Olaszországi nyaralás gyerekkel

Mindenki tudja, hogy Olaszország a szerelmesek számára tökéletes hely a romantikus kikapcsolódáshoz, a közös élmények gyűjtéséhez. De mi a helyzet akkor, ha a kettesben töltött szerelmes napok helyett immár csemetékkel szeretnénk nekivágni a szebbnél szebb vidékeknek?
Ha azon aggódnánk, hogy a tengerparton elköltött gyertyafényes vacsorákon és a világ leghíresebb nevezetességeinek sorra járásán túl Olaszország nem sokat tud nyújtani, itt az ideje eloszlatni kétségeinket! Olaszország a gyermekek számára éppoly ideális hely a pihenéshez, a világlátás szélesítéséhez és az új dolgok felfedezéséhez, mint bármely más korosztály számára. Sőt, ha már gyermekek nélkül is jártunk Itáliában, most egy egészen új arcát ismerhetjük meg az országnak a vidámparkok, a gyerekbarát strandok és az állatkertek tükrében.

A családi nyaralások mindig jóval nagyobb szervezést igényelnek, mintha baráti társasággal vagy csak kettesben indulunk útnak. A spontaneitásnak nem sok hely jut, főleg, ha a gyermek még olyan kicsi, hogy napirendjét a nyaralás során is tartanunk kell. Bármit is tervezünk, minden esetben abból induljunk ki, hogy a programokat a gyermekek számára is érdekessé kell tennünk, ezért legyünk rugalmasak. Egy-egy izgalmas múzeum vagy egy látványos templom még lekötheti figyelmüket, de az útikönyvek sorait követve végigróni a városokat az egyes nevezetességek miatt gyerekekkel nem lenne a legjobb választás.

Olasz fagylaltAz útiterv összeállítása mellett a nyaralás másik sarkalatos pontja a gyerekek étkeztetésének megoldása lehet. Mivel Olaszország a pizza és a tésztafélék hazája, amiket a legtöbb gyerek örömmel fogyaszt, bőséges kínálatból választhatunk. A tengerpartra vihetünk magunkkal szeletenként árult pizzából, a piacokon pedig a gyerekek kedvükre válogathatnak a számukra különleges gyümölcsökből is. A családias hangulatú kisvendéglőkben kisebb adagot is kérhetünk és amivel mindig motiválhatjuk a a gyerekeket a vacsora befejezésére, az a híres olasz fagylalt. Fagyizókkal Olaszország városai tömve vannak. Szinte minden sarkon ezernyi ízű és színű különlegességek csalogatnak – érdemes engedékenyebbnek lenni, hiszen nyaralás egy évben csak egyszer van!

Még ha a gyerekek nem is érdeklődnek a történelem és a művészetek iránt, velünk együtt ők is megcsodálhatják, hogy Olaszországban mennyi érdekesség van. Elképesztő, ahogy a történelem itt életre kel, amikor a Colosseum hatalmas romjai mellett állunk vagy Pompeii és Herculaneum ősi utcáin sétálunk. Amikor a múlt ennyire nyilvánvalóan elénk tárul, a városnézés, szórakozás kellemes “mellékterméke” a tanulás lesz. A pisai Ferdetorony egy életreszóló emlék lesz a gyereknek, az előtte elterülő zöld Campo dei Miracoli kilátással a toronyra tökéletes a piknikhez. A középkori hegyi város, San Gimignano híres tornyain nem fogott ki az idő, ezek éppúgy örömet szereznek a gyerekeknek, mint a középkori várak és kastélyok. A legjobb látnivalók nem is a nevezetességek, hanem maguk az utcák, az élet egy ismeretlen városban, a forgalmas piacok, a nagyvárosok és a tipikus olasz falvak. Velencében a család gyönyörű sétákat tehet a szűk utcákon és a csatornák mentén.

Olaszország igazi ékességei a templomok, melyek a család minden tagjának tetszeni fognak. Az egyik legszebb a vatikáni Szent Péter székesegyház, ahol még a gyerekek szája is tátva marad, amint felfedezik, hogy milyen hatalmas helyen járnak. Ha nem félnek a magasban, a kupolába is felvihetjük őket, innen nyílik Rómára a legszebb kilátás. A gyerekek szeretni fogják a velencei Szent Márk bazilikát, a ravennai San Vitale templomot és a palermoi Monreale székesegyházat is, melyeknek arany mozaikjai bibliai történeteket mesélnek. Nagyobb gyerekek számára izgalmas élmény lesz ellátogatni a Róma alatti keresztény katakombákba vagy megnézni Palermoban a kapucinus katakombák múmiáit. Ne feledjük, hogy Olaszországban a templomokat a hívők folyamatosan látogatják, ezért a gyerekeket is intsük halkabb beszédre, hogy senkit ne zavarjunk látogatásunkkal.

