Krk-sziget kék zászlós strandjaiKrk-szigetet egészen a közelmúltig az Adria legnagyobbjaként tartották számon, de kiderült Cres-sziget azonos méretekkel rendelkezik. Krk mégis hatalmas, 20 ezer fős állandó lakosságával pedig a legnépesebb mind közül. A Horvátországba érkező turistáknak jelentős része választja úticélként, ebben nagy szerepet játszik viszonylagos közelsége és mediterrán hangulata, amiért nem kell leutazni Dalmáciáig.

Krk-szigetet a helyiek Arany-szigetként is emlegetik, utalva homokos strandjaira, amik a horvát partoknál ritkaságszámba mennek. Ez és a sziget jó megközelíthetősége – kompozni sem kell – adja legfőbb vonzerejét, nem beszélve a hangulatos horvát településekről.
Strandjai nagyon változatosak, éppúgy megtalálhatók itt a finom vagy durvább kavicsokkal borított, a sziklás és a betonozott partszakaszok, mint a homokosak. A családok és a nudisták is megtalálják számításaikat, akárcsak azok, akik a legtisztább vízhez és a kitűnő szolgáltatásokhoz ragaszkodnak, mivel Krk-sziget több strandja is Kék Zászlóval büszkélkedhet.

A Kék Zászló jelentősége napjainkban különösen felértékelődött, hiszen egyre több turista választ magának úticélt a strand és a tenger tisztasága, az elérhető szolgáltatások és létesítmények alapján. Jól tudják ezt a tengerparti települések is és Horvátországban is megfigyelhető, hogy a partszakaszok fejlesztésére egyre nagyobb gondot fordítanak.
Ez alól Krk-sziget sem kivétel. Mindezt mi sem szemlélteti jobban, minthogy a Kvarner-öböl 36 kék zászlós strandja közül 14 itt található.

Omisalj – Pesja strand

Omisalj - Pesja strand

Közel egy évtizede lobog a Kék Zászló a 3 km hosszú Omisalj-öböl végén. A városi strand nagyrészt kavicsos, kisebb részén betonozott, itt kényelmesen lehet napozni. Körülötte fenyőerdők adnak árnyékot, a szolgáltatások színvonala pedig kifogástalan. A család akár az egész napot is kényelmesen töltheti el a Pesja strandon, melynek közelében éttermek, kávézók, büfék találhatók. A strandon a fürdőzők biztonságára főszezonban mindennap délelőtt 9-től este 7 óráig életmentő felügyel. Elsősegély nyújtó hely, telefonok, öltözők, zuhanyzók is találhatók itt, minden létesítmény akadálymentesített. Mivel a város és a régió is nagy figyelmet fordít a környezetvédelemre, nyaranta a fürdőzők figyelmét öko-iskolával, a helyben élő, védett fajokról szóló előadásokkal hívják fel természeti értékeink megóvásának fontosságára. A Pesja kb. 1 km-re fekszik Omisalj központjától.

Njivice – Jadran strand

A Jadran strand Krk észak-nyugati részén található, a szigetnek a szárazföldhöz legközelebb eső pontján. Ez egy városi strand, mely nagyon közel, kb. 200 m-re fekszik Njivice falu központjától, a tengerparti hoteltől egy sávban húzódó fenyves választja el. A strand egyik fele betonozott, másik része kavicsos és sziklás. Lépcsők és egy rámpa vezet le a vízhez, így ez a partszakasz mozgáskorlátozottak számára is ideális. A strand kifejezetten ajánlott kisgyermekes családok számára, de a tengerparti bárokban a felnőttek is kellemesen tölthetik az időt.
Zuhanyzók, öltözők, éttermek itt is találhatók, a biztonságra életmentők felügyelnek. Csónakázni, vízisíelni, ejtőernyőzni is lehet. Nem messze innen egy nudista strand is van.

Malinska – Rupa strand

Malinska elsőszámú strandja aprókaviccsal és homokkal borított, ezért sokak kedvence. Felső szakasza részben betonozott és egész nap találunk árnyékot. A parttól nem messze több bár, étterem és egy pékség is található. Vizesblokkok, öltözők és számos szolgáltatás elérhető a viszonylag kis méretű, de nagyon szép strandon, amit főszezonban egyszerre ellepnek a turisták. A strand könnyen megközelíthető és egy nagy parkoló tartozik hozzá. Lehetőség van kipróbálni különböző vízisportokat is.

Krk – Porporela strand

Krk város központjától nyugatra, kb. 5 perces sétára fekszik a Porporela strand. Egy része kavicsos, egy része viszont betonozott, ezért az egész család számára ideális. A strand egyszerre alkalmas a kikapcsolódáshoz, a zavartalan pihenéshez, ugyanakkor ez a város szórakoztató központja is. Nyaranta előadásokat rendeznek a parton, a víz pedig ideális a búvárkodáshoz is. A strandot reggel 8-tól este 7-ig életmentők felügyelik. Az információs táblán részletesen tájékozódhatunk a programokról (öko-iskola, gyerekrendezvények).

Krk – Jezevac strand

A Jezevac kemping előtti partokon találjuk ezt a gyönyörű strandot, mely részben homokos, részben aprókavicsos és betonozott. Ideális a gyerekeknek, a napimádóknak és a kristálytiszta tenger szerelmeseinek. Bérelhetünk napozóágyat, napernyőt és egyéb strandfelszereléseket, több sportpálya is található itt az aktív kikapcsolódást kedvelőknek.

