Girona

A Costa Brava egyik elbűvölő kis települése Girona, mely ezidáig nem jutott jelentősebb szerephez Spanyolország idegenforgalmában. A Barcelona árnyékában létező kisváros azonban éppen ennek köszönhetően tudta megőrizni hagyományos életritmusát, nem vált a turizmus szempontjai alapján átformált üdülőhellyé. Mivel az idegenforgalomtól függetlenül éli hétköznapjait, a nyári főszezon elmúltával sem válik álmos, kiüresedett várossá. A tengerparti települések többségével ellentétben ide az év bármely szakában érdemes ellátogatni, hiszen a klíma kellemesen enyhe és Girona bájos katalán hangulatából akár a tél kellős közepén is ízelítőt kaphatunk.

A város melletti reptérre rengeteg olcsó járat érkezik, ezért azok is, akik Barcelonaba tartanak, gyakran itt szállnak le és innen indulnak tovább. Barcelona egyébként mindössze egyórás autóútra van innen, de Girona nemcsak átutazásra érdemes, az olcsó járatoknál sokkal többet kínál a turistáknak.

GironaGirona egyik legszebb része a középkori zsidónegyed, az El Call, amit gyalog is könnyen bejárhatunk. Többszáz évvel ezelőtt ez a város volt a zsidó misztikus tudomány, a kabbalista teológia európai központja és a szefárd Spanyolország egyik legfontosabb városa. Ennek emlékét ma Európa egyik legszebb és legjobb állapotban megmaradt zsidónegyede őrzi szűk utcák kusza szövevényével, régi, balkonos házaival, melyek aljában apró üzletek sorakoznak. Itt nézhetjük meg a Zsidó Történeti Múzeum gazdag gyűjteményét vagy elidőzhetünk a kávézók, éttermek egyikében.

A várost egykor teljes egészében falak vették körbe. Ezeknek keleti részét helyreállították és hangulatos sétánnyá alakították. A Passegi de la Muralla egy másik perspektívából mutatja meg nekünk Girona szépségeit. Innen nemcsak a városra, de annak környékére is ráláthatunk. A városnéző sétát egyébként ott érdemes kezdeni, ahol a római falak kezdődnek, ez a Passeig Arqueológic. A falon belül láthatjuk az egykor Rómát és Tarragona városát összekötő út maradványait. A sétát tovább folytatva elérjük az óvárost, benne Girona egyik legimpozánsabb épületével, a 12-13. századi katedrálissal. Barokk katalán stílusú homlokzatát kivéve gótikus jellegzetességek figyelhetők meg az épületen. Különlegessége, hogy a világ legszélesebb 22 m-es gótikus templomhajójával rendelkezik. A katedrális építése teljesen csak a 18. században fejeződött be, hiszen magán a templomon kívül még egy kolostor, egy harangtorony és több más épület is tartozik a komplexumhoz, melyet egy hosszú lépcsősoron keresztül érhetünk el. A templom múzeumában egy páratlan gobelin alkotást láthatunk, a 11-12. századból származó mestermunka a Teremtés jeleneteit ábrázolja.
A Sant Pere de Galligants 12. században épült templom, melyben ma a Régészeti Múzeum található. A város védőszentjeinek sírhelyén építették fel a 14. században a Sant Feliu templomot, melynek kriptájában nyolc római szarkofágot nézhetünk meg, de érdemes egy pillantást vetni a harangtornyára is.

A Banys Arabs vagyis az arab stílusú fürdők Girona nevezetességei, melyek a legapróbb részletekig hitelesen másolják a korábbi muszlim fürdőket, de valójában ezeket a 12. század végén építették. A 15. században magánkézbe kerültek, később még mosodának is használták őket. Hányattatott sorsuk után 1929-ben védettség alá helyezték és a fürdőt és a szaunát egyaránt gondosan helyreállították.

Onyar-folyóHa felfedeztük a város legfontosabb nevezetességeit, a gironai látogatás méltó befejezéseként sétáljunk végig az egyik hídon az Onyar-folyó felett. A város a folyópart két oldalán épült ki, az itt álló, színesre festett házak többsége a középkorból származik. Girona legjellegzetesebb városképét innen csodálhatjuk meg, a szorosan egymáshoz illeszkedő lakóházak és a háttérben magasodó templomtornyok és a katedrális szép kontrasztjával.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here