Istambuli ősz

A hónap ugyan nagyon jó idővel kezdődik, de október közepe, vége felé már egyre gyakrabban ázhatunk meg. Anatólia középső részén az évnek ebben a szakaszában már komoly hóviharok is előfordulhatnak. Mégis mindent összevetve, az október nem rossz időszak ahhoz, hogy ellátogassunk Törökországba.

Bár a napok már rövidebbek, de az októberi utazás előnye, hogy jóval olcsóbb szállásokat tudunk találni. A kirándulások és városnézések mellett programok is akadnak szép számmal.

Az Isztambuli Biennálét 1987 óta kétévente rendezik meg. A képzőművészeti kiállítás célja, hogy a különböző művészeti ágakat és kultúrákat közelebb hozza egymáshoz és a közönséghez is. Helyi és külföldi művészek munkái láthatók itt, így a rendezvény nemcsak Törökország szempontjából, de nemzetközi szinten is nagy jelentőséggel bír.

A Pulykafesztivál programjai az egész család szórakoztatásáról gondoskodnak. A legfontosabb eseménye a fesztiválnak a „Nagy Pulykakakas Vágta”, melynek győztese elnyeri a pulyka-világbajnoki címet. Tánc, zene, felvonulás, bűvészek, bakugrás – igazi ereszd-el-a-hajam hangulat uralkodik a fesztiválon. Emellett pulykából készült ételek végtelen verzióját és a legnagyobb élelmiszergyártók termékeit is megkóstolhatjuk.

Minden év októberében, a hajózási szezon ünnepélyes lezárásaként rendezik meg a Nemzetközi Bodrumi Vitorlás Kupát. Érdekességét az adja, hogy a többi vitorlásversenytől eltérően itt nem csupán a legmodernebb, legnagyobb hajókat láthatjuk, hanem kizárólag a régi, fából készült jachtok, klasszikus vitorlások sorakozhatnak fel a rajtvonal mögött.

A török Oscar-díj átadás, vagyis a Arany Narancs Filmfesztivál Antalyában már majdnem 50 éve vonzza a mozirajongókat. Míg eleinte kizárólag török alkotásokat mutattak be, mára a fesztivál nemzetközivé vált. Rendezők és producerek érkeznek Antalyaba erre a pár napra, hogy szemezgessenek a filmkülönlegességek közt. A nyilvános vetítésekhez programok kapcsolódnak, akár még egy római amfiteátrumban vagy a Sabanci üvegpiramisban is mozizhatunk.

Különleges esemény az Isztambuli Ékszer Show, mely már 32 éve csábítja a világ minden tájáról a szikrázó gyémántok imádóit és a laikus érdeklődőket egyaránt. Évente nagyjából 20.000 látogatót vonz a legújabb ékszer-trendeket és szemkápráztató drágaköveket bemutató rendezvény.

A programokon kívül Törökország természeti szépségei és városai is csalogatnak az ősz derekán. Isztambulról például azt tartják, hogy az ősz derekán mutatja legszebb arcát. Lehet, hogy van benne valami…

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here