Kezdőlap Montenegró Njeguši – a híres II. Petar Petrović Njegoš szülőfaluja

Njeguši – a híres II. Petar Petrović Njegoš szülőfaluja

0

Njegusi egy csendes, nyugodt kis falu, ami a Lovćen-hegy lejtőin található körülbelül 900 méterrel a tengerszint felett.
Manapság a falu olyan mint egy igazi turista város, mely kevesebb, mint 50 házból és 200 emberből áll.
Az 1749 méteres Lovćen-hegyről elképesztő látvány nyílik a Kotori-öbölre, a Shkodra-i tóra, Podgorica-ra, a Runija és a Durmitor hegyre, valamint Cetinje és Njeguši városaira. A csúcsáról egész Montenegrót láthatjuk. A legtöbben arról ismerik a települést, hogy itt készítik a híres Njeguski sonkát és a legalább ilyen híres házilag készített sajtot és a természetes hegyi mézet. A faluba látogatók még azt is végig nézhetik, hogyan is készül a hús, sőt, akár szuvenírként is hazavihetnek egy egész lábat, vagy megkóstolhatják az ínycsiklandó sonkát a helyi éttermekben.

A sonkát novemberben kezdik előkészíteni, amikor a hőmérséklet +10°C alá csökken. A húst először besózzák, majd egy speciális sóoldatba teszik 15 napra. Ezt követően lemossák vízzel és több hétre húsprésbe teszik, körülbelül 4 hónapig füstölik, majd szárítják egy kis ideig, ahol elnyeri az igazán különleges ízét. Összességében majdnem egy év kell ahhoz, hogy egy igazán jó minőségű sonkát készítsenek.

De nem ez az egyetlen dolog, ami miatt Njeguši híres… A Petrovic (Njegos) dinasztia, akik 1697 és 1918 között uralkodtak Montenegróban, szintén ebből a kis faluból származik. II. Petar Petrovic Njegos itt született 1813-ban, majd 12 évig itt élt Njeguši-ban birkapásztorként. Ma a háza már Montenegró népművészeti múzeumának ad otthont, a „Njegos háza.”

II. Petar Petrovic Njegos volt Montenegró első érseke, aki Montenegrót egy független állammá tette, 1830 és 1851 között uralkodott, s úgy vélik ő volt az egyik legkiválóbb szerb költő. Jelenleg emléktárgyait a faluhoz közel, a Lovćen-hegyen található Njegos mauzóleumában tartják. A Lovćen Mauzóleumban egy őt ábrázoló kőszobrot is megcsodálhatunk, miközben az örökkévalóságról elmélkedik a díszkoporsójához közel. A szobrot nagy kövek veszik körül, melyek Montenegró hosszú történelmét és kultúráját mutatják be, s az, hogy egy hegy tetején ül, Montenegró költői szépségének tartós örökségét szimbolizálja.

Két út vezet a Njegušiba:

– az egyik a Cetinje városából vagy a Lovćen Nemzeti Parkból Kotor irányába vezető út, ez a könnyebb útvonal;

– a másik a Kotorból a Lovćenre vezető út, ami 26 hegyi szerpentint jelent, és ez egy elég nehéz útvonal az egysávos, és folyamatosan emelkedő útjával.

Bármelyiket is válassza, az biztos, hogy nagyszerű látvány és panoráma tárul majd elénk, a hihetetlen montenegrói partok még a lélegzetüket is elállítja.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version