Eisenstadt

Ausztria legkeletibb tartománya csak 1921-ben csatlakozott a köztársasághoz, előtte Magyarországhoz tartozott. Mégsincs hivatalos magyar elnevezése, mert sosem alkotott egységes területet. Ahogyan neve is sejteni engedi, több vár és kastély található a régióban, melynek központjává 1925-ben tették meg Eisenstadtot.

Számtalan okot lehetne felsorolni, hogy miért érdemes ellátogatni Burgenlandba. A természet szerelmeseinek gazdag madárvilága, a borok értőinek a kóstolók miatt, a pihenni vágyók a gyógyfürdőkben lazíthatnak, a Neudsiedl-tó a vízisportok rajongóit kápráztatja el, míg a Neusiedler See Nemzeti Park túraösvényei a kirándulókat, kerékpárosokat várják. A természet nyújtotta örömök mellett, ami csak keveseknek jut eszébe érvként, az maga a régió fővárosa, Eisenstadt.

Ennek oka részben az, hogy a vidéken bőven van más látnivaló, másrészt az Eisenstadtról kialakult kép sem bír túlzott vonzerővel. A legtöbb osztrák úgy tekint Burgenlandra, mint az ország egyik legelmaradottabb és legvidékiesebb régiójára. Talán van benne némi igazság, de nem szabad elfelejteni, hogy a vidéki lét nem feltétlenül rosszabb, sőt, Eisenstadt kellemes meglepetést fok okozni.

Ausztria legfiatalabb és legkevésbé fejlett tartományában hirtelen kellett egy központot kijelölni, a választás Eisenstadtra esett. A település korábban egy kis falu volt, az 1920-as években szinte rohamtempóban építették ki azokat a közigazgatási hivatalokat, amelyekkel be tudta tölteni a régió központi státuszát. Ma Eisenstadt egy modern város, mely képes megfelelni a kor kihívásainak és a turisták igényeinek.

Mivel a város nem indult hatalmas terjeszkedésnek, ma is kis területen fekszik és csupán 13 ezer lakója van. Bár történelmi és kultúrális öröksége gazdag, méretei folytán nagyjából fél nap is elegendő a város felfedezéséhez.
Óvárosában több műemlék épület áll, sétálóutcáit rengeteg járókelő tölti meg nap mint nap, akik vásárolgatnak, nézelődnek, kellemesen töltik az időt a kávéházakban, éttermekben. Itt találjuk a 15. századi plébániatemplomot, melyet 1960-ban katedrálisnak neveztek ki. A barokk homlokzatú Városháza körüli rész Eisenstadt autóforgalomtól mentes utcáinak szíve, a helyiek kedvenc találkozóhelye, de a város fénypontját másutt találjuk.

Eszterházy kastélyAz Eszterházy család a 17. században tette át ide, Kismartonba a székhelyét. A Habsburgok hűséges követői ekkor építették fel kastélyukat, mely nemcsak Eisenstadt, de egyben Ausztria keleti felének egyik legszebb épülete. A kastély mérete és belső kialakítása tökéletesen tükrözi mindazt a politikai befolyást, gazdagsági és kutlúrális jelentőséget, mellyel a híres nemesi család rendelkezett.
A középkori eredetű kastély építése 1663-ban indult az olasz mester, Carlo Martino Carlone tervei alapján. A kastély a barokk stílus egyik legszebb példája egész Ausztriában, később neoklasszikus stílusban építették át. Fényűző szobái közül is kiemelkedik a Haydn Terem, ahol az világhírű zeneszerző, Joseph Haydn az Esterházy család alkalmazásában tartott koncerteket 1761-1790 között, az itt töltött évtizedek alatt szerezte legismertebb műveit. Haydn kis kerti házát is megnézhetjük, valamint a zeneszerző sírját is, mely a Bergkircheben található. Tiszteletére minden év szeptemberének elején rendezik meg a Haydn fesztivált.
Az Eszterházy kastély ma a világ egyik legjobb akusztikájú és legfényűzőbb koncertterme, ahol rendszeresen színvonalas előadásokat tartanak. A kastély múzeumában a család felbecsülhetetlen műkincseit nézhetjük meg. A kert parkja eredetileg a barokk jellegzetességeket viselte magán, de 1800 környékén angolkertté építették át.

Eisenstadt környékeEisenstadt környékén érdemes ellátogatni a közeli hegyközségbe, a dombtetőn ülő Kleinhöfleinbe. Itt áll a 15. századi, gótikus stílusban épült Szent Vitus kápolna, mely a minden év júniusában megrendezett Vintner ünnep középpontja.
St. Georgen fogadóiban a helyi bortermelők által készített finomabbnál finomabb borokat kóstolhatjuk végig. A kis falu történelmi látnivalója az Attila szikla, a római eredetű sírkő.

Eisenstadtban kellemesen tölthetjük az időt, akár a városnézést, a vásárlást, a túrázást vagy a borkóstolást választjuk kikapcsolódásnak. A kisvárosi hangulat, a változatos kultúrális és szabadidős programlehetőségek és nem utolsósorban a helyiek őszinte vendégszeretete szép emlékekkel ajándékozzák meg az utazókat.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here