NessieSkócia híres a természeti szépségeiről, s az itt található tavak az egyik legjobb látványosságok köze tartoznak. Ezek nem csak megbabonázzák a turistákat a szépségükkel, de a kissé félelmetes látványuk még gyönyörűbbé varázsolja őket. Az országban több mint 30.000 tó található, s ezek tökéletes helyek egy kiránduláshoz, horgászathoz, vagy egész egyszerűen elmerülhetünk a térség szépségében. Mivel az ország tényleg tele van szebbnél szebb tavakkal, így nehéz csak egy néhányat kiemelni, de most bemutatunk 10 festői szépségű skót tavat.

Mi több, ezek a tavak nem csak szépek, de némelyikben még legendás szörnyek is élnek!

1. Loch Ness

Inverness egyik fő látványossága a fenséges szépségű Loch Ness. Skócia második legmélyebb tava egyszerűen lélegzetelállító. S nem csupán szépségéről, de a legendás szörny, Nessie otthonaként is ismert. A helyiek rengeteg mesét megosztanak az idelátogatókkal Nessie-ről, sőt, sokan látták is már a híres szörnyet, kis szerencsével mi is megtalálhatjuk. Megcsodálhatjuk még Urquhart várát, valamint Fort Augustus és Lochend világítótornyait is a térségben.

2. Loch Maree

Loch Maree

A Loch Maree egy elbűvölő tó, melyen 5 nagyobb és 60 kisebb sziget található. A Skócia északi felvidékén található tó az ország egyik leglenyűgözőbb látnivalója. Ebben a tóban is él egy szörny: muc-sheilch. A szörny állítólag egy óriási angolna, sokan úgy vélik, hogy ez egy igazán veszélyes teremtmény. Maree szigetén egy régi kápolna, egy temető és egy 7. századi kolostor maradványai is láthatóak.

3. Loch Lomond

Loch Lomond

Loch Lomond egy valóságos paradicsom a vízi sport kedvelőinek. Ez a tökéletes hely, hogy minden féle vízi sportot kipróbáljunk, ezen kívül itt található a Brit-szigetek legnagyobb szigete, az Inchmurrin. A 39 kilométer hosszú sziget a skót felvidék és alföld között húzódik. Itt született több hagyományos népdal, sőt úgy tartják, hogy ez egy költői hely, ahol az igaz szerelmesek ígéretet tettek, hogy soha többé nem találkoznak.

4. Loch Awe

Loch Awe

Loch Awe a leghosszabb és a harmadig legnagyobb édesvízi tó Skóciában. A tavon több sziget is található, a turisták pedig megcsodálhatják néhány ókori kastély maradványát is. Ezek közül a Kilchurn kastély a leghíresebb, s a közeli Lochawe falucska népszerű kirándulóhely a turisták körében. Sokan jönnek a pisztráng horgászat miatt is. A Three Lakes Challenge egy váltóúszó verseny, szintén ezen a tavon kezdődik, mivel úgy vélik, Loch Awe igazán alkalmas az úszásra.

5. Loch Katrine

Loch Katrine

Loch Katrine egy másik festői szépségű tó. A környék népszerű kirándulóhely a glasgowi lakosok körében. A tó neve, Katrine egy kelta szóból ered, melynek jelentése szarvasmarha tolvaj. A Loch Katrine-t körülvevő hegyek fantasztikus látványt nyújtanak. Tökéletes hely ez, hogy igazán kiélvezzük a természetet.

6. Loch Arklet

Loch Arklet

Loch Lomond-tól indulva egy meredek út vezet felfelé egy gyönyörű, kis tóhoz, Loch Arklet-hez. A festői szépségű táj egy tiszta napon épp úgy néz ki mintha egy képeslap lenne. A tavat körülvevő hegyek gyönyörűen tükröződnek a kristálytiszta vízen. A Loch Katrine és Loch Lomond között található tó népszerű horgászhely, mivel igencsak bővelkedik barna pisztrángokban. A tó adja a helyiek vízellátását is. A tó körüli vadvilág szintén lenyűgöző – vadkecskékkel és kócsagforgókkal is találkozhatunk.

7. Loch Shiel

Glenfinnan viadukt, Loch Shiel

A Loch Shiel zord környezete a Harry Potter filmek során híresült el. Ez a híres Fekete tó Roxfortban. Az igazán érdekes történelemmel büszkélkedő tó a sziklás hegyeken keresztül kanyarog. Itt győzte le a skót hadsereg a norvégokat 1410-ben, de ezenkívül több más történelmi esemény helyszínéül is szolgált ez a meseszép vidék. Szintén fontos, népszerű látnivaló a Loch Shiel közelében található kápolna maradványai.

8. Loch Tummel

Loch Tummel

Loch Tummel szintén népszerű turista célpont, a látogatók azért jönnek ide, hogy igazán kiélvezhessék a skót vidék szépségeit. A zöldellő hegyek és az azúr kék tó látványától biztos, hogy mindenki lélegzete eláll egy pillanatra. A Queen’s View, amely Viktória királynő után kapta a nevét, nyújtja a legszebb kilátást a tóra és a környékre.

9. Loch Trool

Loch Trool

Loch Trool, Skócia délnyugati részén, a Galloway Forest Park-ban található tó az egyik legelragadóbb hely egész Skóciában. Arról híres igazán, hogy rengeteg történelmi csata zajlott a partjain. A tó körül egy 9 kilométeres kiránduló útvonal is van. Bár az út kissé meredek és kemény, a túrát csupán három óra alatt teljesíteni lehet.

10. Loch Morar

Loch Morar

A Brit-szigetek egyik legmélyebb édesvízi tava, a Loch Morar az itt élő szörnyről, Morag-ról híres. Északi partján található egy történelmileg jelentős speciális szakiskola, amely a II. világháború idején működött.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here