GasztronómiaSokan szeretik a kínai vagy az olasz konyhát, de Horvátországról nem mondható el, hogy ilyen egységes ízvilággal rendelkezne. Gasztronómiája rendkívül változatos, ahány régió – van bőven -, annyiféle hagyomány keveredik és alkotja együtt a horvát konyhát.
Míg a tengerparti vidékeken egyértelműen a halak és a tenger gyümölcsei dominálnak – nem kevés olasz beütéssel -, addig a belső területeken a török, sőt magyar ízvilág befolyása is megtette maradandó hatását.

Amit semmiképp sem szabad kihagynod:

– prsut:

levegőn szárított sonka, általában előételként kínálják, elengedhetetlen kelléke a hangulatos kisvendéglőkben elköltött vacsoráknak. A sonkát lógatva szárítják, majd leheletvékony, áttetsző szeletekre vágva kínálják.

– kulen:

sertés- vagy marhahúsból készült kolbász. Paprikával, hagymával ízesítik, füstölik, majd szárítják. Jellegzetesen fűszeres, enyhén csípős ízű, általában sajtokkal, zöldségekkel vagy savanyúsággal fogyasztják.

– brodet/brudet:

többféle halból készült étel, haltál. A legnépszerűbb halétel, főként Dalmáciában. Számtalan halfajtából és számtalan módon készítik agyagedényben, általában parázson.

– pasticada:

dalmáciai marhapörkölt. A húst egy napra bepácolják, majd lassú tűzön főzik, az olasz eredetű gnocchival tálalják. Ünnepi étel, gyakran készítik lakodalmi főfogásként is.

– pagi juhsajt (paski sir):

Pag sajtkészítésben mindenképp Horvátország elsőszámú mestere. Juhsajtja világhíres, aki arra utazik, nem teheti meg, hogy szuvenírként ne hozzon magával néhány finom darabot. Különlegességét magas sótartalma, illetve a hegyi legelőkön található számos gyógynövény jól kiérezhető zamata adja.

Dobar tek!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here