Kezdőlap Ausztria Neusiedlersee avagy a Fertő tó osztrák oldala

Neusiedlersee avagy a Fertő tó osztrák oldala

0

Európa legnagyobb sztyeppetavának jelentős része Ausztriához tartozik. A hatalmasnak tűnő, 285 négyzetkilométernyi tó igen sekély, a napsütéses napok száma pedig átlagosan 300, ezért fürdőzésre már kora nyártól alkalmas. Túlnyomó részt az osztrák oldalon találhatók strandok (például Apethlonban, Illmitzen és Podersdorfban), amelyek igényesek és jól felszereltek.
A vidék azonban egész évben látogatásra érdemes, hiszen a terület tökéletes minőségű bicikliúton körbejárható, a táj télen is magával ragadó. A nádasokkal tarkított Neusiedlersee-t, amelynek élővilága egyedülálló, nem véletlen jegyzik a Világörökség részeként és védik mindkét oldalról nemzeti parkokkal.

Kultúra, történelem és szórakozás

A kulturális látnivalók zöme szintén szomszédjainknál összpontosul. Ruszt elbűvölő, középkori hangulatú városa feltétlen megérdemel egy fél napos látogatást. Innen csupán néhány kilométerre található egy vidámpark, az úgynevezett mesepark, vagyis Märchenpark, amely nem csak a gyerekek, hanem szüleik igényeit is kielégíti. Minden játék úgy van kialakítva, hogy a kísérők is örömmel vehessenek részt bennük.

Eisenstadt avagy Kismarton ugyancsak nagyszerű úti cél. Itt minden hétvégén hangulatos bolhapiacon válogathatunk a legkülönbözőbb portékák között. Nem csak Fertődön, hanem ebben a városban is épült egy Esterházy-kastély, amely rengeteg rendezvénynek és kulturális jelentőségű eseménynek ad helyszínt. Továbbá itt található Joseph Haydn síremléke, egy különleges kálváriával együtt. Frauenkirchen barokk kegytemploma, amely Burgenland egyetlen bazilikája, ugyancsak népszerű zarándokhely. A legenda szerint a XIII. században a Fertő annyira kiöntött, hogy több falut elárasztott a víz – ezen települések helyett alapították a mai várost.

A tótól kicsit messzebb esik, de még Burgenlandban található Fraknó vára, amelyet középkori nagymartoni grófok építettek a 13. században. A vár már messziről is tekintélyt parancsoló, ahogy a Rozália-hegységen magasodik. A vár ezen ausztriai tartomány leghíresebb történelmi látnivalója.

Halbturn tekinthető a környék kulturális központjának, gyönyörű barokk kastélyával és színvonalas éves kiállításaival, nagykoncertjeivel. A palotában, amely valaha a császári család vadászkastélya volt, még karácsonyi vásárt is rendeznek.

Sport

A gyaloglás, túrázás, futás és a nordic walking elhivatottjainak feledhetetlen kikapcsolódást nyújt a Bad Tatzmannsdorf futó- és walking-arénája, illetve a tó melletti nordic walking panorámapark. Emellett számtalan túraútvonalról nyílik lenyűgöző kilátás – mint például az „Alpannónia” magaslati és panorámaútról, amely egészen Semmeringtől indul.
A tavon pedig tökéletes lehetőség nyílik különböző vízi sportoknak hódolni – szörfözni, kiteszörfözni, vitorlázni. De ne feledjük, a víz sekélysége és a védett élővilág miatt a hajózást szigorúan korlátozzák. Cikázó jachtokra és motorcsónakázásra ne számítsunk a Fertőnél. A sétahajózás persze egész szezonban lehetséges.

Élővilág

A tavat tarkító nádasokban hatalmas élet zajlik. Különleges madarak lakják a tájat, de a szárazföldön is jó néhány ritka növény található. Két nagy nemzetközi eseményt is rendeznek a Fertő tónál. Az egyik a „Pannon Bird Experience”, a másik a Pannonischen Natur-Erlebnis-Tage. Az előbbi egy rangos madarásztalálkozó, -vásár és -kiállítás, az utóbbi pedig a Burgenlandi régióról szóló előadásokkal, szervezett túrákkal és kirándulásokkal, valamint változatos programokkal várja az odalátogatókat.

A napsütötte vidék bortermelő hagyománya igen gazdag, így borkedvelők kedvelt találkozóhelye. Dél-Burgenlandban pedig külön ínyencrégiót tartanak fent szabadon tartott libáknak, valamint a zickentali mocsári ökörnek. De aktív a térségben az alma, gyógy- és fűszernövény termesztés is.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version