínától Bécsig, Oroszországtól Észak-Afrikáig az elmúlt egy évezredben rengeteg különböző civilizáció vetette meg itt a lábát és hagyott nyomot nemcsak Törökország történelmében, de gasztronómiájában, hagyományaiban is. A világ egyetlen országa, ahol a keleti és a nyugati világ minden sajátossága egyszerre megtalálható. Éppen ezért bőven találunk érdekességet Törökországgal kapcsolatban.

1. Catalhöyük Anatólia déli részén az egyik legősibb település, már a neolitikum idején, i.e. 7500 táján is lakott volt. A legjobb állapotban fennmaradt neolitikus lelőhely, a világ legrégebbi civilizációjának élőhelye 2012 óta tartozik az UNESCO Világörökségei közé.

2. Isztambul az egyetlen város a világon, ami két kontinensen, Európában és Ázsiában helyezkedik el. Többezer éves történelme során három hatalmas birodalom, a római, a bizánci és az oszmán birodalom fővárosa is volt.

3. A világ hét csodája közül kettő is Törökországban található. Artemisz temploma egy építészeti remekmű, melyet a görög istennő tiszteletére építettek i.e. 800 körül. A Bodrumban található Halikarnasszoszi Mauzóleumot a káriai uralkodónő, Artemiszia építtette férje, Mauszólosz emlékére i.e. 355-340 között. A 19. század végi és 20. század eleji régészeti kutatások során feltárt leleteket a British Múzeumban őrzik.

Szűz Mária háza4. A kereszténység születéséhez kapcsolódó több fontos esemény helyszíne volt Törökország. Szent János, Szent Pál és Szent Péter apostolok Dél-Anatóliában éltek és tevékenykedtek. A hagyomány úgy tartja, hogy Jézus keresztre feszítése után Szent János hozta el Szűz Máriát Epheszoszba, ahol az utolsó napjait egy kis kőkunyhóban töltötte, amely ma a Bülbüldagi-hegyen áll, Selcuk közelében. Ez a keresztények egyik leghíresebb zarándokhelye.

5. A 7. század végén a világ legelső pénzérméjét a Lüdiai Királyság fővárosában, Sardisban verték, Manisa városának szomszédságában, a mai Törökország területén.

6. A kávét először Jemenből hozták Isztambulba a 16. században. A törökök aztán a maguk sajátos módszere szerint készítették el az italt, mindig a pontos rituálét követve. Ennek következtében szerzett magának hírnevet a páratlanul finom török kávé, mely Európát a 17. században hódította meg. Balzac, Moliére, Dumas és Victor Hugo is az új szenvedély hódolói lettek. A kávéfogyasztás ma is az egyik legfontosabb része a török kultúrának.

7. A világ legértékesebb selyemszőnyege a Mevlana Múzeumban látható, Konya városában. Marco Polo, aki a 13. századi utazásai során vetődött ide, a szőnyeget a világ legjobb és legszebb szőnyegének nevezte.

Szent Péter barlang, a világ első katedrálisa8. A Szent Péter barlangról úgy tartják, hogy ez volt a világ első katedrálisa. Antalyai tartózkodása során Péter apostol itt tartotta prédikációit, ezért széles körben elfogadott az a nézet, hogy ez a legrégebbi keresztény vallási épület. 1963-ban a pápaság zarándokhellyé nyilvánította és hivatalosan is elismerték, mint a legkorábbi katedrálist. Minden év június 29-én különleges istentiszteletet tartanak, erre az alkalomra a világ minden tájáról tömegek érkeznek.

9. Anatólia számos történelmi személyiség szülőföldje. A hatalmas fríg Mídász király, Hérodotosz, a történelem atyja és Szent Pál apostol is itt látták meg a napvilágot. Amikor a Pennsylvania Múzeum régészei feltárták Mídász sírját, a világ legkorábbi bútoraira bukkantak.

10. A Jelenések könyvében említik a hét egyházat – Epheszoszt, Smyrnat, Pergamont, Thiathirat, Szárdiszt, Filadelfiát és Laodikeát -, melyek mind Törökországban találhatók. Anatólia kulcsfontosságú szerepet töltött be a kereszténység szervezetének kiépülésében és a vallás elterjedésében. A tanácsokat, melyek szerves részét képezték a kereszténységnek, mindig Anatóliában hívták össze.

11. Bár a tulipán Hollandia nevével fonódott össze, kevesen tudják, hogy valójában Törökországból kerültek az első virághagymák Hollandiába Ogier Ghiselin de Busbecq, V. Károly oszmán birodalmi nagykövetének jóvoltából. A 17. század közepén már annyira népszerű lett, hogy a hollandok tulipánba fektették a pénzüket, akárcsak napjainkban. Törökországnak ezt az időszakát Tulipán-korszaknak nevezik.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

1 hozzászólás

  1. A török filmek láttán, kíváncsi lettem a török emberek életmódja, szokásai, környezetük iránt. Nagyon jók ezek az érdekességek, amiket igy megismerhetünk, köszönjük akik ezt felteszik az internetre.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here