Míg néhány múzeum unalmas lehet a gyerekek számára, addig rengeteg olyat is találunk, ami teljesen magával ragadja őket. Rómában a Nemzeti Múzeum és Nápolyban a Régészeti Múzeum a legérdekesebb római kori leleteket őrzi, míg Torinoban az Egyiptomi Múzeum lehet rendkívül izgalmas élmény a kicsiknek. Olaszországban több kínzó-múzeum is van, ami az egész családnak hátborzongató szórakozást nyújt, de kisgyermekek számára akár rémisztő is lehet.
Olaszország valamennyi múzeumáról elmondható, hogy kicsiknek és nagyoknak is tartogat érdekességeket, melyeken keresztül még többet tudhatnak meg a világról.

Várak OlaszországbanNehéz lenne olyan gyereket találni, akit nem érdekelnek a várak, Olaszország pedig tele van velük. Minden méretben és formában találunk szinte eredeti állapotban fennmaradt vagy már omladozó, romos erődöket, ahol a gyerekek és a felnőttek is szeretnek sétálni a leomlott kövek, a növényekkel befutott romok között. A félig ledőlt tornyok láttán a képzelet csak úgy szárnyal! Az izgalmat még tovább fokozza, hogy számos várban nézhetünk meg korabeli fegyvereket, páncélokat bemutató kiállításokat. Rómában a Sant’Angelo, Velencében pedig a Dózse-palota rendelkezik rendkívüli gyűjteménnyel.
Sok olasz városban találunk várakat a település határain belül, így az odautazás sem okozhat problémát. Nemcsak maguk a várak jelentenek érdekes látnivalót, de a hozzájuk kapcsolódó őrtornyok, a vastag városfalak is megelevenítik a mesebeli lovagok korát. Egy gyönyörű mesébe éppen beleillik Alberobello falucska, a fehérre meszelt, süveges kis házaival, melyek köré száz meg száz történetet fonhatunk.
A kalandvágyó és túrákat kedvelő családoknak Olaszország megszámlálhatatlan távoli kastélyt és várat tartogat, ahova már a lenyűgöző tájakon át vezető út is külön élményt jelent. Mielőtt útnak indulnánk, nézzünk utána, hogy a kiszemelt vár belülről is megtekinthető-e, mert közülük sok romos állapota miatt csak kívülről látogatható.

Ha a család útnak indul Olaszországba, természetes, hogy a nyaralás egyik fénypontja a strandolás lesz. Az olasz partoknál Európa néhány legjobb strandját is megtaláljuk, köztük olyanokat is, melyek teljesen kiépítettek és felszereltek, itt minden szolgáltatás a rendelkezésünkre áll. A partmenti üdülővárosok a strandoktól elkezdve a vidámparkokon át a csúszdákig és szörfözésig rengeteg szórakozási lehetőséggel várják a családokat. Capri, Ischia, a Nápolyi-öböl híresen ideálisak a gyermekes családok számára. Akik kifejezetten olyan strandot keresnek, ahol a napfürdőzés és az úszás mellett egyéb lehetőségek is adottak, Rimini tökéletes választás. Federico Fellini szülővárosának több kilóméteres homokos strandján óriási játszóterek és olyan létesítmények állnak rendelkezésünkre, melyek még a csecsemővel érkezők igényeit is kiszolgálják. Ezeken a strandokon állandó programokkal biztosítják a nyaralók önfeledt kikapcsolódását, tüzijátékok, homokvár építő versenyek színesítik a napokat. Riminiben csúszda parkok, akváriumok és pezsgő éjszakai élet várja a gyerekeket és a szülőket – amennyiben egy kis időre el tudnak szabadulni.

Olaszországban számos tematikus park van, a legnagyobb az északi részen. A tóvidéken található Gardaland, az ország legnagyobb és a világ egyik legnagyobb vidámparkja vízikalandokkal, hullámvasutakkal, szabadeséssel, mintegy 70 különböző attrakcióval a gyerekek és egyben a felnőttek igényeit maximálisan kielégítve. Riminiben található a Miniatura tematikus park, ahol Olaszország legfontosabb nevezetességeinek kicsinyített, a megszólalásig élethű mását nézhetjük meg. A víziparkokban még a legforróbb nyári napokat is az egész család fantasztikusan töltheti el.

A római Villa Borghese nem egy egyszerű városi park, hiszen itt található Olaszország legjobb állatkertje is. A Bioparco di Roma egy nagyon megbecsült intézmény, mely több mint 200 emlős-, hüllő- és madárfajnak ad otthont. Nagyon népszerűek a szafari stílusú állatkertek is, mint a pugliai, a legnagyobb olasz állatkert. A parkban a gyerekek nagy örömére oroszlánokat, elefántokat, zsiráfokat és majmokat is láthatunk, valamint egy kis vidámpark is működik itt. Riminiben a Fiabilandia egy szafari hangulatú tematikus park, ahol a gyerekek kalandos környezetben próbálhatnak ki különféle játékokat.

Az olaszországi akváriumok a gyerekek és a felnőttek körében is népszerűek. Gyakorlatilag minden tengerparti nagyvárosban találni egyet, de a legnagyobb egész Európában a genovai. Az Aquarium világszínvonalú gyűjteménye delfineknek, cápáknak, fókáknak, pingvineknek. Riminiben a Delfinárium trópusi akváriumában piranhakat láthatunk és hihetetlen delfin show-n vehetünk részt.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here