Rügen-sziklákNémetország nyitott könyv a turisták számára. Vagy mégsem? Bármerre is járunk, az útikönyvek által megállás nélkül népszerűsített természeti, történelmi vagy éppen a művészetekhez kapcsolódó nevezetességek mögött gyakran olyan érdekességek rejtőznek, melyek felett kár lenne elsiklani. Azok a turisták, akik kizárólag a leghíresebb látnivalókra koncentrálnak, könnyen szem elől téveszthetik Németország rejtett gyöngyszemeit, melyek akár egy újabb utazásnak is fantasztikus állomásai lehetnek.

Rügen-sziklák

Németország legtávolabbi, északi részein magasodnak a káprázatos fehér sziklák. A Balti-tenger partján nem is lehetne festőibb környezetet kívánni, sok író és költő öntötte már szavakba, hogy milyen mennyei szeglete ez az országnak. A romantikus látványtól eltekintve a Rügen-sziklák előtt elterülő partok a strandolók és az erős szelek miatt a szörfösök kedvencei is. Nyaranta a környékbeli települések üdülőhelyekké változnak, már tavasszal megnyitják kapuikat a lelkes turisták előtt. A Rügen-sziklák tipikusan az a hely, amiért érdemes letérni a jól bejáratott útvonalakról és megízlelni egy darabot Németország érintetlen természeti szépségéből.

Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber

A város határában tucatszámra parkoló turistabuszok látványa megszokott, hiszen ez a meseszerű városka Németország egyik legnépszerűbb útvonalának, a Romantikus útnak az egyik állomása. Középkori óvárosát a 14. századi városfal sértetlenül öleli körbe. Jellegzetes, piros tetős házai nagyrészt a gótikus stílusú építészet remekművei, a Plonlein, az egykori piactér körül találjuk belőlük a legszebbeket. Rothenburg ob der Tauber iránt a németek nem véletlenül elfogultak, hiszen az ország gyönyörű vidéki városainak hírét messzeföldre elviszi. A filmforgatások kedvelt helyszíne a település, többek közt itt forgatták a Harry Potter egyes jeleneteit is. Ez már önmagában sejtetni engedi, hogy mennyire valószínűtlenül szép a kisváros.

Sváb-Alb hegység

A Sváb-Alb Baden-Württenberg területén húzódó, jura kori mészkő hegyvonulat. A 200 km hosszan, Nördlingentől Tuttlingenig magasodó hegység nemcsak a túrázáshoz, sziklamászáshoz és a kerékpározáshoz ideális, de alkalmas arra is, hogy időutazást tegyünk a német vidékek múltjába. Számtalan vár, templom, rom és régi város található ezen a területen, melyek között választani sem könnyű. Az itteni települések között több is akad, melynek gyökerei a római korba nyúlnak vissza és őriz is számos emléket abból az időből. A városok többségében a középkori hangulat uralkodik, ezen a vidéken áll a híres Hohenzollern kastély is.

Tübingen

Stuttgarttól 30 km-re fekszik a 80 ezer lakosú egyetemváros, ami magában rejti a német városok valamennyi magával ragadó jellegzetességét. A Neckar-folyó partján kiépült település szűk utcáira és szorosan egymás mellé épült házaira a magasból a Hohentübingeni vár tekint le. Ez és a Városházát díszítő csillagászati óra Tübingen legnevezetesebb látnivalói, de színes házakkal teli óvárosának minden szegletét érdemes feltérképezni. Borozók, teraszos kávézók, egyetemi kiskocsmák gondoskodnak a kellemes hangulatról, ami alapvetően a város sajátossága.

Görlitz

Görlitz

Németország legkeletebbre fekvő városa és vitathatatlanul az egyik legszebb. Görlitzben nem kevesebb, mint 3500 műemlék található az elmúlt 500 évből. Teljes pompájukban helyreállítva és felújítva ezek hű képet adnak a város elmúlt évszázadairól. A város gyakorlatilag sértetlenül vészelte át a II. világháborút, így középkori jellege szinte érintetlenül megmaradt. Széles útjai, hatalmas terei a 19. század végén épültek, ezek körül lenyűgöző szecessziós épületek állnak. Központja akár ismerősnek is tűnhet, hiszen számtalan filmet forgattak már itt. Elsősorban a reneszánsz korban játszódó filmeknek adott már tökéletes hátteret, egy forgatás erejéig Brad Pitt is ellátogatott a városba.

Hessen Park

A szabadtéri múzeum öt területre van felosztva, melyek Hessen tartomány különböző régióit mutatják be. A múzeumban több mint 100 épület áll, melyek 400 év hagyományos életmódját foglalják össze. Az itt látható házak többségét átköltöztetésüket követően szinte romjaikból építették újjá. Úgy rendezték be őket bútorokkal és mindennapos használati tárgyakkal, mintha ma is laknának bennük. A park minden generáció számára tartalmas programokat kínál. A kézműves mesterségekkel is közelebbről meg lehet ismerkedni, de a korabeli ízvilágba is bele lehet kóstolni. A park egész évben nyitva áll a látogatók előtt.

Helgoland

Németország egyetlen nyílt tengeri szigete egykor Nagy-Britannia része volt. A szárazföldtől csupán 70 km-re fekszik, összeköttetése nagyon jó, több nagyvárosból is könnyedén át lehet hajózni ide. Mivel a szigetről az autók teljesen ki vannak tiltva, tökéletes úti cél azok számára, akik a teljes nyugalmat és a természet közelségét keresik. Tiszta, pollen- és szennyezésektől mentes levegője miatt sokan járnak ide gyógyulni is. Kikötőjében régi halászkunyhókon keresztül kaphatunk képet a sziget múltjáról, történelmét részletesebben a helyi múzeumban lehet megismerni. A britek a II. világháború után a bombázók tesztelésére használták a területet és hatalmas károkat okoztak. A helybeliek azóta is neheztelnek az angol turistákra, akik ettől függetlenül szívesen járnak ide. A sziget egyetlen attrakciója az Akvárium, ahol az Északi-tenger élővilágát mutatják be.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here