Krk – Politin strand

A város nudista kempingjéhez tartozik ez a partszakasz, amit szintén Kék Zászlóval tüntettek ki. Krk-től kb. 2 km-re található, egy részét aprókavics borítja, másik része betonozott. A kilátás innen nagyon szép az óvárosra. A strand területe viszonylag nagy, napágyak és napernyők bérelhetők.

Krk – Drazica strand

A nagyobb részt kavicsos, többi részén sziklás és betonozott strandot fenyvesek veszik körbe, melyek felett hotelek és apartmanok sorakoznak. Az öböl, melyben a Drazica strand fekszik, kifejezetten a fürdőzők számára ideális. A parton végig több játszótér és egyéb szórakoztató létesítmény található, sportpályák, éttermek és bárok várják a nyaralókat. A közelben egy kutyastrand is van a négylábú kedvencek számára kialakítva.

Kornic – Dunat strand

A Dunat strand szerencsés fekvése folytán a tenger itt általában melegebb, mint a sziget többi partszakaszán, ezért kifejezetten ideális a gyerekek számára, de az idősebbek is nagyon kedvelik emiatt. Krk város déli részén fekszik, a víz itt nyugodt és biztonságos, kitűnő az úszáshoz vagy gyerekeknek a pancsoláshoz. A strand egy része kavicsos, másutt betonozott. A városból az egyik út közvetlenül ide vezet, ezért nagyon könnyű megközelíteni. Vizesblokkok, öltözők, elsősegélynyújtó hely ezen a strandon is rendelkezésre áll.

Pinezici – Jert strand

Pinezici - Jert strand

A jól felszerelt és rendezett strand nyaranta meglehetősen zsúfolt. A közelben két kisebb öbölben csendesebb strandok is vannak azok számára, akik félreesőbb helyeket keresnek, ezeket az öböl partján végigfutó sétányról könnyen elérhetjük. A Pinezici falu közelében, Krk várostól kb. 10 km-re fekvő Jert strand egy része kavicsos, másik része betonozott. A strandon lévő büfében és kávézóban szendvicseket, frissítőket, snackeket árulnak.

Punat – Konobe strand

A Konobe egy nudista kemping, melyhez strand is tartozik. Az öbölben a part kavicsos, a tenger ideális nemcsak a fürdőzéshez, de a vízisportokhoz is. Ezt tartják Horvátország egyik legszebb nudista strandjának, mivel viszonylag érintetlen természeti környezetben fekszik. Az öböl védett az erős szelektől, vize csendes, nyugodt és árnyékot is találunk.

Punat – Punta debij strand

Punat egyik legnépszerűbb strandja, mely a várostól 200 m-re délre fekszik. A Puntarska-öböl bejáratánál található, kb. 30 km-re a Krk-hídtól. A strandon az alapvető létesítmények (kabinok, vizesblokkok, zuhanyzók) mellett egy aquapark is található vízicsúszdával, lehetőség van kipróbálni a banánozást, a vízi ejtőernyőzést, jetskit és egyéb vízisportokat. A strand részben homokos, részben kavicsos, árnyékos és napos területek váltják egymást. Az öbölben egész nap egy kisvonat fut végig, ami az utasokat az öböl strandjaira szállítja.

Baska – Vela plaza

Nemcsak Krk-sziget, de egyben Horvátország egyik leghíresebb és legkedveltebb strandja. Baska előtt közel 2 km hosszan húzódik az aprókavicsos, homokos strand. A Vela plaza mentén végig egy sétány húzódik, tele éttermekkel, kávézókkal, üzletekkel. Vásárolhatunk és bérelhetünk sportfelszerelést, a vízisportok valamennyi válfaját kipróbálhatjuk. A strand közvetlenül a városközpont mellett fekszik, a hotelek, tengerparti apartmanok, pizzázók közvetlen közelében. Mivel az Adria egyik legnépszerűbb strandjáról van szó, a tömeg júliusban és augusztusban sokszor már-már elviselhetetlen, de a közelben csendesebb öblöket is találunk.

Silo – Pecine strand

Krk-sziget egyik homokos strandja ez, mely Silo város központjában fekszik. A strand mögött húzódó sétány a város kikötőjéig vezet. Az útról a partra lépcsők vezetnek le, a tengerre a lejárat mozgáskorlátozottak számára is alkalmas. A Pecine strand Silo büszkesége, nagyon sok család évről évre visszajár, mert kifejezetten ideális a kisebb gyerekek számára is. Vizesblokkok, öltözők is a strandolók rendelkezésre állnak.

Glavotok – Glavotok strand

Krk-sziget legnyugatibb pontján fekszik ez az autóval is könnyen megközelíthető strand. A közelében áll egy templom és egy 16. századi ferences kolostor. A partnál egy kis büfében árulnak szendvicseket, snackeket, jégkrémet, kávét árulnak. 2011-ben nyerte el a Kék Zászlót, közvetlenül mögötte egy kemping található. A szomszédságában két kisebb strand is fekszik, melyek nyáron kevésbé zsúfoltak.

A kék zászlós strandok Horvátországban is a legnépesebbek közé tartoznak, hiszen sokan szeretik az egész napos fürdőzés mellett élvezni a színvonalas létesítmények és szolgáltatások nyújtotta kényelmet is. Ám szép számmal akadnak olyan utazók is, akik minderről lemondva inkább a békés, nyüzsgéstől távoli strandolást részesítik előnyben. Krk őket is elkényezteti, a sziget partjai mentén szinte megszámlálhatatlan csendes öböl rejtőzik.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here