A régészek az egész életüket annak szentelik, hogy feltárják világunk történetének tárgyi emlékeit. Egyes felfedezések mégis hétköznapi emberektől származnak, akik nem is tudják, milyen nagyszerű dolgot tettek. Képzeld csak el, hogy megtalálod egy ősi katakomba bejáratát a kertedben! Mennyire menő lenne már?
Most olyan véletlen felfedezéseket láthatsz, melyek némelyike igazán nagy hatást tett a történelemre.

10. Egy farmer talált egy óriási gyapjas mamutot

James Bristle és farmer barátja a szójabab ültetvényüket ásták, ahogy szokták, amikor rájöttek, hogy találtak valamit. Nem mást, mint egy 15.000 éves óriás gyapjas mamutot. Az eset 2015-ben történt Dél-Michiganben, ahonnan egy koponya és két agyar került elő a gerincoszloppal együtt.

Ez a lelet azért nagyon fontos, mert korábbra datálja az emberi élet első nyomait Amerikában. A maradványokat megvizsgálva a híres mamutszakértő, Daniel Fisher ugyanis azt mondta, ezt az állatot emberek ölték meg, ami bizonyítja, hogy már a Clovis-kultúra előtt is éltek emberek a területen.

9. Amikor egy munkás föld helyett Childerich király kincsét ásta ki

A képen látható pecsétgyűrű I. Childerich frank király kincseinek részét képezi. A súlyos aranygyűrű átmérője 27 mm, ami sejtetni engedi, hogy Childerich királynak nagy, kövér ujjai voltak. Ez a felfedezés nem mostanában történt.

1653-ban egy Adrien Quinquin nevű munkás ásott a Saint-Brice templom területén Tournai-ban, amikor aranyérmékre bukkant.

A képen lévő gyűrűn kívül több száz érmét talált, aranyból és gránátból készült kardokat, lófelszerelést, csatokat, egy arany fáklyát, egy arany bikafejet és 300 arany méhet.

8. A grauballei férfi – Egy egyedülálló múmia

Egy szokványos tőzegláp volt, ahol munkások tőzeget ástak, mikor az egyikük rájött, hogy az ásója nem a tőzegben akadt el, hanem valami egészen másban. A grauballei férfi múmiáját találta meg, melynek haja és körmei is sértetlenek maradtak az évszázadok során. Ez a múmia az első, amelyik teljesen egyben maradt meg.

Az i.e. 3. századból származik, és felfedezése óta sokszor vizsgálták. 1955-ben a testet az Aarhus melletti Moesgaard Múzeumba szállították, ahol a nagyközönség is megnézheti. Mivel a múmiának az ujjai is ép állapotban maradtak meg, a tudósok ujjlenyomatot is tudtak venni tőle.

7. Hobbitok valóban léteztek?

Egy csapat ausztrál és indonéz archeológus bizonyítékot keresett az ember Ázsiából Ausztráliába történő vándorlására. De a hobbitok felfedezése teljesen váratlanul érte őket, amikor megtalálták a floresi ember teljes csontvázát is.

Lehetséges, hogy a hobbitok deformálódott modern emberek voltak? Vagy egy teljes külön fajt alkottak? A rejtélyt még nem sikerült teljesen megoldani, de sok kérdésre megtalálták a választ. A kutatócsoport egy nő csontvázát ásta ki a Liang Bua-barlangban, Flores szigetén, Indonéziában 2003-ban.

Közelebbről megvizsgálva azt a következtetést vonták le, hogy a nő kis növésű volt, de ami még rejtélyesebb, hogy az agya is szokatlanul kicsi volt. Egyesek szerint ez a faj az evolúciós törpeség része volt. Sok kérdés még megválaszolatlan az emberi faj közvetlen őseivel kapcsolatban.

6. Fényűző római villa az udvarban

Tiszta szerencse, hogy az angol szőnyegtervező, Luke Irwin megkérte az udvarán dolgozó villanyszerelőket, hogy a föld alatt és ne felette húzzák el a kábeleket. Az ásás vezetett a fényűző római villa felfedezéséhez. Nemcsak Irwint, de a régészeket is lenyűgözte ez a felfedezés.

Az ásás során a felszín alatt 45 cm-rel találtak egy szilárd réteget, melyen a mozaikdarabok tisztán láthatók. A régészek számára ez egy kiemelkedő jelentőségű és hatalmas mennyiségű új információ felfedezéséhez nyithat utat a rómaiak alatti brit történelemről.

