Las Palmas de Gran CanariaLas Palmas de Gran Canaria Tenerife mellett a Kanári-szigetek másik fővárosa. A sziget észak-keleti részén fekszik két öblével és gyönyörű strandjaival együtt csodás természeti környezetben.

A várost 1478-ban alapították a spanyol hódítok, elsőként az Atlanti-térségben. Így Las Palmas fontos történelmi és kulturális örökséggel büszkélkedhet, melynek nagy része a Vegueta elnevezésű városrészben található. Ez a város legősibb negyede, 1990 óta a Világörökségek sorába tartozik.

A régi település magja a Barranco de Guiniguada szakadék melletti egykori kasztíliai katonai tábor nyomán alakult ki. Neve Real de Las Palmas volt, mely az idők során a szakadék oldalán tovább terjeszkedett, belőle alakultak ki Vegueta és Triana városrészek a szakadék jobb és bal partján. A két városnegyedet ma a Calle Jauan de Quesada nevű főút választja el egymástól, mely átszeli a szakadékot és Las Palmasból a sziget központja felé vezet.

Közel 400 éven keresztül Las Palmas terjeszkedésének a városfalak szabtak határt, majd a 16. századtól kezdődően a város növekedésnek indult és a sziget belseje felé kezdett egyre jobban terjeszkedni. Vegueta, Triana, San José és a kisebb városrészek lakói főként halászok és bevándorlók voltak. Csak a 19. században – mikor kiépült a Puerto de la Luz kikötő – indultak meg az építkezések északi irányba és lassan benépesedtek a parti sávok is. Ekkor jött létre Las Palmas többi kerülete, Arenales, Ciudad Jardín, Alcaravaneras, Santa Catalina és a La Isleta.

Míg Amerika felfedezése előtt a cukornádtermesztés egyik központja volt, ma Las Palmas de Gran Canaria hotelek és apartmanok lenyűgöző kavalkádját vonultatja fel. A Puerto de la Luz pedig az egyik legfontosabb kikötő egész Európában, így az egész város nagyon kozmopolita életet él. Az 1960-as évektől induló turisztikai és gazdasági felvirágzásnak köszönhetően a város egyre népesebbé vált, lakóinak száma pedig az elmúlt harminc évben a korábbi duplájára, mintegy 400 ezer főre nőtt.

Napjainkban Las Palmas egy nyüzsgő, hamisítatlan spanyol hangulatú város, lenyűgöző történelmi és kulturális háttérrel. A Lucha Canaria, a kanáriai birkózás – ami egyébként nagyon hasonlít a japán szumóhoz – és a Vela Latina, a kanáriai vitorlázás Las Palmasból származó, őshonos sportok a szigeten. A Vela Latina reggatta kihajózását szinte minden hétvégén megcsodálhatják a turisták.

Las Palmas rengeteg lehetőséget tartogat a turisták számára. Akár a városban szállnak meg, akár elutaznak a sziget valamelyik másik pontjára, biztosak lehetnek benne, hogy számtalan olyan élményt gyűjtenek majd, melyek miatt csak dicsérni fogják a las palmasi nyaralást. Itt két világ találkozik és él harmóniában egymással, így mindenki megtalálja a neki tetszőt vagy a mediterrán tengerpartokon vagy a folyton lüktető, városi nyüzsgésben.

A Playa de las Canteras a város egyik legszebb strandja.A Playa de las Canteras a város egyik legszebb strandja. A lagúnaszerű, 3 km hosszú öbölben a víz hőmérséklete mindig nagyon kellemes. Itt, a parttól néhányszáz méterre található a La Barra nevű természetes zátony, mely 200 méter hosszan nyúlik el az óceán vízében. Ez a strand a vízisportok szerelmeseinek igazi Paradicsoma. A strand déli részén a sziklák megtörik a hullámokat, így a szörfösök számára nyújtanak ideális terepet. Playa de las Canteras minden igénynek eleget téve nem szűkölködik bárokban, éttermekben és különböző üzletekben sem.

Las Palmas éjszakai élete is nagyon változatos és sokkal kifinomultabb, nagyvilágibb, mint a legtöbb nyaralóhelyen, de természetesen itt is megtalálhatjuk a hagyományos spanyol zenés-táncos szórakozóhelyeket. A városközpontban számos kellemes hangulatú bár és étterem található. Naplemente után Las Palmas új életre kel. Legyen az salsa, jazz vagy bármilyen egyéb zenei stílus, a bárok ontják magukból az élő zenét. Aki a szerencséjét tenné próbára, Las Palmasban kaszinót is talál. Ha meghittebb estére vágyunk, a kikötő csendjét élvezhetjük a rengeteg parti étterem egyikében. Las Palmas azon ritka üdülőhelyek egyike, melyek túlzás nélkül egyformán ideálisak a bulizni vágyó fiatalok, a romantikára áhítozó párok és a kellemes időtöltést és még több élményt kereső családok számára.

Las PalmasBár nem közvetlenül Las Palmas városában, de a közelben víziparkok és több tematikus park, vidámpark is található. Emiatt viszont nem érdemes a szállásunkat áttenni a fővárosból, hiszen a sziget méreteiből adódóan nincsenek nagy távolságok. Izgalmas látnivaló a Krokodil Park, Gran Canaria egyetlen állatparkja, a Kaktusz Park, mely szintén nagyon népszerű a turisták körében, valamint a Pueblo Canario vagyis a Kanáriai Falu, amit a két Fernandez de la Torre testvér, Miguel és Néstor tervezett 1930-ban azzal a céllal, hogy a helyi kultúrát és hagyományokat megismertessék az utazókkal.

Az aktív kikapcsolódási lehetőségeket keresők válogathatnak a mélytengeri halászat, a vitorlázás, a szörfözés és egyéb vízisportok között, emellett nagyon közkedveltek a bálna- és delfinnéző kirándulások. A városnézést galériák, múzeumok, templomok és számtalan történelmi emlék színesítheti.

Habár Las Palmas minden szempontból kiváló utazási célpont, ha már erre járunk, semmiképp ne hagyjuk ki a sziget többi részét sem a felfedezésből. Gran Canaria a hegyek, erdők és persze a strandok, homokdűnék csodás látványát nyújtja. Ha Las Palmas pezsgésére vágyunk, a legjobb, ha a karneváli szezonra szervezzük az utazást, ami februárban és márciusban zajlik, Húsvéttal bezárólag.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here