Breitachklamm-szurdokAki járt már valaha Németországban, pontosan tudja, hogy jóval többet tartogat a látogató számára, mint üzletről üzletre járni Berlin vagy München bevásárlóközpontjaiban. Sőt, még a hangulatos vidéki falvakon túl is rejteget kincseket. Németország tele van természeti csodákkal, melyekért maguk a németek is rajonganak. Ellenállni a hegyvidékek, zöld legelők, sűrű erdők és vad tengerpartok alkotta tájnak nem is lehet.

1. Breitachklamm-szurdok

Németország legdélebbi részén, a Bajor-Alpokban tökéletes terep ez a túrázók számára. Durva mészkősziklák meredeznek a szűk, 150 m mély szakadék felett, melynek alján a gyors sodrású Breitach-folyó hömpölyög. A több mint 10 ezer évvel ezelőtt keletkezett szurdok egészen a 20. század elejéig megközelíthetetlen volt, amikor a helyi lelkész egy egyesület megalapításával megtette az első lépéseket a turizmus fellendítése érdekében. 1904-ben végezték az első robbantást, rá egy évre pedig már fel is avatták a szurdokban vezető sétautat. Azóta évente mintegy 300 ezer látogató jön el ide megnézni a vízesést, gyönyörködni az értékes növényvilágban és megcsodálni a zordon tájat.

2. Barbarossa-barlang

Barbarossa-barlang

A Kyffhauser-hegység déli részén található Németország legnagyobb kőbarlangja. De a Barbarossa-barlang nemcsak emiatt nevezetes, hanem elsősorban azért, mert egyike a világ két anhidrit barlangjának, tehát valóban csodaszámba megy. A lenyűgöző mennyezet a kristálytiszta barlangi tavakban teljes pompájában tükröződik vissza, a nedvesség hatására képződő gipszszerű anyag pedig a barlang falán egyedi formákat hoz létre. A barlanghoz egy legenda is fűződik, úgy tartják, itt alszik az egykori császár, Barbarossa Frigyes és ha eljön a megfelelő idő, amikor az országnak újból szüksége lesz rá, újra életre kel.

3. Wadden-tenger

Németország egyik világörökségi helyszíne, Közép-Európa egyik legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkja, ahol az árapály csatornák, a homokzátonyok, a tengerifű rétek, a kagylóágyak, sós mocsarak és a világ egyik legnagyobb iszapos területe alkotnak fenséges tájképet. Számos növény- és állatfaj otthona a vidék, szürkefóka és barnadelfin is él itt. A vándormadarak telelőhelye, évente nagyjából 12 millió madár tölti itt a leghidegebb hónapokat. A Wadden-tenger az egyik utolsó olyan terület, ahol az árapály váltakozása mesterséges beavatkozás nélkül teszi a dolgát. Ezek után talán felesleges is hozzátenni, a tenger és a partvidék látványa lélegzetelállító.

4. Elba homokkő-hegység

A Németország keleti részén húzódó hegyvonulatot elsősorban homokkő alkotja. Eltérő földrajzi adottságú területeket szel át, kezdve a síkságtól egészen a szakadékos vidékekig. Ennek köszönhetően állat- és növényvilága rendkívül változatos képet mutat. Otthona szalamandráknak, vidráknak és Európa legkisebb bagoly fajának, az eurázsiai pigmeus bagolynak. Több mint 1000 homokkő szikla mered az ég felé, mint megannyi hegyes torony. A hegymászók nem kevesebb, mint 14.000 kijelölt útvonalon keresztül hódíthatják meg a hegyeket. Az Elba homokkő-hegység sokak szerint az ország legszebb természeti látnivalója.

5. Rügeni mészkősziklák

Rügeni mészkősziklák

Németország Balti-tengerben fekvő szigetén, a Jasmund Nemzeti Parkban találjuk a gyönyörű, vakítóan fehér mészkő sziklákat. Lábaiknál fehérhomokos strandok és kristálytiszta vízű lagúnák, több kilóméternyi szakasz egy felejthetetlen sétához. A partok egy részén elegáns villák sorakoznak és egy luxushotel is található itt. Rügen az UNESCO világörökségei közé tartozik, kiemelkedő pontja a Király Széke nevet viselő sziklaalakzat. A sziget frekventált turisztikai célpont természeti szépsége, a hosszú, homokos strandok és az építészeti értékek miatt is.

6. Bajor-Alpok

A Bajor-Alpoknak csak azok a hegyvonulatok képezik a részét, melyek a Lech- és a Saalach-folyók közti területen húzódnak. Az Alpoknak ezt a részét nemcsak Németország, de egész Európa egyik legszebb részének tartják. Jeges hegyi tavak, hihetetlenül sűrű fenyvesek, lágy lejtők, varázslatos várak és hagyományos alpesi falvak adják a vidék páratlan szépségét itt, az osztrák határ közelében. A Bajor-Alpok egész évben számos lehetőséget kínál a szabadban való kikapcsolódásra, kezdve a túrázástól a siklóernyőzésen át a síelésig. A síszezon errfelé gyakran április végéig kitolódik.

7. Fekete-erdő

A meseszerű Fekete-erdő a Németország egyik legfestőibb tartományában, a Rajna-völgyében bújik meg. Nevét a rómaiaktól kapta a minden napfényt elnyelő, sűrű fenyveseiről. Sok folyó szeli át az erdőt, innen indul útjára a Duna is és itt található Németországnak az Alpok hegyvonulatain kívül eső legmagasabb hegye, a Feldberg is. A Fekete-erdő nemcsak fenyvesekkel van tele, de rengeteg hangulatos kis településsel is, hagyományos faházakkal, gazdag legelőkkel, hosszan nyújtózó szőlőültetvényekkel, gyönyörű tavakkal és természetesen számtalan gyalogtúra- és kerékpáros útvonallal.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here