5. Amikor túrázók belebotlottak Ötzibe, a Jégemberbe

Német túrázók kirándultak egy hegyi ösvényen Hausblach és Tisenjoch között, amikor egy hatalmas felfedezést tettek. Európa legöregebb természetes módon mumifikálódott testéről először azt gondolták, hogy egy hegymászó régi holtteste. A múmiát 1991 szeptemberében találták meg az Ötz-völgyi Alpokban, innen nevezték el Ötzinek.

A felfedezés nagyon jelentős volt, mivel segített többet megtudni a rézkorban élt európaiakról. Egy másik érdekesség Ötzivel kapcsolatban, hogy a feltárásban résztvevők közül néhányan rejtélyes körülmények között meghaltak, amiből sokan arra következtettek, hogy Ötzi elátkozta őket.

4. Derinkuyu, a földalatti város: alagutak hihetetlen hálózata

1963-ban történt, hogy egy férfi egy rejtélyes falat fedezett fel háza egyik fala mögött. A régészek a kutatások során alagutak egész hálózatát tárták fel.

A Derinkuyu földalatti várost a bizánci korban építették, hogy a helybelieknek védelmet nyújtson a muzulmán arabokkal szemben az arab-bizánci háború során. Az alagutakat nagyrészt keresztény lakosok használták, és állítólag közel 20.000 ember tudott itt menedéket találni magának.

A földalatti város Törökország Nevsehir tartományának Derinkuyu negyedében található, és 1969 óta nyitva áll a látogatók előtt.

3. A Lascaux-i barlang gyönyörű festményei

A 18 éves Marcel Ravidat véletlenül fedezte fel a barlang bejáratát. Később úgy döntött, visszatér a helyszínre 3 barátjával, ekkor vették észre, hogy a barlang falai állatábrázolásokkal vannak tele.

A barlangot 1948 júliusában nyitották meg a nagyközönség számára. A légszennyezettség, a por, a szén-dioxid miatt azóta a festmények sokat veszítettek eredeti kinézetükből. Ezért döntöttek úgy, hogy bezárják a barlangot a turisták előtt. A festményeket helyreállították, és szigorú rendszerben naponta ellenőrzik őket. A festmények nagy része a felső paleolit időszakából származik.

2. Jehoás király táblája

Jehoás király táblájának felfedezését sok ellentmondás övezte, mikor egy építkezésen vagy egy muszlim temető közelében megtalálták a jeruzsálemi templom mellett. Amikor lefordították, akkor derült ki, hogy a jeruzsálemi templom Jehoás király által eszközölt javításairól szól.

Az ellentmondás pedig azzal kapcsolatban merült fel, hogy a tábla eredeti-e vagy csak egy modern hamisítvány. Az Izraeli Régészeti Hatóság fejezte ki kétségeit az eredetiségével kapcsolatban.

1. A Genezáreti-tó hajója

A Ginosar kibucban élő két testvér, Moshe és Yuval Lufan amatőr régészek voltak, akik Izrael múltjának tárgyi emlékeit keresték. Egyszer a Genezáreti-tó vize drasztikusan visszahúzódott, és előbukkant belőle egy hajó, ami felkeltette a testvérek figyelmét.

Egy kutatócsapat kezdte meg az ásatást a helyszínen, a munka 12 napon és éjszakán át tartott. A hajó jelentős felfedezés volt, nemcsak azért, mert egy olyan típusú hajóról volt szó, amit a zsidók használtak az ókorban, hanem azért is, mert valószínűleg Jézusnak is ilyen hajója volt. Ezeket a hajókat gyakran említik a zsoltárokban.

BÓNUSZ: Ló- és szekérmaradványok a Csou-dinasztia sírjában

Tudósok és régészek feltételezése szerint ez a temetkezési hely az egyik előkelő családé volt a Zheng állam időszakában (i.e. 806-375). A lelet jelentőségét mutatja, hogy a kínai Kulturális Örökség és Régészeti Intézet vezetője, Ma Juncai vezette az ásatásokat.

Az ásatást Közép-Kínában, Xinzheng városában végezték, ahol több tucat szekeret és közel 100 csontvázat találtak, amelyek 2400 évesek. Ennek az ásatásnak az egyik csúcspontja egy 2,4 m hosszú és 1,7 m széles, bronzzal és a csonttal díszített szekér volt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here