Október PárizsbanAz október varázslatos hónap a franciáknál. A természet a legszebb színeit ölti magára és a még gyakorta melegen simogató napsugár tökéletes társ egy sétához a szabadban.

Franciaország nagy részén ebben a hónapban tartják a szüretet, így a szőlőhöz, borhoz kapcsolódó fesztiválokkal szinte lépten-nyomon találkozhatunk. Bortúrákon is részt vehetünk, ahol megismerhetjük a világszerte híres francia borok kulisszatitkait – legalábbis azoknak egy részét –, találkozhatunk tapasztalt borászokkal és természetesen élvezhetjük a finomabbnál finomabb nedűket.

Kulturális kikapcsolódást kínál a Nuit Blanche, vagyis a Fehér Éjszaka, amikor múzeumok, galériák, uszodák és parkok egész éjjel nyitva tartanak szerte Franciaországban. Érdekes előadásokat nézhetünk meg az éjszaka során, aminek méltó befejezése lehet egy finom reggeli egy hangulatos kávézóban.

Az amiens-i bolhapiac egyike Észak-Franciaország legrégebbi és legnagyobb vásárainak. Az Amiens Rederie idején az utcák megtelnek vásárfiával, hasznos és érdekes holmikkal, antik tárgyakkal és mindenfélével, amiből ha nem is vásárolunk, élménynek sem utolsó belekeveredni a piac izgalmas forgatagába.

A Párizsi Őszi Fesztivált 1972 óta rendezik meg a nyári szezon lezárásaként. A kortárs képzőművészet, a mozi, zene, tánc, színház és a kultúra egyéb formái kapnak főszerepet a szeptembertől decemberig tartó fesztiválsorozat keretein belül.

Szintén októberben rendezik meg a Lumiére-fivérekről elnevezett Filmfesztivált Lyonban, a mozi szülővárosában. Az egyhetes rendezvény egy non-stop filmvetítés, ahol a mozi történetét a kezdetektől megismerhetjük. Közel kétszáz filmet nézhetünk meg akár eredeti, akár felújított változatokban és még hírességekkel is összefuthatunk itt.

Az október bár Franciaországban még igencsak kellemes időjárást is tud tartogatni, már csalóka hónap lehet. A csomagolásnál ezért feltétlenül számoljunk a hideggel és az esővel. Érvényes ez Dél-Franciaországra is, ahol az októberi átlaghőmérséklet ugyan még 17 fok körül mozog, de a reggelek és az esték már itt is kimondottan hidegek ebben a hónapban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here